Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує «Хізб-ут-Тахрір» – Муфтіят Криму


Муфтій мусульман Криму Хаджа Еміралі Аблаєв
Муфтій мусульман Криму Хаджа Еміралі Аблаєв
Сімферополь – Духовне управління мусульман (Муфтіят) Криму стверджує, що в літературі, яку поширюють на півострові активісти незареєстрованної в Україні ісламістської партії «Хізб-ут-Тахрір», є заклики до збройного протистояння з чинною, в тому числі українською владою, а також до її насильницького повалення. Представники Муфтіяту вважають, що Україні, «як мінімум, варто готуватися до спроб хізбів усунути «невірного правителя» шляхом «битв проти нього».

Аналітичний відділ Муфтіяту щонайменше в одній брошурі «Хізб-ут-Тахрір» – її програмі – знайшов тексти із закликами до збройного протистояння та насильницького повалення чинної влади. Прес-служба Духовного управління цитує деякі з них: «Правління неісламським законами зобов’язує мусульман боротися проти правителів… У разі якщо правління здійснюється неісламськими законами, бій є обов’язковим»; «У випадку, коли не існує можливості боротися проти правителя, /…/ виникає необхідність підготовки сил та прохання допомоги у тих, хто володіє силою. Як тільки з’явиться можливість, стає обов’язком – скинути правителя і битися проти нього».

Заступник муфтія Криму аджі Айдер Ісмаїлов каже, що такі публікації спрямовані на роздмухування суперечностей і створення конфліктів у суспільстві. За його словами, тут наводяться вибіркові аяти (розділи з Корану), які вирвані як із текстового, так і з історичного контексту і трактуються з політичною метою в руслі ідеології «Хізб-ут-Тахрір».

«Іслам у цьому випадку подається невірно, негативно. Так що іслам, начебто, закликає до якоїсь боротьби, до війни, до усунення когось, до руйнування чогось… Це створює негативний імідж ісламу і мусульман загалом», – зазначає аджі Айдер Ісмаїлов.

Переслідувати чи дискутувати?

Один із координаторів мережі «Хізб-ут-Тахрір» в Криму Фазил Амзаєв теж каже, що процитовані фрази були вирвані з контексту, але винить у цьому аналітиків Духовного управління. Він нагадує, що згадані цитати відносяться до часів Халіфату, який припинив існування в першій чверті 20 століття. Разом з тим, Фазил Амзаєв звинуватив Муфтіят у небажанні проведення діалогу всередині умми – мусульманської громади Криму.

«Попри те, що Духовне управління є релігійною організацією, в останніх його заявах йде апелювання до Кримінального кодексу, і прихований заклик до держави. ДУМК, схоже, вже провокує державу», – зазначив Фазил Амзаєв.

Справді, заступник муфтія Криму аджі Айдер Ісмаїлов в інтерв’ю порталу «Кримськотатарське питання online» заявив, що СБУ та прокуратура повинні звернути увагу на діяльність «Хізб-ут-Тахріру» і Духовне управління мусульман Криму готове передати їм літературу «Хізб-ут-Тахріру», яка потрапила до нього.

Керівник Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос радить критикувати «Хізб-ут-Тахрір»і жорстко дискутувати з його прихильниками, але застерігає від прямолінійної реакції на публікації, які, справді, можна розцінити як заклик до збройного повалення чинної влади.
Є небезпека в тому, що ці документи можуть стати підставою для репресій з боку влади
Ігор Семиволос

«Наявність текстів про можливість ведення збройної боротьби, звісно, не є кращим способом досягти довіри між владою і «Хізб-ут-Тахрір». Є небезпека в тому, що ці документи можуть стати підставою для репресій з боку влади. Але, в рамках жорсткої дискусії цю проблему можна вирішити, в рамках репресій – ні», – вважає Ігор Семиволос.

Експерт каже, що результатом правового переслідування стане лише консолідація цієї групи, що досі себе проявляла тільки радикальними заявами, але не екстремістськими діями. Він вважає, що поки достатньо більшої уваги суспільства і влади до цього явища у мусульманській громаді України.

У прес-групі кримського главку СБУ сказали, що контролюють ситуацію, пов’язану з радикальними релігійними групами, але від інших коментарів відмовилися. Водночас аджі Айдер Ісмаїлов повідомив, що ДУМК і далі аналізуватиме й публікуватиме критичні оцінки літератури «Хізб-ут-Тахрір».

За даними з різних відкритих джерел, «Хізб ут-Тахрір аль Ісламі» (в перекладі з арабської – Ісламська партія звільнення) – сунітська релігійно-політична організація, створена 1953 року в Єрусалимі. Вона проголошує себе «політичною партією, ідеологією якої є іслам». Мета партії – сприяти поверненню мусульман до ісламського способу життя і розповсюдження ісламської віри в світі шляхом джихаду. При цьому декларується, що реалізація цієї мети можлива лише шляхом відтворення єдиної (що об’єднує весь ісламський світ) теократичної держави – Халіфату. Діяльність «Хізб-ут-Тахрір» заборонена в Німеччині, Росії, Узбекистані, Таджикистані, Киргизії, Пакистані, Сирії та низці інших країн. Разом з тим вона легально діє у більшості країн Європи і має свою штаб-квартиру в Лондоні. В Україні «Хізб-ут-Тахрір» діє (переважно в Криму) без офіційної реєстрації, але правоохоронними органами не переслідується.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG