Доступність посилання

ТОП новини

У Криму «Хізб-ут-Тахрір» вивів мусульман на протест проти «образ ісламу» (ВІДЕО, ФОТО)


Мітинг руху Хізб-ут-Тахрір проти «образ Ісламу» у Сімферополі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мітинг руху Хізб-ут-Тахрір проти «образ Ісламу» у Сімферополі

Сімферополь – У четвер в Сімферополі, за різними даними, від тисячі до двох тисяч представників автономних мусульманських громад і незареєстрованого в Україні політично-релігійного руху «Хізб-ут-Тахрір» мітингували проти «образ ісламу». Вони протестували проти образливого для мусульман фільму, знятого в США і карикатур на пророка Магомета, що з’явилися у пресі деяких країн Європи.

Мітинг, формально організований релігійною громадою «Давєт», а насправді – кримською мережею незареєстрованої в Україні міжнародної партії «Хізб-ут-Тахрір», був досить колоритний, із великою кількістю чорних і білих прапорів із цитатами з Корану, плакатами з гаслами про повернення Халіфату – світової теократичної держави і з поділом учасників на дві частини – чоловічу і жіночу. В останній переважали жінки в хіджабах – закритому одязі.

Учасники мітингу тримали в руках транспаранти з написами: «Тільки халіфат може помститися за честь посланника Аллаха гідним чином», «Покарання Аллаха неминуче», «Честь пророка – наша честь», «Умма зачекалася свого Халіфа», «Америка, Магомет чистий, принижена ти». Вони також скандували: «Немає Бога, окрім Аллаха і Магомет пророк його!» та «Аллах акбар – Аллах всемогутній!».

Оратори говорили, що відповідальність за паплюження пророка Магомета та ісламу лежить не лише на авторах фільму «Невинність мусульман» і карикатур у європейських газетах, але й на країнах, де це все виходить, та їхніх лідерах. Вони зазвали виправданою реакцію мусульман, які під час протестів громили американські дипломатичні установи. Під час одного з таких заворушень в Лівії загинув посол США в цій країні та ще троє американських дипломатів.

У резолюції мітингу – заклик до немусульман, жителів західних країн, – зупинити своїх керівників. «Ваше мовчання робить вас співучасниками», – мовиться у документі. Також в резолюції засуджуються керівники ісламських країн за їхню «принизливу позицію». Захід пройшов без інцидентів, правопорядок під час мітингу забезпечували не міліціонери, а активісти «Хізб-ут-Тахрір» у жовтих жилетах.

Муфтіят не підтримав хізбів

Духовне управління мусульман Криму (Муфтіят) заявило, що духовні лідери кримських мусульман не підтримують цей мітинг. У заяві, мовиться що Муфтіят Криму «не є прихильником таких форм протесту», а також «не бере участі в заходах сект та релігійних партій». «Відомо, що мітинг проведений прихильниками партії «Хізб-ут-Тахрір», і під прапорами цієї партії. На мітингу, як і передбачалося, більше йшлося про будівництво Халіфату, а не про фільм і приниження честі пророка Магомета», – мовиться у заяві.

Напередодні представники Муфтіяту закликали українську владу заборонити рух «Хізб-ут-Тахрір», який вони вважають екстремістською організацією. Також, лідери Меджлісу кримськотатарського народу і керівники Духовного управління мусульман Криму закликали мусульман до зваженості і терпимості, водночас різко засудивши «намагання образити понад мільярд мусульман, як це сталося через оприлюднення уривків любительського фільму, де негативно показано мусульман і пророка Магомета».

Представники влади, попри те, що «Хізб-ут-Тахрір» офіційно не зареєстровано, не перешкоджали проведенню цього заходу, лише попросили перенести його з центрального майдану перед кримським урядом на майданчик поруч із Палацом профспілок, що неподалік центру Сімферополя.

Експерти звертають увагу, що хізби традиційно активізуються незадовго до виборів. І хоча Меджліс та близький до нього Муфтіят Криму завжди опонують «Хізб-ут-Тахріру» та критикують його, така публічна активність хізбів завжди допомагає політичним силам, які декларують захист російськомовного населення Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG