Доступність посилання

ТОП новини

Архів Дніпропетровщини отримав цінні документи – фото та спогади остарбайтерів


До Державного архіву Дніпропетровської області передали в четвер цінні історичні документи – фотознімки та спогади колишніх остарбайтерів, жителів Магдалинівського району. Про це Радіо Свобода повідомили в обласному архіві.

За даними з архіву, на постійне зберігання заклад отримав оригінали документів остарбайтерів, які були зібрані Магдалинівським осередком Міжнародної громадської організації «Взаємодія та толерантність».

Серед цих документів – 44 світлини, зроблені у 1942-1944 роках. На них відображені остарбайтери із сіл Почино-Софіївка та Топчине, які працювали в Австрії та Німеччині.

Також до держархіву, зокрема, були передані письмові спогади остарбайтера Петра Козаченка – у записах мовиться про тяжкі роки примусової праці на чужині.

Як зазначила під час церемонії передачі документів до Державного архіву Дніпропетровської області його директор Ніна Кіструська, оригінальні свідчення очевидців допомагають сучасникам краще зрозуміти події війни, адже «важкий життєвий шлях можна осягнути не лише через сухі факти в книжках з історії, а й вивчаючи саме такі оригінальні документи».

На запитання журналістів щодо усмішок на обличчях остарбайтерів на окремих фото – фахівці пояснили: фотографування на початку 40-х років минулого століття було дивиною і святом, отож навіть, фактично перебуваючи в рабстві, люди на світлинах намагалися виглядати радісними.

Також у четвер в держархіві Дніпропетровської області відкрилася виставка «Остарбайтери ІІІ рейху». Експозиція розповідає про жителів області, які були вивезені до Німеччини і примусово працювали там у ті часи. Відвідувачі можуть побачити й фотокопії архівних документів із фондів, газетні матеріали, документи, пов’язані з примусовою працею жителів Дніпропетровської області, вивезених до Німеччини, світлини з приватних колекцій.

Виставка триватиме тиждень.

Остарбайтери – німецький термін для означення осіб, які були вивезені зі східних окупованих територій, переважно з України, під час Другої світової війни на примусові роботи до Німеччини.

За даними істориків, на таких роботах побувало більше 170 тисяч дніпропетровців.
XS
SM
MD
LG