Доступність посилання

ТОП новини

Україна: Хто готовий до бунту – опозиція чи народ? (Європейська преса)


Прага – Оглядачі у світі звертають увагу на нові спроби різношерстої української опозиції пробудити свій народ до повстання. Газети також запитують, чи дійсно правдива інформація деяких журналістських джерел у Києві про нібито вже практичну домовленість Президента Януковича з главою Кремля Володимиром Путіним щодо нової газової угоди між Росією та Україною? Тимчасом, аналітики на Заході не сумніваються у послідовному насаджуванні владою в Києві «вибіркового правосуддя» в державі.

Московська «Независимая газета» інформує про те, що «українська опозиція готова до повстання», але наводить думки багатьох експертів, котрі «сумніваються, що на даному етапі повстання чи революція в Україні можливі». Експерти також діляться тут думками про «відсутність в української опозиції єдиного лідера, зрозумілої програми дій та якихось чітких пропозицій стосовно майбутніх змін». Хоча з іншого боку, як свідчать опитування, до 80 відсотків українських громадян обурюються діями влади хоча б стосовно позбавлення Сергія Власенка мандата депутата Верховної Ради. Видання з Москви також наводить думки, як представників влади, так і опозиції, які не виключають дострокових виборів до парламенту України. Хоча міркування експертів щодо їхніх можливих наслідків не є однозначними.

Чи дійсно найближчими днями може бути оголошено про досягнення умов нової газової угоди між Росією та Україною? – запитує варшавська Gazeta Wyborcza. До цього її спонукають повідомлення в київській пресі, з нібито конфіденційних джерел, про нібито вже практичну домовленість з приводу цього між Президентом Януковичем та главою Кремля Володимиром Путіним. Тут, серед іншого, ідеться про створення двостороннього газотранспортного консорціуму з метою передачі під контроль російського «Газпрому» газотранспортної системи України і «Нафтогазу України». За це нібито Москва готова знизити ціну на російський газ для Києва до 260 доларів за тисячу кубічних метрів, замість нинішніх обтяжливих понад 400 доларів за тисячу кубів російського блакитного палива. Таке порозуміння, на думку газети з Варшави, «означало б великий успіх Москви, яка категорично відкидала створення тристороннього газотранспортного консорціуму для ГТС України з Європейським Союзом, як це пропонував Київ. Такий консорціум із Європою, як пише газета з Варшави, зобов’язав би Україну до виконання умов так званого третього енергетичного пакету, що його Москва категорично відкидає, бо він вимагає розподілу виробництва газу, його продажу та доставки в Європі між різними незалежними структурами. Це й б’є по монополізму російського «Газпрому». Gazeta Wyborcza також зауважує, з посиланням на українське агентство УНІАН, що, нібито, згідно з цими газовими домовленостями Москви і Києва, питання вступу України до Митного союзу під егідою Росії виділене окремо і не пов’язується безпосередньо з новою газовою угодою сторін.

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung констатує, що «Україна неухильно рухається шляхом зміцнення вибіркового правосуддя», про що свідчить рішення київського суду позбавити громадського захисника Юлії Тимошенко – Сергія Власенка – депутатського мандата в парламенті. Отже, на думку швейцарського видання, «всі попередні запевнення Президента Януковича на саміті в Брюсселі 25 лютого про врахування Києвом вимог ЄС щодо виправлення попередніх хиб «вибіркового правосуддя» є марними». Нагадування з Брюсселя Києву про новий прояв «вибіркового правосуддя» і продовження переслідування владою Януковича української опозиції, якраз у випадку з Сергієм Власенком, не знайшли, як зауважує газета з Цюриха, розуміння в української влади, бо нота МЗС України з обуренням реагує на ці протести Заходу, як нібито спроби втручання ззовні в діяльність українського судочинства.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG