Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розпочала роботу місія спостерігачів ОБСЄ на виборах


В Україні розпочали свою роботу учасники довготермінової місії ОБСЄ на виборах у Верховну Раду України.

Сьогодні керівники МЗС України та учасники довготермінової місії спостерігачів від Бюро з прав людини ОБСЄ обговорили питання, пов’язані з роботою місії у різних регіонах країни. Місію очолює британка Одрі Френсіс Ґловер, яка керувала місію спостерігачів на дострокових парламентських виборах в Україні у 2007 році. Про це на брифінгу повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров.

«Головним завданням довготермінових спостерігачів є моніторинг передвиборчих процесів в Україні та підготовка доповідей, які мають містити незалежний аналіз ситуації. Вони також здійснюватимуть підготовчу роботу до прибуття шестиста короткотермінових спостерігачів з країн – учасниць ОБСЄ, які спостерігатимуть за виборами у день голосування 28 жовтня», – зазначив Дикусаров.

Речник МЗС також розповів, що уперше в історії виборчого процесу в Україні фахівці Центрвиборчкому, МЗС та Громадської ради при міністерстві розробили hand book для спостерігачів, в якій міститься добірка усього українського законодавства щодо роботи міжнародних спостерігачів в Україні. «Довідники роздаватимуть міжнародним спостерігачам, або вони будуть користуватися електронною версією», – повідомив Дикусаров.

Зі спостерігачами сьогодні зустрівся заступник міністра закордонних справ Андрій Олефіров. Він підтвердив, що МЗС має намір надавати всебічну допомогу міжнародним спостерігачам, які працюватимуть в Україні на виборах народних депутатів.

Бюро з прав людини має статус незалежної інституції у складі ОБСЄ і здійснює спостереження за виборами у державах-учасницях організації. В основному складі групи спостерігачів, які прибули в Україну 10 вересня, – 16 осіб. Ще 90 спостерігачів прибудуть в Україну 17 вересня.
XS
SM
MD
LG