Доступність посилання

ТОП новини

Молодіжна рада при Кабміні – вплив на уряд чи лялькова структура?


Кабінет Міністрів України
Кабінет Міністрів України
Київ – В Україні буде створена Молодіжна рада при Кабінеті Міністрів. Наразі спеціальна комісія Міністерства освіти і науки, молоді та спорту відбирає її членів. Як проходить конкурс і чи впливатиме новий дорадчий орган уряду на політику країни?

За задумом, завдяки Молодіжній раді при Кабінеті Міністрів молоді люди матимуть можливість готувати проекти урядових рішень з питань молодіжної політики, працевлаштування, освіти, говорить координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних. Він був одним із ініціаторів і лобістів цієї ідеї в уряді. Однак, коли дізнався про те, що одним із етапів відбору (окрім співбесіди і подачі документів) стане творча робота, відмовився подаватися на конкурс.

Головним критерієм відбору людей повинно було бути вміння і навички формулювати проблему, її можливі рішення і як ця проблема може бути вирішена
Андрій Черних
«У мене, чесно кажучи, після цього бажання відпало. Адже головним критерієм відбору людей повинно було бути вміння і навички формулювати проблему, її можливі рішення і як ця проблема може бути вирішена за допомогою того чи іншого проекту рішення уряду. А не писати творчі роботи «Як гартувалася сталь», – каже Черних.

«Це не для галочки робиться»

Зі свого боку, голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Ліга слов’янської молоді» Андрій Кучер говорить, що саме завдяки такому конкурсному відбору комісія зможе знайти серед заявників справжню інтелігенцію – молодь, яка ефективно впливатиме на політику в країні.

Можливо, дійсно, держава нарешті починає звертати увагу на інтелектуальну молодь, яка зможе розробляти певні проекти, певні напрями, щоб молодіжний погляд завжди був присутній у внутрішній політиці країни
Андрій Кучер
«Це не для галочки робиться. Можливо, дійсно, держава нарешті починає звертати увагу на інтелектуальну молодь, яка зможе розробляти певні проекти, певні напрями, щоб молодіжний погляд завжди був присутній у внутрішній політиці країни. Я гадаю, що це буде повноцінний дорадчий орган Кабміну, я зі свого боку буду робити все для цього. Сподіваюся, ця робота і цей досвід буде корисний для України», – каже Андрій Кучер.
Ще одна лялькова структура?

Молодіжна рада при Кабміні ефективною не буде, стверджує народний депутат від НУНС Леся Оробець. Адже критично налаштовані до влади молоді люди туди не потраплять, впевнена вона.

Молодіжна рада при Кабміні буде ще однією ляльковою, постановочною, оперетковою структурою для того, щоб відбілювати імідж влади
Леся Оробець
«Як показує практика, все, що до того видавали представники Студентської ради при Кабміні, дуже нагадувало відполіроване прес-службою Міносвіти. Молодіжна рада при Кабміні буде ще однією ляльковою, постановочною, оперетковою структурою для того, щоб відбілювати імідж влади. Тепер ще й така структура буде існувати для замилювання очей», – зазначила в коментарі Радіо Свобода депутат.

Ініціатива створення Молодіжної ради виникла в активістів громадських організацій ще минулого року, але постанову про створення цього органу Кабмін видав лише 20 червня цього року.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG