Доступність посилання

ТОП новини

Лондонські українці тиснуть на Ахметова


Лондон – У Британській столиці у середу 18 грудня запланована чергова акція солідарності місцевих українців з протестами на Майдані незалежності у Києві. Місцем протесту буде будівля у центрі Лондона, у якій фірмою українського мільярдера Рината Ахметова була придбана найдорожча квартира в Британії. Раніше українські пікети стояли також біля лондонського офісу компанії Ахметова System Capital Management. Британські оглядачі вважають такі цільові протести виправданими і потенційно дієвими.

Після минулого пікетування підприємця у Лондоні від його імені з’явилася перша відкрита заява з оцінкою політичної кризи в Україні. Мільярдер зокрема назвав ознакою демократичності України те, що громадяни скористалися своїм правом на демонстрації. Він також заявив, що виступає за залагодження конфліктів з допомогою переговорів.

Але український журналіст Сергій Лещенко вважає, що гарних заяв Рината Ахметова недостатньо і що він має можливість прямого впливу як на уряд, так і на групу депутатів у Верховній Раді.

Протест у Лондоні – це найбільш ефективний спосіб достукатись до Ахметова і змусити Партію регіонів діяти більш по-європейськи
Сергій Лещенко
«Мені здається, що протест у Лондоні – це найбільш ефективний спосіб достукатись до Ахметова і змусити Партію регіонів діяти більш по-європейськи. Він має вплив на цих людей. У Верховній Раді є його водії, керівники його охорони, його персональні сімейні юристи. Це люди, які зав’язані на нього безпосередньо. Тому складається такий парадокс, що пікет у Лондоні ефективніший, ніж пікет у Києві», – сказав Радіо Свобода Сергій Лещенко.

Британських парламентаріїв закликають не бути байдужими

Саме на ефективність своїх дій сподіваються українські активісти у Лондоні, які, перебуваючи за тисячі кілометрів від батьківщини, шукають нових і нових способів виявлення солідарності з проєвропейськими виступами у Києві. Окрім демонстрацій, наприклад, сотні британських депутатів парламенту отримали особисті листи від виборців із закликом звернути увагу на події в Україні, підтримати українське зближення з Європою і засудити недемократичні дії української влади.

Професор права у лондонському університету Сіті Алан Райлі – один Із тих, хто стежить за подіями в Україні – каже, що цілком розуміє мотиви українців, які протестують у Лондоні.

Не думаю, що британські коментатори чи пересічні британці назвали б такий спосіб протесту невиправданим
Алан Райлі
«Я не думаю, що британські коментатори чи пересічні британці назвали б такий спосіб протесту невиправданим. Хоч би що казали про Ахметова, він, очевидно, один із найвпливовіших у його країні. Тому дуже легко зрозуміти, чому хтось хоче протестувати або біля його квартири, або біля одного з його офісів у Лондоні», – вважає професор Райлі.

А українська громада у Британії тим часом заявляє, що готова і далі докладати зусиль на підтримку України у Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG