Доступність посилання

ТОП новини

Земля спотикання: українці б’ються за право стати у чергу


Районний відділ Держкомзему в Києво-Cвятошинському районі (фото з facebook Миколи Канішевського)
Районний відділ Держкомзему в Києво-Cвятошинському районі (фото з facebook Миколи Канішевського)
Київ – Місяцями стояти в черзі або платити посередникам змушені українці, які намагаються оформити власність на земельні ділянки. Про це говорять як охочі отримати земельні документи, так і експерти. Не можуть розвантажити «земельні» черги і нотаріуси, яким закон надав право доступу до земельного кадастру. У Держземагентстві ж запевняють, що швидкість та якість обслуговування власників ділянок зростає, а запровадження електронної черги зменшило навантаження на землевпорядників. Експерти ж говорять про корупційні схеми довкола швидкого оформлення землі через посередників.

Киянин Володимир вже півроку намагається оформити документи на свою дачну ділянку в передмісті столиці. На початку року він звернувся до Києво-Святошинського районного управління держземагенства , щоб отримати витяг з державного земельного кадастру. За законом, цей та інші земельні документи мають оформити за 14 днів, однак Володимир стоїть у чергах досі.

«Через місяць після того, як я здав довідку про грошову оцінку, мені повідомили, що я не зібрав усіх необхідних документів і порадили звернутись у приватну землевпорядну організацію, бо держземагентство довідку про грошову оцінку мені дати не може. Я звернувся – і ще місяць. Щоб записатися у чергу на вівторок, люди займали місце о сьомій вечора понеділка. Я дивом встиг. Три місяці чекав, поки моє питання було винесено на сесію районної ради. За три місяці я туди зателефонував, але на дзвінки ніхто не відповідав. Нарешті я забрав документ про грошову оцінку, і тепер чекаю, коли мені видадуть витяг із земельного кадастру», – розповідає про свої поневіряння учасник черги під стінами управління земельних ресурсів.
Черги під держземагенством
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Люди побилися за право стати в чергу

Люди в черзі скаржаться, що черга посувається вкрай повільно: її обслуговує лише один кабінет установи. Ще один з учасників черги, Микола Канішевський розповідає про те, що управління не встигає зробити виписки із земельного кадастру навіть 25 людям на день: або немає працівників, або висне комп’ютер. Щодня люди записуються в нову чергу, а у понеділок виникли дві черги одразу, і побилися між собою, розповів пан Канішевський у соцмережах. Він упевнений, що така ситуація створюється навмисне з корупційною метою.

Минулого року голова Держземагентства Сергій Тимченко повідомив, що в Україні запровадили систему електронної черги обслуговування громадян. За його словами, цей крок суттєво поліпшить і оптимізує процес обслуговування відвідувачів. Але нині щоб отримати квиток до електронної черги, потрібно відстояти чергу живу – щонайменше тиждень.

Альтернатива – заплатити посереднику. Біля приміщення Києво-Святошинського держкомзему стіни та огорожі заклеєні оголошеннями з номерами телефонів маклерів, які обіцяють допомогти з довідками, виписками з кадастру та оформленням власності на землю загалом. Сума залежить від кількості вже зібраних довідок і коливається від 350 до 700 доларів.

Маклер за 500 доларів пообіцяв «обійти черги за тиждень»

Під виглядом громадянина, який оформлює на себе землю в Києво-Святошинському районі, кореспондент Радіо Свобода поцікавився, як можна обійти черги і отримати кадастровий номер швидко. Як запевнив посередник, кадастровий номер може бути оформлений за тиждень. Ціна питання – 500 доларів.

«Кадастровий номер оформлюється за тиждень. Потрібна нотаріальна копія акту, паспорт, ідентифікаційний код і схема розташування землі від сільради. 500 умовних одиниць. Спочатку передоплата, а вже при отриманні документу платите основну суму» – проінформував представник однієї з посередницьких фільм.

Швидкість оформлення він пояснив тим, що в державних органах документи, які подає його фірма, приймають швидко і без заперечень.

Про перешкоди в оформленні земельних ділянок розповідають жителі різних регіонів України. Так, Сергій, мешканець Дніпропетровської області не міг оформити документи доти, доки не звернувся до Генпрокуратури. Після цього всі перешкоди, про які йому говорили в управлінні земельних ресурсів, зникли так само несподівано, як і з’явилися.

Посадовець: ми зменшили черги вдесятеро

Від початку 2013 року в Україні запровадили електронні черги для отримання виписок із земельного кадастру, і ситуація змінилася на краще, заявив у коментарі Радіо Свобода заступник директора департаменту державного земельного кадастру Держземагентства Ігор Славін.

«Держземагентство здійснює реєстрацію земельних ділянок разом з міністерством юстиції. Щодо черг, то зараз завдяки впровадженню електронної системи у Києво–Святошинському районі щоденно приймають 30-40 осіб, ця кількість відповідає існуючим потребам.
Що ж до приватних землевпорядних фірм, заяви проймаються однаково і від приватних, і від державних підприємств, і від людей», – каже посадовець.

За словами Ігоря Славіна, відтепер брати інформацію з земельного кадастру можуть і нотаріуси. Але для цього вони повинні отримати недешеве технічне забезпечення, і не всі можуть собі його дозволити, підсумовує посадовець.

На думку юриста з земельних питань Миколи Рижого, такі перешкоди для нотаріусів та інших незалежних земельних фахівців створені тому, що Держземагентству вигідно тримати монополію на оформлення землі.

Щоб покращити ситуацію, треба щоб процес був відкритий і прозорий. А якщо ні – корупція
Микола Рижий
«Щоб покращити ситуацію, треба щоб процес був відкритий і прозорий. А якщо ні – корупція», – вважає юрист.

Експерт із земельних питань Володимир Жмуцький вважає довгі черги за документами на землю штучно створеними, і звинувачує у корупції місцевих посадовців, які працюють із земельним кадастром.

Те, що приватні компанії оформлюють виписки із кадастру та інші земельні документи надто дорого, але в рази швидше, ніж у державних установах – беззаперечно свідчить про корупцію в цьому секторі, заявив у коментарі Радіо Свобода земельний експерт, колишній заступник голови Держкомзему Володимир Жмуцький.

Якщо приватні структури роблять це скоріше, а система земельного кадастру є державною, то без допомоги посадовців не обійшлося
Володимир Жмуцький
«Тут усе шите білими нитками. Якщо приватні структури роблять це скоріше, а система земельного кадастру є державною, то без допомоги посадовців не обійшлося, – наголошує експерт. – Отже, хтось злочинно їм допомагає, а шукати треба серед тих, хто обслуговує цю кадастрову систему».

Володимир Жмуцький вважає, що подібними фактами має зайнятися МВС. На його думку, єдиний спосіб вирішити проблему – це ловити на гарячому тих посадовців, які сприяють швидшому оформленню землі через приватні структури, і показово їх судити.

Києво-Святошинський район – один із тих, де найраніше в Україні запровадили електронну чергу для отримання виписок із кадастру та земельних документів – як пілотний проект. Керівники Держземагентства ще минулого року звітували про те, що завдяки новації земельні черги в районі зменшилися в рази. Проте реально черги залишаються, в них стоять здебільшого пенсіонери й небагаті люди, які не можуть заплатити посереднику.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG