Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Росії застеріг Україну від зобов’язань, несумісних із ЄЕС


Дмитро Медведєв виступає в Мінську, 31 травня 2013 року
Дмитро Медведєв виступає в Мінську, 31 травня 2013 року
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв застеріг у п’ятницю Україну, що вона не повинна брати на себе зобов’язання, які унеможливлять її участь у Єдиному економічному просторі Росії, Казахстану і Білорусі і майбутньому наступникові цієї структури, Євразійському економічному союзі.

Виступаючи у столиці Білорусі Мінську, де перед тим Україна підписала меморандум про співпрацю з керівним органом ЄЕП і Митного союзу, Євразійською економічною комісією, Медведєв висловив сподівання, що Україна ухвалить із цього приводу «стратегічне рішення», цитує його російське агентство «Інтерфакс».

Він привітав підписання меморандуму як перший крок євразійської інтеграції України й наголосив, що їй доведеться ухвалити «цілу низку дуже складних, часом непопулярних рішень», причому всіх цих рішень, а не тільки якусь частину.

Але цей крок може стати й останнім кроком, «якщо нічого не робити», додав Медведєв. «Якщо цього не відбудеться, звісно, ми дружитимемо далі, розвиватимемо наші двосторонні відносини, але це вже не спільний ринок», – сказав російський прем’єр.

У п’ятницю Україна і Євразійська економічна комісія підписали меморандум про поглиблення взаємодії. Він передбачає, серед іншого, роботу України в цьому органі у статусі, що, за словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, по суті не відрізнятиметься від статусу спостерігача. Документ також передбачає можливість отримання Україною статусу спостерігача в Євразійському економічному союзі після того, як він почне функціонувати з 2015 року.

Міністр закордонних справ Леонід Кожара заявив у Києві, що цей меморандум не перешкоджає євроінтеграції України.

«Меморандум має технічний характер, адже у статутних документах Митного союзу поняття «спостерігач» не визначене. Меморандум дозволяє українцям брати участь у засіданнях Митного союзу без права голосу. Цей меморандум не має юридично обов’язкового характеру, це організаційний документ», – сказав Кожара, пообіцявши, що цей документ незабаром буде оприлюднений на сайтах органів виконавчої влади.

І в ЄС, і в Росії вже не раз заявляли, що ймовірне повноцінне членство України в євразійських інтеграційних проектах унеможливить її інтеграцію з Євросоюзом.
XS
SM
MD
LG