Доступність посилання

ТОП новини

Перевірок менше, а якість харчів гірша – обласна СЕС


Тетяна Веремєєва

Суми – Закон зараз на боці виробників, а не споживачів, скаржаться санепідеміологи. Кількість перевірок зменшена, та все ж за рік Сумська обласна санітарно-епідеміологічна станція (СЕС) вилучає мільйони тонн неякісної продукції. А лікарі констатують, що неякісні продукти погіршують здоров’я.

Суми не є винятком, як і скрізь в Україні, головним «ревізором» якості продуктів харчування виступає сам споживач. Причому якість та безпеку спожитого він перевіряє власним шлунком.

До того ж, скаржаться люди, продавці часто навмисно радять купити неякісні продукти харчування, особливо пенсіонерам.

«На все можуть сказати, що воно хороше. От у м’ясний ходила, а там не свіже. Що попало набереш, а воно зовсім не таке: і на смак, і взагалі», – каже пенсіонерка Катерина.

Контролювати якість харчових продуктів в першу чергу повинні самі виробники, а також розповсюджувачі. Інспектори санітарно-епідеміологічної служби виконують другорядну роль. До 2004 року санепідемстанція могла перевіряти виробників та розповсюджувачів харчових продуктів кожні півроку, зараз кількість перевірок зменшена.
Маємо такі факти, коли і морожена, і солена, і копчена риба можуть зберігатися в одному холодильному ларі чи в одній холодильній вітрині
Валентина Фролова

«Ми повинні перевіряти один раз у два роки. Відповідно до закону «Про основні засади державного нагляду і контролю» перевірки відбуваються за попереднім повідомленням керівника об’єкту. У період перевірок ми маємо такі факти, коли і морожена, і солона, і копчена риба можуть зберігатися в одному холодильному ларі чи в одній холодильній вітрині», – розповідає завідувач відділення гігієни харчування Сумської обласної санітарно-епідеміологічної служби Валентина Фролова.

Хоч підприємців попереджають про перевірку, порушень знаходять багато. Тільки за минулий рік Сумською обласною санітарно-епідеміологічною службою було вилучено близько двох мільйонів тонн неякісних продуктів харчування.

Лікарі бють на сполох: неякісні продукти псують здоровя нації

Лікарі констатують, останніми роками все більше молодих людей і навіть дітей скаржаться на проблеми із травленням. Головна причина, кажуть лікарі, – велика шкода від характерних для молоді «перекусів хлібобулочними виробами, шоколадними батончиками, а також солодкими газованими напоями та соками із великою кількістю консервантів, фарбників».
На ринку велика кількість фальсифікованих, прострочених продуктів, харчів із різноманітними консервантами, стабілізаторами
Людмила Петренко

«Продукти у наш час залишають бажати кращого. На ринку велика кількість фальсифікованих, прострочених продуктів, харчів із різноманітними консервантами, стабілізаторами, які у своїй основі є достатньо жорстокими хімічними сполуками. Вони можуть порушувати нормальний бактеріальний баланс кишечника. Перевагу слід надавати натуральним продуктам», – наголошує лікар-терапевт поліклініки Сумської клінічної лікарні №5 Людмила Петренко.

Тож, саме споживач може стати найдієвішим фактором покращення якості продуктів харчування. Неякісне не треба купувати, а якщо вже таке сталося, то довести шкідливість продукту можна у комунальній «Лабораторії з контролю за якістю харчових продуктів» Сумської обласної ради.

На своєму обладнанні лабораторія перевіряє якість сировини, напівфабрикатів, продукції ресторанного господарства та їдалень шкільних та дошкільних закладів, пришкільних літніх майданчиків та оздоровчих літніх таборів, продуктів харчування, що реалізуються на ринках міста та області в роздрібній торгівлі, незалежно від форм власності та підпорядкування.

Про те, яким чином в Україні контролюється якість продовольства, слухайте у програмі «Ми Разом» 20 вересня о 21:33.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG