Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Нечас: «Притулок в Чехії Тимошенко отримав не за політичними мотивами» (європейська преса)


Прага – Глава чеського уряду Петер Нечас заявив журналістам у понеділок в Парижі, що «задоволення заяви Олександра Тимошенка про притулок в Чехії базується не на політичних критеріях», а на тому, що цій особі загрожує вдома переслідування з боку влади, як це трактує міністерство внутрішніх справ Чехії, в компетенції якого повністю перебуває це питання. Українська влада, як цитує чеська преса, поки-що утримується від конкретних коментарів щодо Олександра Тимошенка, бо не має на це документальних підстав від Чехії, але МЗС України все ж вважає, що «немає жодних підстав для того, щоб українці шукали політичного притулку в інших країнах». Європейська преса друкує також аналітичні викладки вірогідних уроків революцій в Україні і Росії для Єгипту та інших арабських країн і головний лейтмотив цих аналізів той, що будь-яка революція не має права марно втрачати виграний час.

Чеська «Лідове новіни» цитує главу уряду Чехії Петера Нечаса, котрий заявив у понеділок в Парижі, що надання притулку Олександру Тимошенкові в Чехії – це справа суто чеського міністерства внутрішніх справ і не базується на політичних мотивах . «Ми до того не втручаємося», – наголосив Петер Нечас. Він також додав, що справа Олександра Тимошенка стосується людських прав і на цій підставі й вирішується працівниками міністерства. «Ті вважають, що даній особі загрожує у нього вдома політично мотивоване переслідування». Газета також цитує речника Партії регіонів, котрий вважає, що притулок Тимошенка в Чехії пов’язаний з фінансовими справами. А депутат цієї партії у Верховній раді України сказав ще конкретніше: чоловік колишнього прем’єра, який має бізнес в Чехії, насамперед бажає вберегти закордоном гроші, які його жінка отримала від «політичних спонсорів». Деякі українські експерти кажуть «Лідовим новінам», що політичний притулок Олександра Тимошенка ймовірно пов’язаний з майбутнім судом у Страсбурзі щодо порушень прав Юлії Тимошенко.

Чеська «Днес» детальніше цитує депутата Партії регіонів Вадима Колесніченка, котрий заявив з приводу отримання політичного притулку чоловіком Юлії Тимошенко: «Головне те, що зараз політичні спонсори і колишні політичні партнери пані Тимошенко починають ділити її фінансову спадщину. Тому за допомогою чоловіка вона намагається зберегти хоча б частину своїх засобів закордоном». Видання з Праги також цитує українського політолога Михайла Погребінського, котрий стверджує: «Виглядає це як бажання отримати власні вигоди і зберегти свій бізнес. Мені здається, що це нічого доброго не говорить про саму особу Олександра Тимошенка». Цей експерт також вважає, що Київ не мав би з цього приводу драматизувати стосунки з Прагою.

Український експерт Кость Бондаренко наголосив польській «Жечпосполитій», що Олександр Тимошенко «не був ані політиком, ані відомим бізнесменом… Дехто стверджує, що скористався ситуацією з дружиною, аби втекти з України». Хоча , як цитує польська газета речників опозиції, Олександр Тимошенко змушений був нібито залишити Україну з причин посилення на нього тиску влади і заяв СБУ щодо нібито виявлення нових фактів у кримінальній справі Єдиних енергетичних систем України, якими Юлія Тимошенко довгий час керувала.

Політичний експерт Енді Іґнатов попереджає на сторінках «OpenDemocracy.net», що Єгипетська революція має вчитися на помилках Помаранчевої революції в Києві та на успіхах президента Міхеїла Саакашвілі в Грузії. «Небажання судового переслідування великої корупції в Україні, розкриття справ з кримінальним злочинами старої влади, нестача рішучості для швидкого реформування управління – призвели до розчарування і швидкого падіння адміністрації Віктора Ющенка», – наголошує Іґнатов. Цей експерт вважає успішною для Грузії реорганізацію силових структур держави президентом Саакашвілі і закликає Єгипет зробити те ж саме. Іґнатов також наголошує, що «єгиптяни мають пам’ятати: абсолютно немає часу, щоб витрачати його дарма».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG