Доступність посилання

ТОП новини

Землі замість областей. Чи готова Україна до адміністративної реформи?


Київ – Змінювати адміністративно-територіальний устрій України треба, але лише з метою переведення реальної влади на місця. Так експерти коментують ідею, оприлюднену членом парламентської фракції Партії регіонів Сергієм Гриневецьким, про поділ України на 8 регіонів. В адміністрації президента уже повідомили, що у їхньому проекті концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні, про такі зміни не йдеться.

Менше чиновників, менше витрат на утримання державного апарату, менше корупції – такі основні аргументи народного депутата, члена фракції Партії регіонів Сергія Гриневецького.

У своїй статті у виданні «Дзеркало тижня» Гриневецький підтримує ідею ліквідації областей й утворення таких 8 регіонів: Автономна Республіка Крим; Донецький регіон (Донецька, Луганська області); Карпатський регіон (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська області); Київський регіон (Київська, Кіровоградська, Черкаська, Чернігівська області); Подільський регіон (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська області); Поліський регіон (Волинська, Рівненська, Житомирська області); Придніпровський регіон (Дніпропетровська, Запорізька області); Причорноморський регіон (Одеська, Херсонська, Миколаївська області); Слобожанський регіон (Харківська, Сумська, Полтавська області).

На думку Сергія Гриневецького, це дасть можливість консолідувати грошово-фінансові ресурси на місцях, зменшити кількість депресивних регіонів й розриви в соціально-економічному розвитку територій. Однак, зауважив народний депутат, ця ідея потребує широкого обговорення.

Кореспонденти Радіо Свобода зібрали думки держслужбовців та експертів у Кіровограді та Луганську.

30.05.2013
У Кіровограді хочуть більше повноважень, а не територіальної реформи

У моделі, що передбачає 8 регіонів замість 24 областей, Кіровоградщина ввійшла б до Київського регіону далі
30.05.2013
Луганці не хочуть, щоб їх сприймали за «донецьких»

Адміністративну реформу, пропоновану регіоналами, на Луганщині називають «політичним трюком» далі
Об’єднання областей й утворення крупних адміністративно-територіальних утворень матиме сенс тільки тоді, коли на місцях отримають реальну владу, зокрема й законодавчу, сказав в ефірі Радіо Свобода Зиновій Андрухів, автор незалежної програми радикальних реформ.

На його думку, наразі місцева влада в Україні не має належних ресурсів, щоб вирішувати нагальні проблеми громади, облаштовувати міста та селища й дбати про допомогу конкретним людям.
Реформа матиме сенс, тільки якщо на місцях отримають реальну владу – Андрухів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У четвер, 30 травня, радник президента України, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації президента Марина Ставнійчук наголосила, що у проекті концепції реформи місцевого самоврядування не йдеться про зміну адміністративного устрою.

«Всі розмови про зміну адміністративно-територіального устрою України, укрупнення областей чи інша подібна «ненаукова фантастика» є позицією окремих політиків та експертів. Проект Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні не містить жодного натяку на перекроювання карти територіального устрою України», – повідомила Ставнійчук.

За її словами, «в проекті Концепції реформування місцевого самоврядування, який розробили фахівці Адміністрації Президента України, представники уряду, асоціацій органів місцевого самоврядування, мери та керівники місцевих рад, а також громадськість та експерти Ради Європи, серед завдань першого етапу передбачено впровадження механізмів демократії участі, прийняття закону про місцевий референдум, розширення повноважень та можливостей органів самоорганізації населення, зміни до процедур консультацій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з громадськістю».

Марина Ставнійчук запевнила, що президентська концепція передбачає суттєву бюджетну децентралізацію й забезпечення органів місцевого самоврядування власними інвестиційними ресурсами.

Наразі ж, керівники на місцях скаржаться на блокування державним казначейством коштів на їхніх рахунках і, як наслідок, на повну залежність від центру у вирішенні будь-яких проблем регіональних громад.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG