Доступність посилання

ТОП новини

Глазьєв: після угоди з ЄС Україна втратить статус суб’єкта міжнародного права


Сергій Глазьєв
Сергій Глазьєв
У разі підписання угоди з Євросоюзом Україна фактично втратить статус суб’єкта міжнародного права і перестане бути для Росії стратегічним партнером.

Про це заявив радник президента Росії Сергій Глазьєв в інтерв’ю телеканалові «Росія 24».

«Підписавши угоду про асоціацію з ЄС, Україна позбавляє себе суверенного права з усіх питань торговельної політики, які ми віддали у Митний союз», – сказав він.

«Україна перестане бути для нас стратегічним партнером, вона зникне як суб’єкт міжнародного права, оскільки всі свої дії в торговій сфері вона повинна буде узгоджувати з Євросоюзом», – заявив Глазьєв.

За його словами, «це катастрофа для України і це великий удар для нас». «Ми всіма силами хотіли б цього уникнути», – наголосив Глазьєв.

У понеділок українська делегація на чолі з прем’єром Миколою Азаровим провела консультації в Москві. Після них перший віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов заявив, що російська сторона вважає безглуздим продовження подальших переговорів про перспективи одночасної участі України в зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і в Митному союзі.

Наддержавні органи, рішення яких обов’язкові для всіх країн-членів, що позбавляє їх суверенітету в певних питаннях, має саме Митний союз, який об’єднує нині Росію, Казахстан і Білорусь і до якого Москва прагне залучити й Україну.

Натомість проект угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом і його державами-членами передбачає спільні органи асоціації, які не мають ознак наддержавності, а рішення цих органів ухвалюються за згодою сторін, наголошувало Міністерство юстиції України, яке вже публікувало аналіз проекту угоди.
XS
SM
MD
LG