Доступність посилання

ТОП новини

Повертається Холодна війна з епіцентром в Україні – іспанські ЗМІ


Андрій Якубув

«Із України надходять погані, але обнадійливі новини», – пише найвпливовіша іспанська газета. Провідні ЗМІ Іспанії, які раніше не приділяли значної уваги українським подіям, вже два тижні пишуть про Україну на перших шпальтах. Як на новини з-над Дніпра реагують на Піренеях, де сьогодні проживає понад 100 тисяч українців?

Бурхливий розвиток ситуації в Україні змусив провідні іспанські ЗМІ направити до Києва спеціальних кореспондентів. Найтиражніша щоденна газета Іспанії, El País приділяє подіям в Україні шпальти двох сторінок міжнародного розділу та частину титульної сторінки.

Заголовок однієї з опублікованих в El País статей досить однозначний: «Україна – найбажаніша частина Сходу». Наголошуючи на геополітичному значенні України, газета пише також про корупцію, рівень бідності в 24,3% (за даними ООН) залежність суддів…

Українці ситі владою по горло – El País

28 листопада змінило іспанське бачення України. До силового розгону маніфестантів події інтерпретувалися як перемога Росії над ЄС. Наприклад, газета ABC («АБЦ», консервативно-монархічного спрямування) у статті «Путін – імперіаліст» вказує на три геополітичні перемоги Москви: Сирія, Іран та Україна.

Події минулої неділі привернули увагу до внутрішнього протистояння у суспільстві. Газета El Mundo («Світ», консервативного спрямування) писала про це у статті «Розірване серце між Європою та Москвою». Тоді, події вперше назвали революцією, яку намагаються порівняти з Помаранчевою.

Іспанська преса не обійшла увагою й проурядові мітинги в Україні, які відбувалися під антиєвропейськими гаслами. Кореспондентка El País зазначила, що українці ситі владою по горло – як на заході країни, так і на сході. Утім, вона додала: «Різниця між ними у тому, що перші мають намір боротися та вірять у можливість змін, пов’язану з Європою, а інші – беззахисні, працюють на шахтах, у металургії, у важкій промисловості і набивають кишені кланам приближеним до Януковича».

Окрема увага привернена до проявів радикалізму: «на вулицях домінують молоді праворадикали, які хочуть змін тут і зараз», пише El País. Газета наводить заяви опозиціонерів про провокації і те, як Петро Порошенко та Віталій Кличко намагалися стримати їх на Банковій. При цьому кореспондентка зауважує: «провокаторами» були далеко не лише сторонні та вкраплені у лави демонстрантів люди». Також, не надто європейські коментарі деяких людей з Євромайдану, які називалися прихильниками ВО Свобода, викликали нерозуміння іспанської кореспондентки.

«Україна дещо нагадує Януковича»

Вотум довіри уряду Азарова дезорієнтував іспанців. Преса взялася писати про лідерів обох таборів. У середу El País надрукував нарис життєвого шляху Віктора Януковича – його кримінального минулого також – та намагався проаналізувати психологічну мотивацію його дій: зокрема – пережиті приниження і помсту за них. На веб-сайті газети стаття спершу мала заголовок «Янукович – прораб на радянський манер», але невдовзі його змінили на «Лідер регіону металу». Тему минулого Януковича розвинула газета El Mundo. У статті «Сирота, яка обняла Росію» про українського президента пишуть: «Його мати померла, коли йому було лише два роки і маленький Вітя ріс із бабусею по батькові – білорускою. Тоді він перестав говорити українською, яку продовжив вивчати 60 років потому, коли переміг на виборах». Стаття підсумовує: «Україна дещо нагадує Януковича: вона завжди під впливом третьої особи – такої собі мачухи, яка завжди поряд. Її звати Росія».

Іспанська преса охоче цитує всіх трьох лідерів української опозиції. Проте, тільки Віталій Кличко заслужив окремої уваги ЗМІ Іспанії. У статтях «Новий ринг Віталія Кличка» газети ABC та «Народний гладіатор» газети El Mundo представлений політичний проект боксера і політика. У статті «Українська опозиція об’єднує сили» El País експонує Кличка. Газета називає його «лідером з найбільшою підтримкою», але наголошує, що «Янукович може його вибити з прийдешніх президентських перегонів». Натомість про Олега Тягнибока, «хірурга», «природного націоналіста», сказано, що «зросла його підтримка і виступи політика стали поміркованішими». А от Арсенія Яценюка називають «технократом» і «найбільш нетерплячим із найрадикальнішою риторикою серед трійці».

Ця ж газета опублікувала розмову з Петром Порошенком щодо можливості врегулюванням проблеми за столом переговорів. Видання аналізує особистість Порошенка, пише про пережитий ним тиск з боку Москви.

«Росія повертається як тінь Радянського Союзу»

Іспанська влада поки ще жодним чином не висловила свою позицію щодо подій в Україні. Проте, у середу була опублікована чи не перша авторитетна оцінка. Її зробив один з видавців газети El País Луїс Бассестс: «Коли європейці дивляться у східне дзеркало вони зустрічаються з холодним поглядом Володимира Путіна. Все повертається. Повернулася Німеччина... Повертається також Росія, але, що лякає, як тінь Радянського Союзу під покровом євроазійського Митного союзу. Повертається Холодна війна у постмодерній версії з епіцентром в Україні». Бассестс додає: «Коли Європа у депресії, на її східних кордонах майорить синій прапор із 12 зірками як символ свободи. З України надходять погані, але обнадійливі новини. Погані тому, що Росія противиться. Путін ще живе раною 1991 року. Європа замислюється про свої кордони, але також і про себе саму. Росія туди не поміщається, і це – очевидно». Впливовий журналіст підсумував: «Українські громадяни думають, що відстоюють своє майбутнє, але, насправді, їхнє майбутнє включає також майбутнє усіх європейців. На них yся надія».

Кадри знесення пам’ятника Леніну у Києві в неділю облетіли усі головні іспанські ЗМІ. El País написала: «Опозиційні лідери втрачають контроль над народним повстанням». Кореспондентка цієї газети наголошує: «І всі ці українці, з своїми суперечностями, проблемами та сподіваннями хочуть іти до ЄС – організації, яка де факто не може їх прийняти і яка недооцінила потенціал протесту та вирішення у цій ключовій для стабільності Європи країни».

Пам'ятник Леніну зруйновано
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Реакція української громади в Іспанії

Українська громада Іспанії теж проводить свої Євромайдани чи не в усіх основних містах компактного проживання. Акції солідарності з Україною відбулися у Мадриді, а також у Барселоні, Малазі та інших містах. Оскільки ці українські демонстрації відбувалися в центральних частинах іспанських міст, вони привернули увагу місцевих ЗМІ. Каталонський Восьмий канал (8tv) запросив активістів українських акцій поділитися своїми думками про події в Україні. «Нам було важливо пояснити іспанцям ці події; показати правдиві кадри; розказати, що той бульдозер, який усюди показували – провокація», – розповідає Світлана Школьна, завуч української школи в Барселоні. Під час ефіру Володимир Петрущак, голова асоціації українців Каталонії «Червона Калина», додав: «Чи не всі ЗМІ зациклилися на сутичках із міліцією. Ніхто не показав широку панораму наскільки масовий та мирний київський Майдан».

Події України мобілізують українську громаду Іспанії. 1 грудня українці Барселони зібрали віче для обговорення ситуації та створення плану дій. Захід прошов з плакатами «SOS». Схвалена там заява стала основою звернення до голови уряду Іспанії Маріана Рахоя. Українці просять уряд Іспанії висловити солідарність з українськими демонстрантами та застосувати до президента й уряду України санкції, зокрема – фінансові, а також заборонити їм в’їзд до ЄС.

А тим часом, серед заробітчан триває збір коштів на потреби київських мітингувальників. Тільки у трьох іспанських містах зібрали понад 9 тисяч євро, збір коштів триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG