Доступність посилання

ТОП новини

Врадіївська хода зупинилася в наметах на майдані Незалежності


Учасники врадіївської ходи та активісти мітингують проти свавілля міліції, Київ, 18 липня 2013 року
Учасники врадіївської ходи та активісти мітингують проти свавілля міліції, Київ, 18 липня 2013 року
Учасники Врадіївської ходи, які пішки подолали півсотні кілометрів на знак протесту проти злочинів міліції, разом з представниками опозиції 18 липня пройшли Києвом. Вони пікетували МВС, зустрілися з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, розпочали безстроковий мітинг на майдані Незалежності та встановили там свої намети. За неофіційними даними, антиміліцейський Майдан правоохоронці можуть знести ближче до півночі.

Близько двох десятків мешканців Миколаївської та інших областей, які постраждали від злочинів міліції, пройшли пів України і вранці 18 липня рушили вулицями Києва до центрального офісу МВС. До них приєдналися активісти та окремі депутати партії УДАР.

Загалом в акції взяло участь понад 200 осіб, об 11-й годині ранку вони вже були під стінами МВС.
Врадіївська хода пікетує МВС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Захарченко зустрівся з народом… у своєму кабінеті

Керівник МВС Віталій Захарченко, який вийшов з відпустки, виходити до протестувальників відмовився, однак прийняв у приміщенні міністерства 11 громадських активістів та представників опозиції. Учасники ходи, щоправда, кажуть, що дещо образилися на опозиційних депутатів, що вони повели своїх активістів під МВС, коли самі врадіївці ще на околиці Києва спали в наметах після дороги.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко пообіцяв не переслідувати учасників штурму райвідділу міліції Врадіївки. Про це на своїй сторінці у Facebook написав депутат Леонід Ємець, за підсумками зустрічі міністра з жителями Врадіївки.

«Щойно провели зустріч із міністром МВС. Вислухали показання мешканців Врадіївки. І щодо тих звірств, що коїлись там багато років, і щодо свіжих погроз за штурм райвідділку. Отримали від міністра слово, що переслідувань протестувальників не буде. Попередили, що у нас прямий зв’язок зі Врадіївкою і ми (депутати) одразу отримаємо таку інформацію», – написав депутат.

Міністр повідомив, що піде у відставку лише після того, як буде доведено його зв’язок із криміналітетом
Леонід Ємець
«Щодо питання відставки – міністр повідомив, що піде у відставку лише після того, як буде доведено його зв’язок із криміналітетом», – додав Ємець.

Окрім того Захарченко продемонстрував відео сумнівної якості, на якому двоє громадських активістів «Коаліція учасників Помаранчевої революції» (КУПР) і УНА-УНСО нібито вимагали 100 тисяч доларів за те, що не приведуть жителів Врадіївки під будівлю МВС.

Міністр запевнив, що не знає походження цього відео. «На цих подіях хтось намагається організувати свої політичні дії, використати у своїх цілях», – сказав під час зустрічі Захарченко.

За його словами, українців цікавить відновлення справедливості та забезпечення міліцією їхньої безпеки, а не якісь політичні гасла. Між тим частина журналістів називають його фальшивкою, бо впізнали на ньому стандартний шум міста з набору звуків, який використовують у своїй роботі звукооператори.

Міліція провела свій мітинг на підтримку міністра

Тим часом у Києві на площі Слави зібралися ветерани МВС. Їх було, за даними організаторів, близько двох тисяч. Вони виступили проти силових захоплень райвідділів міліції та водночас засудили те, що сталося у Врадіївці на Миколаївшині. Мітингувальники назвали своїх затриманих колег, підозрюваних у зґвалтуванні місцевої жительки 26-27 червня «перевертнями в погонах». Разом з тим, колишні міліціонери ухвалили резолюцію, в якій підтримали дії міністра Віталія Захарченка з реформування МВС.
Ветерани МВС, Київ, 18 липня 2013 року
Ветерани МВС, Київ, 18 липня 2013 року

Після цього Володимир Корнійчук, голова Ради Асоціації ветеранів МВС України, закликав підвищити зарплату міліціонерам щонайменше удвічі, а у розмові з Радіо Свобода додав, що голодна міліція – це страшна міліція. Корнійчук стверджує, що відставним міліціонерам нині у Києві не допомагала влада і що вони самі збирали гроші на оренду автобусів для поїздки до столиці з різних регіонів України. А у виступі на мітингу генерал міліції у відставці закликав відродити повагу до міліції як у часи таких радянських вождів, як Андропов і Щолоков.

Врадіївці стали наметовим табором на майдані

О шостій вечора акція протесту учасників Врадіївської ходи та громадських активістів розпочалася на майдані Незалежності. Вони назвали її безстроковою, і обіцяють стояти доти, доки міністр Віталій Захарченко не притягне до відповідальності всіх своїх підлеглих, які скоїли злочини та не організує переатестацію всього міністерства за участі місцевих громад. Або поки сам не піде у відставку. До мітингу долучилося майже дві тисячі осіб, однак ближче до вечора дві третини з них розійшлися. Правоохоронці мітингу не перешкоджали, однак на сусідніх вуличках журналісти нарахували щонайменше шість автобусів із правоохоронцями.
Врадіївська хода – на Майдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві своїми свідченнями про знущання в міліції ділилися українці, чиї рідні, як вони підозрюють, були жертвами людей у погонах. Галина Пуха, що з Кобеляк на Полтавщині припускає, що її донька Лілія та її подруги Наталя та Ірина загинули 2007 року після зґвалтування, зокрема, за участю міліціонерів, за офіційною версією дівчата потонули.
Галина Пуха про вбивство своєї доньки на Полтавщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Між тим, поруч із мітингом міліціонери поставили стіл і розпочали виїзний прийом звернень громадян на злочинні дії міліції.

О дев’ятій вечора учасники Врадіївської ходи встановили на майдані два намети і планують тут ночувати. Проте вони кажуть, що деякі міліціонери попередили їх, що можуть знести наметове містечко в ніч із четверга на п’ятницю.

Жителі райцентру Врадіївка та інших районів Миколаївської області виступають проти міліцейського свавілля. Їхній протест став відомим на всю країну в ніч із 1 на 2 липня, коли у Врадіївці люди взяли штурмом місцевий райвідділ міліції. Місцеві жителі стверджували, що на території райвідділу переховується міліціонер, підозрюваний у зґвалтуванні 29-річної Ірини Крашкової.

У кожному місті, яке під час своєї ходи минали врадіївці, до їхніх протестів долучалися місцеві жителі, що постраждали від дій правоохоронців. У четвер у Василькові під Києвом учасники Врадіївської ходи ініціювали пікетування місцевого райвідділу міліції.

У підготовці матеріалу брала участь Мар’яна Драч
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG