Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині реконструюють Кодацьку фортецю


На Дніпропетровщині реконструюють споруди Кодацької фортеці, збудованої поляками, яка у XVII столітті була опорним пунктом запорозького козацтва, заявив сьогодні голова обласної ради Євген Удод на засіданні Ради отаманів України у Дніпропетровську, де зібрались лідери понад 30 всеукраїнських та міжнародних козацьких організацій.

За його словами, цей масштабний проект розробили, щоб «не тільки зберегти історію, а зробити її цікавою і важливою для прийдешніх поколінь», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За розрахунками обласної влади, проект має підтримати польська сторона.

Нещодавно у Дніпропетровську генеральний консул Польщі у Харкові Ян Ґранат заявляв, що розглядає таку реконструкцію як можливість розвивати туризм.

Орієнтовна вартість проекту не розголошується.

Мова про реконструкцію старовинної Кодацької фортеці на Дніпропетровщині йде вже кілька років. Поки у Старих Кодаках, на місці зруйнованої Кодацької фортеці, просто неба провадять козацькі фестивалі та інші заходи.

Кодацька фортеця або Кодак – фортеця на правому березі Дніпра, за 10 кілометрів від Дніпропетровська, збудована польським урядом у липні 1635 року, щоб ізолювати Запоріжжя і Дон від України і перешкодити втечі селян на Запорозьку Січ, була зруйнована козаками під проводом Богдана Хмельницького.
XS
SM
MD
LG