Доступність посилання

ТОП новини

Словацькі інвестори готові згорнути свій бізнес у Криму через конфлікт із сімферопольською владою


Словацький підприємець Петер Качерик
Словацький підприємець Петер Качерик
Сімферополь – Словацькі інвестори заявляють, що налаштовані на компроміс із сімферопольською владою щодо сміттєпереробного підприємства «Сімеко», але обіцяють згорнути свій бізнес, якщо їхні інтереси не враховуватимуться українською стороною. Про готовність до компромісу заявляють і представники міськвиконкому Сімферополя, однак конфлікт довкола спільного українсько-словацького підприємства з утилізації і переробки сміття триває.

Діяльність українсько-словацького спільного підприємства «Сімеко» фактично зупинена і воно припинило свою роботу, повідомили представники словацького інвестора, компанії «Bioenergetická spoločnosť, AS». Словацький підприємець Петер Качерик каже, що через звільнення керівника підприємства рахунки «Сімеко» заблоковані.

Підприємство не може розраховуватися з державними органами, з податковою. Не може платити за солярку. Це критична ситуація, бо якщо не платити за пальне, то не зможемо привозити і переробляти сміття. Це катастрофа
Петер Качерик
«Підприємство не може розраховуватися з державними органами, з податковою. Не може платити за солярку. Це критична ситуація, бо якщо не платити за пальне, то не зможемо привозити і переробляти сміття. Це катастрофа», – вважає Петер Качерик. За його словами, він, як власник, готовий продати третій стороні свою частку цього підприємства.

Засноване 2007 року за принципом: 51% акцій перебуває у власності міськради і 49% в інвестора, – товариство з обмеженою відповідальністю «Сімеко» запрацювало 2009 року. Словацькі бізнесмени вклали понад 2 мільйони євро із більш як 50 мільйонів запланованих інвестицій, встановивши лінію сортування твердих побутових відходів. Однак через конфлікт інвестора з міськрадою вона так і не запрацювала у повну силу.

Як повідомив Петер Качерик, у протоколі про створення спільного підприємства була записана норма, що керуватиме «Сімеко» представник словацької сторони, а контроль за його діяльністю здійснюватимуть представники сімферопольської влади. Однак, як тільки пішли перші інвестиції і з’явився прибуток, міськрада в односторонньому порядку призначила нового директора. Словацькі інвестори подали до суду і виграли у першій інстанції. Після цього висуванець міськради на початку листопада звільнився, а призначений ним заступник уже місяць не виходить на роботу.

Одночасно, за словами Петера Качерика, на підприємство почався тиск правоохоронних і контрольних органів. Інвесторам через суди вдалося скасувати багатомільйонні нарахування і штрафи. Разом з тим, звернення підприємців і словацьких дипломатів до кримського і сімферопольського керівництва поки залишаються без відповіді.

Кому ще потрібне кримське сміття?

Без відповіді залишилися питання Радіо Свобода до начальника Управління житлово-комунального господарства Сімферопольського міськвиконкому, голови Ревізійної комісії «Сімеко» Анатолія Рогова. Після того, як секретар дізналася, що вони стосуються цього спільного підприємства, чиновник перестав відповідати на телефонні дзвінки.

Водночас прес-служба міськради повідомила, що Ревізійна комісія на чолі з Анатолієм Роговим розпочала перевірку підприємства і вже знайшла низку правопорушень, щодо яких «чекає на роз’яснення з боку словацької сторони». Словаки назвали цю перевірку «фарсом» і звернули увагу на те, що директор «Сімеко» був призначений міськрадою Сімферополя в односторонньому порядку, крім того, інвестор перебуває в Ревізійній комісії у меншості і не має впливу на підприємство.
Колишній міністр ЖКГ Криму Сергій Брайко
Колишній міністр ЖКГ Криму Сергій Брайко
У нас, як і раніше, звалище перебуває у важкому стані. Як і раніше, жодного прийнятного переробного комплексу там немає
Сергій Брайко

Колишній міністр житлово-комунального господарства Криму Сергій Брайко в інтерв’ю Радіо Свобода визнав, що ситуація в Сімферополі з переробкою сміття вкрай складна. «У нас, як і раніше, звалище перебуває у важкому стані. Як і раніше, жодного прийнятного переробного комплексу там немає. Напевно, з інвесторами можна було знаходити спільну мову, але сьогодні ситуація така», – зазначив екс-міністр. Водночас він припустив, що конфлікт довкола «Сімеко» не вплине на пошук іноземних інвесторів для розв’язання проблем утилізації сміття в інших регіонах Криму, особливо на Південному узбережжі, де ситуація найгостріша.
Перший секретар Посольства Словаччини в Україні Соня Крайчова
Перший секретар Посольства Словаччини в Україні Соня Крайчова

Ми сподіваємося, що ситуація із словацько-українським підприємством вирішиться законно і конструктивно, а словацькі інвестиції до Криму стануть відмінним наочним прикладом і для інших інвесторів з Європи
Соня Крайчова
Перший секретар Посольства Словаччини в Україні Соня Крайчова сказала Радіо Свобода, що це можливо лише за умови, що слова кримського керівництва про підтримку і гарантії іноземних інвестицій насправді не розходитимуться зі справами. «Ми сподіваємося, що ситуація із словацько-українським підприємством вирішиться законно і конструктивно, а словацькі інвестиції до Криму стануть відмінним наочним прикладом і для інших інвесторів з Європи», – сказала Соня Крайчова.

Місцева преса тим часом пише, що такий приклад тільки відлякує іноземний бізнес. В автономії досі немає жодного сучасного сміттєпереробного підприємства. Окрім словацького, жоден інший бізнес не наважився працювати у цій сфері в Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG