Доступність посилання

ТОП новини

Чому американців запросили аналізувати газову справу Тимошенко


Україна запросила американську юридичну компанію Skadden Arps, щоб юридично оцінити справедливість ув’язнення Юлії Тимошенко. Про це повідомив цього тижня Президент Віктор Янукович в інтерв’ю агенції Bloomberg. Для чого це робиться? Нью-йоркський юрист, колишній президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський припускає, що українській владі насправді потрібні не юридичні висновки з-за океану, а піар. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода. Раніше діяльність уряду Тимошенко вже перевіряли американські юристи з компанії Trout Cacheris.

– Пане Лозинський, спершу скажіть нам, яка репутація у юристів зі Skadden Arps?

– Це велика компанія і вона має надзвичайно позитивну репутацію. Юридичні фірми приймають фактично будь-які завдання. Так само, як давав свою оцінку Trout Cacheris кілька років тому. Вони шукали, шукали, але не знайшли нічого кримінального.

– Вони у 2010 році заявили про нецільове використання грошей урядом Тимошенко, зокрема екологічних коштів.

– А все ж таки вони не знайшли кримінальної відповідальності. Концепція юридичної справедливості полягає в тому, щоб були представлені обидві сторони. Цього не відбулося в українському суді, який був на боці прокуратури і Президента. Я був присутній принаймні один день на засіданні у газовій справі. Пані Тимошенко не могла захищатися, бо суддя навіть не хотів її слухати.

– Українська влада дозволяє спостерігачам від Європарламенту напередодні касації 26 червня вивчити всі матеріали газової справи Тимошенко і наголошує, що це перший в історії такий випадок. А заяви про те, що правосуддя у справі Тимошенко було несправедливим у Києві пов’язують з тим, що, мовляв, на Заході не бачили матеріалів справи. Україна просить й американців про юридичну експертизу з цього приводу. Які Ви бачите тут головні мотиви?
Апеляцію Тимошенко в Європейському суді Україна програє. Skadden Arps буде адвокатом Януковича, а не незалежним адвокатом обох сторін

– Вони передбачають, що апеляцію Тимошенко в Європейському суді Україна програє, тобто, режим Януковича програє. Тому вони б хотіли дістати юридичну оцінку, що мовляв, були підстави для кримінальної справи. Але це відбудеться без захисту, який не буде мати нагоди представити свою сторону і Skadden Arps буде адвокатом Януковича, а не незалежним адвокатом обох сторін.

– Але, вибачте, вони можуть самі звернутися до адвокатів Тимошенко і попросити їх про матеріали.
Обвинувачення проти пані Тимошенко є вибірковим. І головне – це відсутність кримінального вчинку

– Ви не знаєте, які є обмеження для Skadden Arps. Для Trout Cacheris, коли вони робили свої висновки, то робили їх тільки на основі документації, яку представив режим Януковича. І все-таки вони не змогли дійти висновку, що це були кримінальні вчинки. Є два основні питання. Обвинувачення проти пані Тимошенко є вибірковим. Нікого іншого, крім людей з її команди, не обвинувачують на основі колишнього радянського закону. І друге, головне – це відсутність кримінального вчинку. Згідно з радянським законом пані Тимошенко могла провинитися, але проти нікого іншого не застосовували цей закон. Якби вони брали під увагу всі ці закони, то Янукович повинен був першим сидіти.

– Деякі українські оглядачі вважають, що нинішня українська влада шукає шляхи порозуміння з офіційним Вашингтоном. Чи допоможе його досягти це запрошення американських юристів, чи воно, на Вашу думку, в першу чергу спрямоване на громадськість в Україні, якій влада може потім показати висновок з-за кордону, ми ще не знаємо, який він буде, про підстави кримінального переслідування Тимошенко.

– Я передбачаю, що висновку взагалі не буде. І напевно він буде негативний, ця справа буде прихована, або вони скажуть, що не можуть дійти висновку. Наразі це піар. А в міжчасі Янукович дістане позитивний піар. Люди скажуть: дивіться, який він відважний, він передав справу до американських юристів, щоб вони розглянули справу Тимошенко. А вони є платні працівники.

– Скільки може коштувати подібний аналіз? Скільки це може коштувати українським платникам податків?
Це, мабуть, сотні, тисячі документів справи будуть розглядати

– Можу собі уявити, що партнер у цій фірмі заробляє 600 доларів за годину. А скільки годин це буде – навіть не можу уявити. Це, мабуть, сотні, тисячі документів справи, яку вони будуть розглядати. Величезний кошт і жодного результату, лише в міжчасі буде для Януковича перед суспільством, яке цього не розуміє, позитивний імідж. В тому є суть всієї справи – піар.

– В Україні представники влади закликають всіх вивчати матеріали американського правосуддя. Прем’єр Микола Азаров нещодавно в одному інтерв’ю назвав Юлію Тимошенко спільницею колишнього прем’єра Павла Лазаренка, засудженого в Америці. Хоча колишній американський прокурор Марта Берш наголошувала, що суд визнав недостатніми докази провини Лазаренка, в яких фігурувала Тимошенко, і їх відхилив. Як Ви оцінюєте цю справу?

– Я не будуть давати жодних оцінок щодо стосунків між Тимошенко і Лазаренком, бо я не знайомий з цією справою. У будь-якому випадку, пані Тимошенко не була підсудною на лаві американського суду. Ніколи американські прокурори не погрожували, що якби пані Тимошенко приїхала в Америку, то вони би її судили на тій самій підставі, що й Лазаренка.

– Які, на Вашу думку, шанси, що після виборів Сполучені Штати можуть запровадити санкції проти українських чиновників у зв’язку зі справою Тимошенко?
Санкції можливі. Чимало людей з команди Януковича будуть вважатися персонами нон-ґрата

– Санкції можливі. Чимало людей з команди Януковича будуть вважатися персонами нон-ґрата і не зможуть отримувати віз до Америки. Це перші санкції, які Америка могла би застосувати. Є й інші, але я не знаю, чи Америка готова далі піти. Я думаю, що Конгрес більш чутливий щодо цих питань, президент Обама менше. Я не знаю щодо Ромні, бо риторика з боку кандидата в президенти є тільки риторикою поки що. Який завзятий він буде, коли стане президентом – поки невідомо.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG