Доступність посилання

ТОП новини

Кредит Путіна Україні у 15 мільярдів. Погляд збоку


Зустріч президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна, Москва, 17 грудня 2013 року
Зустріч президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна, Москва, 17 грудня 2013 року
Росія дає Україні 15 мільярдів американських доларів, тільки не кредитом, а у вигляді купівлі українських цінних паперів. Про це стало відомо за підсумками засідання російсько-української міждержавної комісії. Однак, ще до її початку відбулася зустріч президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна.

Газове питання на зустрічі в Кремлі було порушене Віктором Януковичем одним із перших. Ще у вступній промові український президент припустив, що його рішення буде взаємовигідним для двох країн.

«Сподіваюся, та програма, яку запропонував «Газпром» Україні, і «Нафтогаз» зі свого боку бачить також свої можливості... Тобто, я думаю, що ми з Вами не будемо перешкоджати їхнім домовленостям, і ми відрегулюємо ці питання на принципах взаємної вигоди», – сказав Янукович.

У результаті переговорів ціна на газ для України була знижена до 268,5 доларів за тисячу кубометрів (нині вона становить понад 400 доларів).

Життєво важливий кредит

Однак найважливішим питанням зустрічі в Москві для України було отримання великого кредиту від Росії. Зрештою, Росія дає Україні 15 мільярдів доларів, тільки не кредитом, а у вигляді купівлі українських цінних паперів. Україна одержала бажане і, на думку економічного оглядача російської служби Радіо Свобода Івана Трефилова, форма, в якій отримано кредит, не має значення.

«Цей кредит оформлений трохи інакше, ніж прямий кредит, – каже він. – Ці кошти будуть надані Україні через викуп українських цінних паперів. Тобто Росія виділить з фонду національного добробуту ці 15 мільярдів доларів, купить українські цінні папери і відповідно Україна цими п’ятнадцятьма мільярдами доларів цілком може розпоряджатися».

Директор центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко вважає, що президенти двох країн, ймовірно, відчували і частину своєї провини за напруження, що виникло останнім часом між двома країнами. Мироненко зізнався, що рішення про виділення Україні кредиту з боку Росії чекав із обережним оптимізмом.

«Це хороший крок з боку Москви. Перший і може бути один із небагатьох, які я за останні кілька місяців можу підтримати і схвалити. Чесно кажучи, я дуже хотів, щоб таке рішення відбулося. Головне зараз, відійти від дефолту, відійти від некерованої ситуації, від хаосу», – вважає Мироненко.

Ще на початку зустрічі у Кремлі Віктор Янукович зауважив, що сьогоднішня зустріч у Москві є багато в чому стратегічною.

Якщо ми щось не підпишемо з вами сьогодні, то найближчим часом ми повинні підписати
Віктор Мироненко
«Якщо ми щось не підпишемо з вами сьогодні, то найближчим часом ми повинні підписати і працювати далі», – заявив український президент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG