Доступність посилання

ТОП новини

Книжка про Українську Гельсінську спілку відзначена нагородою Радіо Свобода


Фрагмент обкладинки книги «Українська Гельсінська спілка у спогадах і документах»
Фрагмент обкладинки книги «Українська Гельсінська спілка у спогадах і документах»
Львів – Жодна книжка, представлена на Форумі видавців у Львові, не отримала гран-прі. Але за рішенням журі кращими визнані 18 книг. Радіо Свобода відзначило спеціальною нагородою книжку видавництва «Ярославів вал» – «Українська Гельсінська спілка у спогадах і документах» – за збереження національної пам’яті і висвітлення правозахисної діяльності в Україні.

«Українська Гельсінська спілка у спогадах і документах» – це історія становлення незалежності України наприкінці 80-х. На понад восьмистах сторінках опубліковано понад 40 спогадів лідерів Гельсінської спілки, учасників тих подій, зокрема Левка Лук’яненка, Михайла і Богдана Горинів, Олеся Шевченка. У числі засновників спілки були Зиновій Красівський, Микола Руденко, В’ячеслав Чорновіл. А ще у книзі подано десятки вперше оприлюднених таємних документів КДБ і унікальні фотографії. На одній зі світлин В’ячеслав Чорновіл зачитує декларацію Української Гельсінської спілки.

Інна Кузнецова вручає відзнаку від Радіо Свобода
Інна Кузнецова вручає відзнаку від Радіо Свобода
Хронологічно Українська Гельсінська спілка (УГС) охоплює відносно невеликий проміжок часу, від 7 липня 1988-го до 30 квітня 1990 року. Фактично було реорганізовано Гельсінську групу, що була створена ще в 1976 році. А перші арешти членів цієї правозахисної організації відбулися у лютому 1977 року. За вісім років радянська влада репресувала 41 учасника Гельсінської групи і лише одна особа зрадила ідею боротьби за права людини і національну свободу, а решта були ув’язнені – Валерій Марченко, Олекса Тихий, Василь Стус…

Велику кількість політв’язнів звільнили у 1987 році під час горбачовської перебудови. В’ячеслав Чорновіл став ініціатором відновлення Гельсінської групи, яка об’єднала політв’язнів у їхній боротьбі за незалежність України, активізувала суспільно-політичні процеси, організовувала мітинги, чинила опір радянській владі, створювала численні українські культурні та освітні організації.
У Львові розпочав роботу 19-й Форум видавців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Книжка – важливе джерело інформації

У книжці, упорядкованій учасником Гельсінської спілки Олесем Шевченком, є чимало спогадів про те, як передавалась інформація про діяльність організації на Радіо Свобода. Тому спеціальна нагорода Радіо Свобода стала приємною новиною для головного редактора «Ярославового Валу» Павла Щириці.
Українська Гельсінська спілка – це те, на чому має виховуватися молоде покоління і наступне, щоб усвідомити, ким воно є
Павло Щириця

«Ця нагорода для Олеся Шевченка і Євгена Сверстюка, які робили це видання, Михайла Слабошпицького, який видав. Бо на такі речі останнім часом менше звертають увагу. А це засадничі речі для нашої національної свідомості. Українська Гельсінська спілка – це те, на чому має виховуватися молоде покоління і наступне, щоб усвідомити, ким воно є», – каже Павло Щириця.

На думку науковців, книжка «Українська Гельсінська спілка у спогадах і документах» – важливе джерело правдивої інформації. Бо ще у листопаді 1988 року студентам забороняли «ходити на всякі зборища», де співають націоналістичних пісень. А компартійна газета «Вільна Україна» у Львові тоді писала, що «штучне відмежування української мови від інших слов’янських мов суперечить елементарній культурі міжнаціонального спілкування». І через 24 роки знову виникла необхідність захищати українську, наголошувалось на Форумі видавців, де вирішено у травні наступного року провести у Львові Всесвітній фестиваль української мови.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG