Доступність посилання

ТОП новини

Врадіївка: ризик повстання і допити журналістів?


Жителі Врадіївки біля райвідділку міліції, 3 липня 2013 року
Жителі Врадіївки біля райвідділку міліції, 3 липня 2013 року
Київ – Миколаїв – Не вщухають протести у Врадіївці, де наприкінці червня два міліціонери зґвалтували місцеву жительку, після чого тамтешня громада розгромила райвідділок міліції. Винуватці зґвалтування заарештовані та під слідством, тим часом міліція тисне і на місцевих жителів, і на журналістів, які висвітлюють події. Депутати від опозиції прогнозують, що такий розвиток ситуації може спровокувати повстання в національному масштабі.

Ірина Крашкова, яка стала жертвою зґвалтування у ніч із 26 на 27 червня і яка впізнала у нападниках двох міліціонерів, встає на ноги і намагається ходити по лікарняній палаті, повідомила Радіо Свобода дружина її брата Наталія, яка доглядає за нею. Наталія спростувала чутки, що потерпілій стало гірше.

«Зараз їй легше. Почувається відносно добре, встає з ліжка, пересувається – але з нашою допомогою, дуже обережно. Після того, що сталося, в неї залишився страх, і добре, що до неї не пускають сторонніх. Першого дня після нападу до її палати прийшло одночасно дуже багато міліціонерів», – заявила Наталія.

Один із підозрюваних у зґвалтуванні офіцерів міліції Дмитро Поліщук є племінником прокурора Заводського району міста Миколаєва. А ще один підозрюваний міліціонер є хресником керівника обласного управління МВС Валентина Парсенюка, стверджує місцевий бізнесмен Аркадій Корнацький.

Третього липня обох цих правоохоронців заарештували за рішенням суду на два місяці (на час слідства). Депутати від опозиції й місцеві мешканці вказують на те, що в містечку останнім часом було ще два зґвалтування, жертви яких загинули, а троє із 15 підозрюваних покінчили життя самогубством. Тож люди, а разом з ними й депутати, звинувачують Євгена Дрижака та його колег в убивстві двох жінок та в катуванні чоловіків. Нині частина з тих, кого міліція намагалася зробити винними у попередніх зґвалтуваннях, розповідають про тортури, не називаючи своїх імен.

Міліціонери нецензурно погрожували «потім зґвалтувати» протестувальників

У ніч із 1 на 2 липня врадіївці штурмували й захопили будівлю райвідділу міліції, правоохоронці ховалися в підвалі, відстрілювалися, про що свідчить відео місцевих медіа. Знімаючи на відео місцевих мешканців під час штурму, міліціонери нецензурно погрожували зґвалтувати їх потім, розповідають очевидці подій. Щонайменше двоє врадіївців під час штурму отримали вогнепальні поранення. За фактом штурму порушили кримінальну справу за статтею «хуліганство».

У вівторок голова МВС і генпрокурор звільнили з посад районних і обласних керівників своїх відомств. У середу жителі містечка розповіли журналістам, що правоохоронці почали ходити по їхніх домівках і погрожувати, а двох осіб нібито побили.

Почався тиск і на журналістів, повідомляють українські медіа. Знімальні групи телеканалів «ТВі» та «1+1» і журналісти інших ЗМІ прийшли до будинку звільненого у вівторок керівника районного відділу МВС, щоб взяти коментар в нього або членів його родини. Дружина екс-керівника міліції Врадіївки відмовилася говорити і викликала міліцію, яка стала звинувачувати журналістів у порушенні її особистого простору. В МВС тим часом заявили, що в журналістів просто взяли свідчення й відпустили.

«Журналістів ніхто не затримував. Їх запросили для надання свідчень, вони відмовилися. Жодних допитів не було», – заявив Радіо Свобода представник слідчої групи Міністерства внутрішніх справ Іван Бабаєв, який перебуває у Врадіївці.

Люди продовжують вимагати звільнення з роботи всіх працівників місцевої міліції й керівництва Миколаївської області, а доти обіцяють не припиняти протесту. Під будівлею місцевого райвідділку, з вибитими вікнами та кров’ю на стінах, вже встановлені намети опозиційних партій.

Депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій написав у своєму блозі з місця подій, що міліціонери Врадіївського району масово пишуть заяви про звільнення за власним бажанням.

«Це справжнє повстання, яке може стати національним» – свободівець

Протест жителів містечка Врадіївка проти міліціонерів, яких звинувачують у зґвалтуваннях, є справжнім повстанням, заявляє депутат від ВО «Свобода» Едуард Леонов. Він сказав Радіо Свобода, що подібні виступи людей у Первомайську та інших населених пунктах півдня України не є випадковими.

Напад людей на відділок міліції має всі ознаки повстання. Відступати їм нікуди, і зупинити їх майже неможливо
Едуард Леонов
«Я назвав ці події повстанням, бо напад людей на відділок міліції має всі ознаки повстання. Це не організовані кимось дії, водночас – вони не спонтанні. Я довго спілкувався з цими людьми. Вони всі були настільки залякані місцевою міліцією, що відступати їм нікуди, і зупинити їх майже неможливо. Подібні спалахи народного гніву виникають зараз у декількох розташованих поруч населених пунктах півдня України – і це не є збігом обставин», – каже депутат.

Едуард Леонов прогнозує, що протест проти дій міліції у Миколаївській області й інші локальні протести півдня України призведуть до загальнонаціонального повстання.

Експерти дотримуються дещо іншої думки.

Ситуація у Врадіївці показала, що в Україні головна небезпека для країни – це влада
Костянтин Матвієнко
Політолог Костянтин Матвієнко зазначає: «Ситуація у Врадіївці показала, що в Україні головна небезпека для країни – це держава, тобто влада. Жителі цього містечка кажуть, що якби не місцева міліція, вони б жили безпечніше. Рівень довіри до МВС, який був дуже низьким, упав нижче нуля. Те, що люди вийшли на вулицю відстоювати свої права – це великий позитив».

Костянтин Матвієнко, однак, припускає, що злочини міліції у Врадіївці й реакція на них громади в підсумку жодним чином не зроблять це відомство кращим.

Натомість політолог та історик Сергій Грабовський у своїй статті на Радіо Свобода бачить у подіях у Врадіївці та на півдні України загалом конфлікт владного беззаконня та звичаєвого права, яке збереглося на цих територіях, вважає він, із часів козаччини. І науковець не виключає, що гнів людей на злочини представників влади тут може перерости в повстання.

03.07.2013
Врадіївка: звичаєве право проти узвичаєного безправ’я

Драматичні події на Миколаївщині, де місцеві мешканці чи не вперше в новітній українській історії взяли штурмом місцевий відділок міліції та спалили його, оцінюють по-різному далі


(Відео «Новости-N»)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG