Доступність посилання

ТОП новини

У Львові закликали Росію визнати Голодомор геноцидом


Сьогодні близько десяти представників УНА-УНСО влаштували пікет перед будівлею Генерального консульства Росії у Львові з вимогою до керівництва і політиків цієї країни визнати Голодомор геноцидом українського народу.

«Адже президент Росії Путін сидить у Кремлі, де у минулому столітті вирішувалась доля України, давались вказівки щодо винищення українців голодом. А тому ми вимагаємо від Росії, як спадкоємниці СРСР, визнати Голодомор в Україні геноцидом, взяти на себе відповідальність за цей злочин», – наголосив Радіо Свобода унсовець Ігор Мазур.

У сквері перед приміщенням Генерального консульства Росії учасники акції встановили і освятили камінь з написом – «Тут буде побудована каплиця, пам’ятник українцям, які загинули на території Росії». Цей камінь унсовці спеціально привезли з Ходорівщини, де у 1940-і роки минулого століття тривали бої упівців з енкаведистами.

Довголітній політв’язень радянських таборів, син головнокомандувача УПА Романа Шухевича – Юрій Шухевич, лідер УНА-УНСО, розповів, що каплицю збудують за пожертви.

«Саме сьогодні, 23 серпня минає річниця, коли у 1939 році Радянський Союз і Німеччина підписали знаменитий Пакт Молотова-Рібентропа поділили Європу на сфери впливу. Україні від цього дісталось найжорстокіше – 1939 рік – вереснева окупація більшовиками Західної України, війна, викликана цими подіями, довгі роки більшовизму в Україні. Хоч 22 роки Україна незалежна, але далі не позбулась радянської влади, далі продовжується знущання над українцями, наших моряків топить Росія у морі. Десятки тисяч українців загинули на території Росії і тому ми маємо намір спорудити каплицю перед консульством у Львові», – каже Юрій Шухевич.

УНА –УНСО передало представникові Генконсульства звернення до керівництва Росії з вимогою визнати Голодомор в Україні геноцидом.

Символічний камінь на місці, де б мала бути каплиця, унсовці встановили без дозволу Львівської міськради. Не мають вони дозволу і для будівництва каплиці. Коли правоохоронці поцікавились, чи мають пікетувальники дозвіл на встановлення каменю з таблицею, то у відповідь почули лише звинувачення у браку патріотизму.
XS
SM
MD
LG