Доступність посилання

ТОП новини

Убивство відомого еколога на Дніпропетровщині: нові дані


Дніпропетровськ – За що в Україні вбивають екологів? Володимир Гончаренко помер у реанімації через два дні після того, як його жорстоко побили невідомі. На останній своїй прес-конференції фахівець оприлюднив інформацію про тонни хімічно забрудненого металобрухту на території Кривого Рогу. Тепер підприємство-власник цього металобрухту звинувачує еколога у тому, що під прикриттям громадської роботи він відстоював свої бізнес-інтереси. Натомість колеги загиблого це категорично відкидають і закликають правоохоронців до об’єктивного розслідування справи.

27 липня на прес-конференції у Дніпропетровську Володимир Гончаренко повідомив про перебування на території Кривого Рогу теплообмінників, забруднених гексахлорбензолом.

Промислові теплообмінники вагою у понад 150 тонн із Калуші до Кривого Рогу привезли кілька років тому на переплавку, розказує юрист, представник компанії-власника «Укр-Євро» Ігор Богуш. На транспортування цього металобрухту, запевняє, були усі дозволи. За словами юриста, ніяких небезпечних речовин, тим паче таких отруйних, як гексахлорбензол, як про це заявляв еколог Володимир Гончаренко незадовго до своєї трагічної смерті, теплообмінники не містять.

Чому ж тоді покійний активіст-еколог порушив цю тему? Представник компанії пояснює так: металобрухт був складований на полігоні підприємства «Югвторметпром», яке начебто належало покійному Володимиру Гончаренку, і між власниками та зберігачами цього металобрухту виник майновий конфлікт.

Це, дійсно, металолом, який йому був цікавий і яким він займався. Я вважаю, що це яскраві приклади недобросовісної конкуренції
Ігор Богуш
Відтак під прикриттям громадської роботи еколог відстоював свої бізнес-інтереси, стверджує представник компанії, що займається металобрухтом, Ігор Богуш. «Це, дійсно, металолом, який йому був цікавий і яким він займався. Я вважаю, що це яскраві приклади недобросовісної конкуренції»,– сказав він.

«Турбувався про безпеку людей»

Колеги вбитого еколога-активіста такі звинувачення відкидають. Керівник Дніпропетровської міської організації руху «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина у вівторок заявила: покійний природоохоронець справді мав бізнес і був «талановитим підприємцем», та його бізнесові інтереси не були пов’язані зі справою забрудненого металобрухту у Кривому Розі. Вона наполягає: Володимир Гончаренко, порушуючи теми довкілля, діяв як ентузіаст.

Це була чесна і порядна людина, яка не мала корисливих цілей, а турбувалася про життя та безпеку інших людей. Теми він порушував різні: це і шини, і акумулятори, і кладовища, і металобрухт
Наталя Кожина
«Важливо зараз довести до кінця справи, які він починав, показати, що це була чесна і порядна людина, яка не мала корисливих цілей, а турбувалася про життя та безпеку інших людей. Теми він порушував різні: це і шини, і акумулятори, і кладовища, що під вікнами людей, і металобрухт, що з ним робиться в Україні. Очолювана ним асоціація «Втормет» – це неприбуткова організація, і говорити, що якесь там підприємство належало йому – це неправда», – сказала Наталя Кожина.

Міліція перевіряє і «комерційну» версію

Водночас у центрі громадських зв’язків обласної міліції Радіо Свобода повідомили, що розглядають кілька версій убивства Гончаренка.

У нас всі версії у роботі. Основна – ДТП, далі – комерційна, громадська робота, особисте життя
Олексій Щербатов
«У нас всі версії у роботі. Основна – ДТП, далі – комерційна, громадська робота, особисте життя. Інформація пішла, що він еколог, борець, але він і бізнесмен, у нього були пункти прийому металобрухту. Звичайно, комерційна версія перевіряється також не в останню чергу», – зазначив речник обласного управління міліції Олексій Щербатов.

Тим часом, справа вбивства дніпропетровського еколога набуває все більшого розголосу. У середу в Києві його колеги збираються оприлюднити факти замовчування техногенних загроз в Україні та розказати, чому діяльність громадських активістів стала небезпечною для життя.

Гончаренко був побитий невідомими 1 серпня, а 3 серпня помер у лікарні.

Володимир Гончаренко був відомим українським екологом, керівником громадського руху України «За право громадян на екологічну безпеку», видавцем газети «ЕКО Безпека», академіком Академії інженерних наук України, головою асоціації «Втормет» та автором кількох законопроектів у сфері поводження з відходами.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG