Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін про Тимошенко, візу до США і власний арешт (ВІДЕО)


Кузьмін - про візу та справу Щербаня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Чому Ренату Кузьміну, заступникові Генерального прокурора України, скасували візу до США? Чи дійсно його мали там заарештувати? Чи пов’язана справа вбивства Щербаня з Юлією Тимошенко – свою позицію щодо цих та інших питань Ренат Кузьмін висловив у розмові з представниками Радіо Свобода і телеканалів «Євроньюз» та «Інтер».

Заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявляє, що має докази підготовки проти нього провокацій у Сполучених Штатах.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Кузьмін висловив упевненість, що окремі українські й американські громадяни розробили план перешкоджання пошукові винних у вбивстві депутата Євгена Щербаня.

«Слідча група Генпрокуратури має достатньо доказів, щоб я сьогодні міг стверджувати це. Ми маємо документальні підтвердження цих фактів, а крім того, слідчі допитали кількох осіб, причетних до підготовки провокацій, зокрема й тих, які на той момент перебували у США і брали участь у тій роботі», – сказав Кузьмін, який раніше надіслав відкритого листа президентові США Бараку Обамі про перешкоджання розслідуванню справи Щербаня.

У своєму листі до Обами Кузьмін згадував про те, що про можливість арешту у США його нібито попередив колишній майор держохорони Микола Мельниченко. У відповідь представники американського уряду повідомили, що Мельниченко не мав доступу до інформації про роботу правоохоронних органів і не є людиною, якій таку інформацію могли довірити.

Іншим проявом плану перешкоджання слідству у справі Щербаня Ренат Кузьмін вважає те, що йому скасували американську візу.

Проживаючи у США, Павло Лазаренко, Петро Кириченко і Микола Мельниченко погодилися дати свідчення Генпрокуратурі України
Ренат Кузьмін
«Проживаючи у США, Павло Лазаренко, Петро Кириченко і Микола Мельниченко погодилися дати свідчення Генпрокуратурі України. 30 разів поспіль Генпрокуратура України зверталася до влади США з проханням допитати цих свідків, але відповіді так і не отримала. Я у вересні звернувся з листом до віце-президента Джозефа Байдена з пропозицією виступити перед конгресменами та американськими медіа з доповіддю про справу вбивства Щербаня, – розповів заступник Генпрокурора. – Замість цього 19 вересня посол США в Україні Джон Теффт повідомив мене, що моя віза анульована. Та сама віза В1/В2, за якою я вже в’їжджав до США у 2010 році, коли отримав дозвіл допитати Павла Лазаренка у Каліфорнійській тюрмі».

Кузьмін не сподівається, що йому дозволять робити допити у США

Ренат Кузьмін не сподівається, що американський уряд дозволить йому допитувати тих свідків щодо вбивства депутата Євгена Щербаня, які перебувають у США, а відтак вважає, що зараз віза йому не потрібна.

«Враховуючи останні події, сподіватися на те, що ми зможемо допитати свідків Лазаренка і Кириченка у США, ми не можемо. Щоб таке рішення було ухвалене – американська влада повинна детально перевірити факти, викладені мною (у листі до Барака Обами), і ухвалити рішення по суті», – сказав Кузьмін.

За його словами, ЗМІ поширили інформацію про те, що він незаконно допитав у США Петра Кириченка, щоб приховати справжні причини скасування візи.
Деякі американські посадовці приховують правду про вбивство Щербаня та роль Тимошенко в різних злочинах
Ренат Кузьмін

«І американській владі, й послові Джону Теффту відомо, що я не допитував у Сполучених Штатах Кириченка. Деякі американські посадовці приховують правду про вбивство Щербаня та роль Юлії Тимошенко в різних злочинах», – зауважив Кузьмін.
Ренат Кузьмін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Що ж до провини колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у попередній справі (Печерський суд Києва засудив її до 7 років в’язниці за звинуваченням у перевищенні повноважень), то на думку Кузьміна, вона доведена повністю, і не лише з позиції українського законодавства.

«За вчинення таких дій прем’єр-міністр будь-якої європейської країни був би притягнутий до кримінальної відповідальності. Бо такі дії є злочином за законами більшості європейських країн. Інший європейський прем’єр-міністр за подібні дії відповідав би так само, як Тимошенко», – зазначив Кузьмін..
Провину Тимошенко доведено повністю - Кузьмін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Раніше політичний характер кримінального переслідування Юлії Тимошенко визнали низка європейських інституцій та політиків ЄС, окрім того, резолюцію з вимогою припинити політичне переслідування колишнього українського прем’єра ухвалив Сенат Сполучених Штатів.

Посол США в Україні Джон Теффт напередодні запевнив журналістів, що США не мали жодного плану щодо арешту Рената Кузьміна і що скасування візи Кузьміну не має нічого спільного зі справами Щербаня та Тимошенко.

Між тим, низка українських медіа оприлюднила думку своїх неофіційних джерел, що візу Кузьміну скасували через те, що вона була туристичною і не передбачала права на проведення допитів у США. Ренат Кузьмін заявив, що його віза була універсальною – і туристичною, і робочою.

До початку кримінального переслідування Тимошенко Кузьмін вже проводив у США допити з дозволу американського уряду – він встиг допитати Павла Лазаренка у справі вбивства Щербаня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG