Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси проти бородатих співачок на «Євробаченні-2014»


Кончіта Вурст – за толерантність, Відень, травень 2013 року
Кончіта Вурст – за толерантність, Відень, травень 2013 року
Перший скандал на «Євробаченні-2014» виник за кілька місяців до початку самого конкурсу і виявився далеким від музики. Кончіта Вурст – екстравагантна поп-співачка з Австрії, котра повинна представляти цю країну на згаданому конкурсі європейських виконавців у 2014-у (цього разу це буде у столиці Данії – Копенгагені). Однак її висування викликало неоднозначну реакцію і в Австрії, і в інших країнах Європи. У Білорусі вже зібрали понад 2 тисячі підписів за те, щоб Мінськ скасував трансляції очікуваного «Євробачення-2014». Що ж викликало такі реакції фанів конкурсу?

У вересні австрійське телебачення ORF оголосило, що Австрію представлятиме на конкурсі «Євробачення-2014» 25-річна Кончіта Вурст (справжнє ім’я – Том Нойвірт), яка відома своїми виступами з густою бородою в тісно прилягаючих і коротких сукнях. Перевтілюючись в образ Кончіти, Том вважає за потрібне казати про себе у жіночому роді.

Рішення послати Кончіту на євроконкурс викликало в Австрії бурхливе схвалення частини громадськості, котра вважає це сміливим кроком на підтримку толерантності. Критики, однак, почали казати про провокаційну зовнішність співачки, яка дискредитує як Австрію, так і сам музичний конкурс. Сторінка супротивників Вурст у Facebook набрала майже 40 тисяч тих, яким сподобалася ідея бойкоту Вурст. Понад 4 тисячі австрійців підписали петицію з вимогою не посилати цю поп-зірку на «Євробачення-2014».

У Білорусі також почали збирати підписи проти Кончіти

Обурення таким вибором Відня вийшло навіть далеко за межі Австрії. У Білорусі, наприклад, зібрано вже приблизно дві тисячі підписів під зверненням до Міністерства інформації з вимогою не транслювати на білоруські терени конкурсу «Євробачення-2014», котрий, на думку протестуючих білорусів, став «розсадником содомії».

Ініціатор петиції Артем Кірашов каже, що йому «фізично погано» від одного лише вигляду австрійської співачки і пояснює Радіо Свобода невідповідність, на його думку, спроб нав’язування Білорусі таких цінностей європейських лібералів.

Під загрозою підростаючі покоління, котрі ще як слід і не витворилися як особистості
Артем Кірашов
«Якщо нам зараз відкрити всі ці шлюзи і прийняти, як годиться, все те, що нам намагаються запропонувати, то дуже складно навіть загадувати, що з цього може вийти. Тому, насамперед, під загрозою підростаючі покоління, котрі ще як слід і не витворилися як особистості, котрі взагалі-то яскраво і різко сприймають оточуючу дійсність… По-друге, наш білоруський народ живе більше за християнськими, православними законами», – зазначив Кірашов.



Кончіту Вурст не дуже хвилюють протести

Моя позиція така, що я борюся за щось позитивне
Кончіта Вурст
Я знаю, що борода дратує і дивує. Всі дивляться на мене через бороду
Кончіта Вурст
Сама австрійська співачка каже про негативні реакції на створений нею образ: «Моя позиція така, що я борюся за щось позитивне. У мене було дуже й дуже невеселе дитинство, я була ізгоєм, зіштовхувалася з дискримінацією. Я не бажаю, щоб те ж саме відбувалося з представниками наступного покоління. Я хочу, щоб діти й молодь підростали з усвідомленням того, що бути самим собою – добре. Не має значення, як ти виглядаєш і звідки ти родом, значення має, що ти за людина. І я з усіх сил намагаюся зробити це своїм посланням. Нетолерантні люди є всюди, не варто прив’язувати це до конкретних країн, до Росії чи Білорусі. Я думаю, що тут, в Австрії, їх вистачає, і ми вже спостерігаємо це. Врешті-решт, я очікувала подібних реакцій. Але мені часто доводилося спостерігати, як люди, які були від мене зовсім не у захваті, після спілкуванням зі мною казали мені, що я взагалі-то чудова людина. Я думаю, що якраз це і важливіше за все, і люди повинні спробувати побачити те, що сховано за фасадом. Якраз тому я й роблю те, що роблю. Я просто хочу сказати, що те, як ти виглядаєш, несуттєво, важливо лише, як сама людина ставиться до своєї зовнішності. Але гіршим чи кращим це його не робить. Я знаю, що ось ця борода дратує і дивує. Всі дивляться на мене через бороду. Навіть якщо люди й не ставлять мені запитань на вулиці, то вдома, з родиною, вони спокійно можуть висловлювати свої думки, що ось ми бачили сьогодні жінку з бородою, що це, чому? І може хтось із них зміг подивитися на це під іншим кутом зору. У такому випадку це буде моєю маленькою перемогою».
Кончіта Вурст про позитив
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Музичний дебют Тома Нойвірта відбувся у 2006 році на австрійському телевізійному конкурсі музичних талантів Starmania. Потім він деякий час грав в одній поп-групі, а Кончітою Вурст став лише у 2011 році, «впіймавши» знаменитість під час іншого телешоу – Der Grosse Chance, попри неоднозначні реакції публіки.

Свій вигляд на сцені Кончіта змальовує як «робочий костюм». Але після повернення зі сцени до буденного Тома Нойвірта, вона називає його «зовсім не цікавим і нудним молодим чоловіком».

Прихильники Кончіти Вурст вважають, що пропаганда толерантності, яку вона веде, особливо важлива зараз, коли помітно посилилися людиноненависницькі настрої в низці країн колишнього СРСР – якраз там, де конкурс «Євробачення» дуже популярний.

Наприклад, у 1998 році Ізраїль представляла на «Євробаченні» транссексуальна співачка Дана Інтернешнел, до котрої і вдома не всі ставилися з розумінням. Дана стала тоді переможницею конкурсу із хітом Diva, котрий розійшовся у світі з півмільйоном копій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG