Доступність посилання

ТОП новини

Кібер-спорт стає професією


Назарій Заноз

Київ – З появою нових технологій з’являються нові професії. Кібер-спорт перетворив вчорашніх школярів на зірок геймінгу, які заробляють немалі гроші. (Геймінг – це гра у відеоігри на колективних турнірах). Самі геймери стверджують, що прекрасно розуміють, що ця професія не назавжди, і паралельно займаються іншими справами, саморозвиваються. Психологи ж кажуть, що колись складно було б уявити собі таку картину, але тепер заробіток на відеоіграх – цілком нормальна ситуація.

Кібер-спорт має фанатів по всьому світу. Трансляції турнірних змагань збирають біля моніторів мільйонні аудиторії. А безпосередні учасники мають тисячі вболівальників.

Українці дуже успішні у цій незвичній професії. У сотні геймерів, які виграли в кібер-іграх найбільшу кількість грошей, четверо – українці. Причому двоє із них у першій п’ятірці.

Заробляють хто як. Найоплачуваніший гравець – американець Джонатан Вендель – заробив за свою кар’єру понад 450 тисяч доларів.

Українська мультиігрова кіберспортивна організація Na `Vi (Natus Vincere – з лат. Народжені перемагати) входить до числа найуспішніших у світі. Її команди неодноразово перемагали на міжнародних турнірах з кібер-спорту.

Успіх українців полягає в наполегливості та можливості заробити гроші геймер

Арсеній Триноженко (фото з особистої сторінки «Вконтакте»)
Арсеній Триноженко (фото з особистої сторінки «Вконтакте»)
Львів’янину Арсенієві Триноженку 24 роки. Він теж належить до клану Na `Vi і грає в Counter-Strike (командна «стрілялка» від першої особи).

В кібер-спорт Арсеній потрапив, як він сам каже, банально. Прийшов у комп’ютерний клуб і там познайомився з новими людьми. Почав грати, а далі пішов турнір за турніром. Батьки були не дуже проти захоплення свого сина. Головне, щоб вчасно виконував домашні завдання і тоді міг спокійно грати.

Арсеній вважає, що його життя нічим особливо не відрізняється від життя інших дорослих. 8 годин щодня він присвячує роботі. Гуляє з дівчиною, любить співати, цікавиться політикою. Хлопець вважає: щоб досягнути успіху в кібер-спорті, треба бути наполегливим, багато займатися, брати участь у турнірах, помічати свої помилки, уміти їх вчасно виправляти.

«Успіх українців полягає, по-перше, в наполегливості, по-друге, в порядку цифр. Тобто, якщо ти живеш у Європі чи Америці, то для тебе чемпіонство серед геймерів – це не такі великі гроші. Для них 2–3 тисячі доларів – це середній заробіток, у нас же 2–3 доларів – це топова зарплата в Україні. Тому українці бачать сенс займатися цим більше, ніж європейці», – каже Арсеній.

У дівочому кібер-спорті багато не заробиш?

Анастасія Дмитренко (фото з особистої сторінки «Вконтакте»)
Анастасія Дмитренко (фото з особистої сторінки «Вконтакте»)
У червні цього року Na `Vi набрали першу жіночу команду з Dota 2. Її капітаном стала харків’янка Анастасія Дмитренко.

Дівчині 20 років. На відміну від своїх іменитих колег-хлопців, дівчина ще не здобувала великих перемог. Та й сам дівочий кібер-спорт не є дуже популярним.

Щоб стати професіоналкою у геймінгу, потрібно володіти певним набором якостей, вважає Анастасія. Зокрема, потрібно мати специфічний склад розуму, спокійний характер, щоб можна було аналізувати свої дії.

Поки що заробляти своєю грою на життя не випадає, тому Настя та дівчата з її команди не мають великої мотивації присвячувати повністю своє життя відеоіграм. Тому вони займаються багатьма іншими справами: мають свій бізнес, працюють, навчаються, займаються самоосвітою й самовдосконаленням.

«Думаю, що у всіх кібер-спортсменів є така проблема: всі друзі, що були колись у реальному житті, тепер відходять на другий план, бо людина приділяє багато часу грі. Тому з’являються нові товариші з команди чи просто якісь друзі по грі. І починаєш дружити. Моїми друзями стала моя команда, мої дівчата – це мої друзі, моя сім’я. Ми проводимо дуже багато часу разом, ділимося всією інформацією», – розповідає Анастасія.

Патологія стала нормою – психолог

Чи нормальною є дружба в інтернеті? Ще 5 років тому відповідь була б однозначною, адже реальну дружбу не можна замінити віртуальною, вважає Христина Турецька, кандидат психологічних наук і практикуючий психолог. На її думку, те, що було ненормальним, стає нормальним.

Поява кібер-спорту зумовлена виникненням нових технологій, каже психолог. Разом з тим Турецька припускає, що батькам складно, коли їхні діти заробляють великі гроші, граючи у кібер-ігри.

Тому варто не перегнути палицю, щоб не втратити зв’язок з дитиною. «Тут важливо акцентувати увагу на тому, що є інші сфери життя, які не пов’язані з фінансами, в яких ви є компетентними і можете бути моделлю для дитини. Ви є мудрою людиною з досвідом, і потрібно робити акцент на цій життєвій мудрості», – наголошує Христина Турецька.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG