Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині хочуть скасувати медичну реформу


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині ширяться протести проти «пілотного» проекту з реформування медицини. Критики виступають за проведення місцевого референдуму. Це вимога низки громадських організацій та профспілкових об’єднань, зокрема, шахтарів та інвалідів праці Західного Донбасу. В окремих містах вже почали збирати підписи за референдум.

У рамках медреформи у Дніпропетровській області з осені минулого року скоротили 4 тисячі лікарняних ліжок, закрили єдину в обласному центрі геріатричну поліклініку, скасували роботу цілодобових стаціонарів у сільській місцевості. На ці та інші наслідки медичних новацій громадські організації не раз скаржились до облдержадміністрації. Звідти закликали почекати. Однак така відповідь громадських активістів не влаштовує.

Серед організацій, які підтримують проведення місцевого референдуму для скасування медреформи, – об’єднання інвалідів праці та постраждалих на виробництві «Мир» із Західного Донбасу. Його керівник Сергій Шубников у середу має намір виступити у Верховній Раді і зажадати від депутатів скасування закону України, який дав старт медичним новаціям в регіоні.
Якщо вони не підуть на мирний діалог, то доведеться перейти до жорстких заходів
Сергій Шубников

«На Верховній Раді я передам документи, щоб закон про це реформування скасували повністю, або скасували хоча б для Дніпропетровської області. Галузь охорони здоров’я до реформування не готова: ні персонал – немає сімейних лікарів, ні техніка, ні заклади. Все це було, аби тільки відзвітувати – взяти під козирок. Якщо вони не підуть на мирний діалог, то доведеться перейти до жорстких заходів», – сказав Радіо Свобода Сергій Шубников.

Все буде залежати від наполегливості?

За даними ініціаторів, для проведення місцевого голосування треба зібрати підписи 5% населення. Втім, експерти сумніваються, що ініціативу вдасться втілити у життя. Якщо ж місцевий референдум і відбудеться, каже правозахисник, координатор громадської організації «ГРАД» Василь Сухов, то його результати влада просто може проігнорувати.
Чітко не виписаний закон про проведення саме місцевих референдумів
Василь Сухов

«У нас було кілька референдумів місцевих в Україні, однак до якихось наслідків вони не призвели. Чітко не виписаний закон про проведення саме місцевих референдумів. Оскільки на місцях не зацікавлені, щоб дізнатись справжню думку населення, то будуть знаходити тисячу й одну причину, щоб такий референдум не проводити. Все буде залежати від наполегливості ініціативної групи громадян, а наскільки мені відомо, у шахтарів дуже велика наполегливість», – сказав у коментарі Радіо Свобода Василь Сухов.

Депутат Дніпропетровської обласної ради Вікторія Шилова, обрана від Партії регіонів, але днями виключена з партії, як вона вважає, саме за критику медичної реформи, ідею місцевого референдуму підтримує. За її словами, наразі це єдиний законний шлях зупинити невдалий експеримент.
90% людей категорично не сприймає реформу
Вікторія Шилова

«Ми провели анкетування і виявили, що 90% людей категорично не сприймає реформу. Ці дані говорять про те, що потрібен референдум, що силоміць «протискувати» питання не можна», – сказала Радіо Свобода Вікторія Шилова.

Водночас в головному управлінні охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації зазначають: розмови про референдум передчасні, адже сам процес реформування системи охорони здоров’я тільки розпочався.

Суть першого етапу медичних новацій в регіоні в перерозподілі коштів: зекономити гроші на первинній медицині (дільничних лікарнях, які перепрофілювали в амбулаторії сімейної медицини) й перенаправити їх на спеціалізовані медичні заклади. Із квітня в лікарнях області обіцяють збільшити видатки на харчування, а з травня – на медикаменти, тоді задоволених реформою пацієнтів, зазначають представники влади, стане більше.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG