Доступність посилання

ТОП новини

Нам вкрай потрібен американський досвід – керівник Черкащини


Сергій Тулуб
Сергій Тулуб
Протягом трьох днів делегація Черкаської області на чолі з главою державної адміністрації Черкащини перебувала за океаном з метою нав’язування ділових і мистецьких контактів у Сполучених Штатах. Номінально делегацію запрошували для участі у щорічному літньому фестивалі російських американців, але черкащани скористалися з нагоди і відправили до Нью-Йорка не лише художників і знаменитий Черкаський народний хор, а й численну групу підприємців.

Про візит Черкаської делегації до США Сергій Тулуб, глава державної адміністрації Черкаської області, дав інтерв’ю Радіо Свобода. Розмова відбулася у Національному мистецькому клубі Нью-Йорка, де проходив вернісаж творів митців і народних художників Черкащини. Співав блискучий Черкаський народний хор. Цим, либонь, і обмежилася участь черкащан у фестивалі російських американців. Закуску пропонував місцевий російський ресторан «Марі Ванна», але для української делегації чільною стравою, так би мовити, були контакти з американським бізнесом. Сергій Тулуб , зокрема, наголосив на унікальному характері візиту.

Уперше область була презентована у штаті Нью-Йорк і в ООН
– За всю історію незалежної України уперше область була презентована саме тут, у штаті Нью-Йорк і в ООН, а також представлена культура і мистецтво цієї області. Уперше Черкаська область такою потужною делегацією прибула сюди у США, подолавши більше ніж десять тисяч кілометрів.

– У Вашій делегації близько 60 осіб. Хто фінансує поїздку?

– Справа в тому, що у нас є офіційна делегація і є та делегація, частина делегації, яка приїхала саме на запрошення фестивалю, розумієте. І вона саме була профінансовано частково за рахунок меценатів, але частково й за рахунок саме тих коштів, які виділяються на культуру і мистецтво. А те, що стосується офіційної делегації, то вона профінансована з бюджетних коштів, як це і має бути в таких випадках. І це було організовано саме представницькими дипломатичними нашими українськими організаціями, ніякими іншими. Ще одне, бізнес ввесь був профінансований сам собою і делегація бізнесменів, майже, 15 осіб, які представляють потужний бізнес Черкаської області. Що це таке, Черкаська область? Вона сьогодні діє і вона сьогодні розвивається, економіка йде активними, позитивними кроками. І те, що ми отримали в спадщину в 2010 році, сьогодні, якщо порівняти, то це небо і земля.

– Але чого домоглися тут бізнесмени? Ви зустрічалися в Олбані з Шелдоном Сілвером, який є спікером Асамблеї штату Нью-Йорк. Ви зустрічалися в ООН із представниками дипломатичних місій, але чи були якісь контакти, які призвели до контрактів?

Ми підписали Меморандум про співробітництво в галузі економіки, в галузі культури , в галузі мистецтва, туризму
– Дуже багато зустрічей між бізнесом українським і бізнесом американським. І я хочу сказати, що сьогодні вже започатковані деякі двосторонні відносини. А те, що стосується Олбані, де ми були, ми підписали з паном спікером Асамблеї штату Нью-Йорк Меморандум про співробітництво в галузі економіки, в галузі культури , в галузі мистецтва, туризму і т.д.

– Що це дає?

Делегація штату Нью-Йорк вже приїде для конкретного підписання угоди між двома регіонами до кінця цього року
– Це дає нам розвиток наших взаємних стосунків. І ми домовились, що делегація штату Нью-Йорк вже приїде для конкретного підписання угоди між двома регіонами до кінця цього року. Асамблея штату Нью-Йорк прийняла одноголосно рішення і нам вручили цікавий документ, присвячений 16-й річниці Конституції України, присвячений саме делегації нашій. Це уперше в історії Черкаської області, це уперше в історії України. І коли нас представляли сьогодні на засіданні Асамблеї в штаті Нью-Йорк, ці парламентарі зустріли нас бурхливими оваціями.

– Чого Ви очікуєте від американців, крім оплесків і грамот. Це дуже приємно, а що практично?

Нам вкрай потрібен сьогодні для модернізації економіки той досвід, який має бізнес американський, який має влада американська
– А практично, ми хочемо одного. По-перше, щоб були стабільні взаємовідносини на різних рівнях: на рівні політичному, на рівні економічному тощо. Друге питання, нам вкрай потрібен сьогодні для модернізації економіки той досвід, який має бізнес американський, який має влада американська, який має законодавство американське. Для того, щоб покращити ситуацію, яка пов’язана у нас з розвитком економіки, нам вкрай потрібні інвестиції. Ми ж прийшли, оголосили, що Україна йде сьогодні інвестиційно-інноваційним шляхом. І це саме головне. А досвід де? Саме тут успішна економіка. Ми просимо їх, ми кажемо, приходьте, і ми готові Вас прийняти. І сьогодні, до речі багато зроблено і в законодавчому сенсі, і організаційно, для того, щоб зробити економіку України більш привабливою для інвесторів.

– У чому конкретно буде виявлятися ця приязнь, може навіть дружба?

Черкащина за минулий рік, вона зібрала, показала рекордну урожайність (перше місце в Україні) 57,7 центнерів з гектару зернових
– Перше, це постачання продуктів харчування, продуктів переробки продукції сюди, на ринки Америки. Ось подивіться, Черкащина за минулий рік, вона зібрала, показала рекордну урожайність (перше місце в Україні) 57,7 центнерів з гектару зернових. Друге питання, по валу, ми мали 3,8 мільйона зернових, це третій результат в Україні.

– Чи це значить, що Ви продаватимете тут у США український продукт?

– Не тільки продавати, але хочемо разом з ними вирощувати ще більші урожаї. І це є такі технології, є такий генофонд саме в США, є досвід фермерів, а у нас на Черкащині працює сьогодні 1182 фермери, 675 сільськогосподарських підприємств. У нас земля – це багатство. Саме головне багатство. Це люди на Черкащині, талановиті, співучі, працьовиті і дуже гарні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG