Доступність посилання

ТОП новини

Янукович має мало шансів на нові газові домовленості з Туркменистаном – експерт


Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергетичного клубу
Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергетичного клубу
Сьогодні Президент України Віктор Янукович їде до Туркменистану. Він візьме участь у засіданні Ради глав держав СНД.

За словами керівника Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, учасники мають обговорити найактуальніші питання багатосторонньої співпраці, зокрема, в гуманітарній, економічній та соціально-політичній сферах.

Фахівці вважають, що під час неформального спілкування не обійдеться і без обговорення питань енергетики, але шансів законтрактувати додаткові обсяги туркменського газу мало.

«За туркменський газ іде жорстка боротьба, в першу чергу з Росією. Росія зробить все, щоб зберегти за собою монополістські позиції на українському газовому ринку. З іншого боку, Росія сьогодні має дефіцит газу, Росія без туркменського газу не може виконати своїх контрактних зобов’язань перед іншими країнами. Тому надій на великі поступки мало», – сказав Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Українсько-російські газові домовленості передбачають, що щороку Україна має закуповувати 52 мільярди кубометрів російського газу. Керівництво України сподівається у 2013 році скоротити цей обсяг до 18 мільярдів кубометрів.
XS
SM
MD
LG