Доступність посилання

ТОП новини

Волинська трагедія: пом’янути, попросити вибачення, пробачити


Волинська трагедія є однією з найдраматичніших сторінок в історії українсько-польських відносин. У радянські часи правда про етнічний конфлікт, що стався у 1943-44 роках на Волині та Галичині, замовчувалася. Вже після здобуття Україною незалежності й відкриття архівів історики розпочали досліджувати документи та вислуховувати очевидців. «Українці почали убивати поляків, поляки – українців. Не жаліли нікого», – повторювали ті, кому вдалося вижити.

«Навесні 1943 року Крайовий провід Організації українських націоналістів на Волині прийняв рішення про вигнання місцевих поляків. На той час українці складали близько 80 % населення Волині, поляки – 15 %. Обґрунтовувалося таке рішення необхідністю перешкодити планам польських провідних політичних сил повернути повоєнній Польщі західноукраїнські землі, а також покарати частину місцевих поляків за співпрацю з гітлерівцями, за допомогу радянським партизанам (останні нерідко робили місцеве польське поселення своїми продовольчими базами), та за вбивства польськими партизанами українських громадських діячів на Холмщині. Спочатку акції мали поодинокий характер і були спрямовані проти польських співробітників гітлерівської адміністрації. Поступово вони набрали масового характеру і поширилися на всю польську сільську людність», – таку історичну довідку, виписану на основі історичних досліджень Ігоря Іллюшина та Ярослава Грицака, дає посібник для учнів «Разом на одній землі. Історія України багатокультурна» . Посібник розроблений Всеукраїнською асоціацією викладачів історії «Нова доба».

Тепер, коли правда проявлена, настав час ще раз попросити вибачення, пробачити й разом вшанувати пам'ять невинних жертв.





Спогади очевидців (з посібника «Історія України багатокультурна»):



Просити вибачення й вибачати – це дуже важливо, вважає історик, доцент кафедри новітньої історії КНУ ім. Тараса Шевченка Іван Патриляк. Але, на його думку, «саме вибачення без аналізу причин нічого не варте. Будь-яке перепрошення набуває сенсу, якщо знайдені причини конфлікту і є обопільне бажання розібратися чому так сталося і все зробити, щоб такого більше не могло бути».

Іван Патриляк переповів в ефірі Радіо Свобода історію українсько-польського конфлікту.

І поляки, й українці мають усвідомити причини Волинської трагедії – Патриляк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


В Україні створено Громадський комітет «Примирення між народами», метою якого є протидія розпалюванню національної ворожнечі та створення умов для спільного вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG