Доступність посилання

ТОП новини

Приїзд Московського патріарха до Польщі викликав суперечливі оцінки


Патріарх Російської православної церкви Кирило в Варшаві, 16 серпня 2012 року
Патріарх Російської православної церкви Кирило в Варшаві, 16 серпня 2012 року
Варшава – Чотири дні проведе у Польщі патріарх Російської православної церкви Кирило. До Польщі він приїхав на запрошення Польської автокефальної православної церкви. Це перший візит глави РПЦ до цієї країни, під час якого католицькі та православні єпископи збираються ухвалити спільне звернення до польського і російського народів. Глава РПЦ зустрінеться також із президентом Польщі та головою польського парламенту.

Голова Польської автокефальної православної церкви митрополит Сава наголошує, що візит Московського патріарха Кирила до Польщі – позачерговий. Мовляв, перш ніж відвідати більші православні церкви, патріарх приїхав до Польщі. А це, за словами митрополита Сави, свідчить про ранг цієї події. Візит, каже польський митрополит, має передусім душпастирський і церковний вимір. А головна мета приїзду Кирила, як зауважує митрополит Сава, – духовний контакт із вірними.

Щойно прибувши до Варшави, вже на летовищі, патріарх Кирило сказав журналістам, що під час візиту він молитиметься за благословення для польського народу, польської влади та держави. Голова російської церкви зазначив, що це його перший візит у західноєвропейську державу після того, як його обрали патріархом.

«Я сподіваюся, що мій візит стане скромним внеском у покращення відносин між Польщею і тими країнами, де присутня Російська православна церква», – сказав Московський патріарх.

Під час урочистого привітання у Варшаві Кирило подарував польським православним мощі святого Романа, а також іконостас для нової православної церкви святих Кирила та Мефодія, що будуватиметься у польській столиці. У своїй промові він наголошував на тому, що православ’я має глибоке коріння на польській землі, мовляв, воно тут було вже за перших польських королів.

У п’ятницю в королівському палаці лідери Російської православної церкви та Римо-католицької церкви в Польщі у присутності польського президента мають підписати спільне звернення. Поки що його зміст не оприлюднюють. Польський православний митрополит Сава говорить, що дві церкви підпишуть документ, де йдеться про єдність, мир, згоду, взаємоповагу. Це, за його словами, дуже важливо, зокрема з огляду на те, якою історією обтяжені Росія та Польща. За словами митрополита, таке спільне звернення не вирішить усіх проблем, що накопичилися між Польщею та Росією, та все-таки стане важливим кроком у зближенні двох народів.

Церковний візит не без політики?

Хоча церковна ієрархія наголошує на духовному вимірі візиту патріарха, польські політологи звертають увагу на його політичний аспект. Про це говорить Андрій Шептицький, політолог із Варшавського університету.
Частина світських еліт Польщі та Росії вважає, що спільне звернення церков покращить відносини між Польщею та Російською Федерацією
Андрій Шептицький

«У польській історії вже були такі звернення. Особливо треба згадати про послання польських єпископів до німецьких у 1965 році. Тож частина світських еліт Польщі та Росії вважає, що спільне звернення церков покращить відносини між Польщею та Російською Федерацією», – сказав Шептицький.

Про політичний контекст візиту Московського патріарха говорять і самі польські політики. На покращення польсько-російських відносин після приїзду патріарха Кирила висловив сподівання, зокрема, прем’єр Польщі Дональд Туск. За його словами, підготовка до цього візиту тривала досить довго.

«Пригадую першу зустріч – ще в 2008 році, коли ми розмовляли про підготовку до цього процесу примирення і включення у цей процес двох церков», – зауважив прем’єр Туск. Він також зазначив, що візит патріарха Кирила – це черговий крок на дуже важкому шляху до примирення.

Лунає і чимало застережень

Візит глави РПЦ у Польщі коментують представники польської опозиції. Як зазначає Збіґнєв Зьобро, лідер партії «Солідарна Польща», візит патріарха Кирила, а також заплановане спільне звернення церков, спричинили в Польщі публічну дискусію.

Не приховують свого незадоволення з приводу візиту російського патріарха в партії «Право і справедливість». Про це у своєму інтернет-блозі написала Анна Фотиґа, екс-міністр закордонних справ.
Чому, хоч це важлива подія, ніхто не висловлюється? Це вражаюча тиша, мені аж дзвенить у вухах
Анна Фотиґа

«Примирення з російським народом, на мою думку, не є жодною проблемою. Натомість поважною перешкодою є «система Путіна», яка гнобить цей народ, а також політика російської держави щодо Польщі. Дотепер не з’ясована роль її чиновників у смоленській катастрофі, а відсутність доброї волі, щоб з’ясувати обставини – очевидна. Я багато років стежу за активністю московської церкви, самого патріарха Кирила, і маю проблему з тим, щоб позитивно їх оцінити. Кому служить це примирення? Чому, хоч це важлива подія, ніхто не висловлюється? Мовчать історики, релігієзнавці, мовчать світські люди. Це вражаюча тиша, мені аж дзвенить у вухах», – зауважує екс-міністр закордонних справ.
Для правої партії «Право і справедливість» приїзд російського патріарха – це «візит російського агента»
Марек Міґальський

Марек Міґальський, депутат Європарламенту, політик з партії «Польща найважливіша» у соціальній мережі Twitter написав, що для правлячої у країні партії «Громадянська платформа» візит патріарха Кирила – це доказ ефективності закордонної політики уряду Дональда Туска. Натомість, пише Міґальський, для правої партії «Право і справедливість» приїзд російського патріарха – це «візит російського агента». А для лівих польських партій, візит, за словами політика, – «початок джихаду».

Не радіє з приводу зближення церков Ванда Новіцька, депутат Сейму із ліберальної фракції «Рух Палікота». На своїй інтернет-сторінці вона зазначила, що таке зближення не обіцяє полькам нічого доброго. Мовляв, консервативні церкви можуть об’єднати свої зусилля, щоб протидіяти правам жінок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG