Доступність посилання

ТОП новини

Бандера об’єднує без смолоскипів


(Рубрика «Точка зору»)

Олесь Городецький

Першого січня виповнюється 105-а річниця з дня народження Героя України, провідника ОУН Степана Бандери. Кожен свідомий українець вшановує цю дату, адже Степан Бандера – це ціла епоха української історії, без якої не було б Незалежної України. Степан Бандера, як за життя, так і після смерті, був найзапеклішим ворогом радянського режиму. Вся комуністична пропагандистська машина працювала над дискредитацією його особи та руху, який він створив та багато років очолював. Негативні міфи про нього активно поширюють і досі псевдоісторики з Росії і не тільки. Бандера – це символ Української Революції і залишиться ним назавжди.

У соціальних мережах розгорілася жвава дискусія між багатьма моїми друзями (з обох таборів), чи правильним є рішення ВО «Свобода» щодо проведення в Києві смолоскипного маршу з нагоди 105-ї річниці від дня народження Степана Бандери. Активісти «Свободи» вважають, що недоцільно змінювати партійну традицію і потрібно проводити марш вулицями Києва. Їхнім головним опонентом виступив історик Володимир В’ятрович, який на своїй сторінці у ФБ написав наступне: «Як історик – багато років досліджую ОУН та УПА. Як громадський активіст – багато тижнів беру участь у Євромайдані. Я проти смолоскипної ходи 1 січня до дня народження Степана Бандери. По-перше, тому що такі акції не мають нічого спільного з історією та традицією бандерівського руху, натомість чітко асоціюються з фашистською та нацистською традиціями. По-друге, тому що знаю – таку акцію буде використано в медіа для компрометації і Бандери (він «фашист», бо таким чином його вшановують), і Євромайдану (його учасники «фашисти»).» Як бачимо, В’ятрович не проти вшанування пам’яті Бандери, а проти смолоскипного походу, як форми вшанування.

Я доцінюю величезний вклад ВО «Свобода» в організацію та підтримку Євромайдану, погоджуюся з Юрком Сиротюком, що можливо, Володимиру В’ятровичу варто було б обговорити це питання з керівництвом «Свободи» перед поширенням посту в соцмережах. Але вважаю, що історик В’ятрович має рацію, коли виступає проти такої ФОРМИ вшанування Провідника 1 січня 2014 року.

Така позиція є обґрунтованою наступними міркуваннями.

1. На даний момент Євромайдан є сучасною формою Української Революції. Він асоціюється з мирним громадським протестом проти жорстокої корумпованої влади. В такій формі його справжня сила і, власне, таким він буде мати підтримку Західного Світу – головного стримуючого фактору для режиму Януковича. смолоскипний марш за своєю суттю та визначенням не відповідає вищеназваним критеріям.

2. Марш стане чудовою нагодою для влади інфільтрувати у лави учасників своїх провокаторів із символікою «Свободи», які спробують спровокувати силове протистояння і поставлять поза законом як учасників ходи, так і сам Євромайдан. Я мав нагоду на власні очі бачити «псевдобоївку», сформовану з працівників правоохоронних органів, котрі мали на собі шапки та куртки з символікою Свободи, коли повертався з-під резиденції Януковича, після Автомайдану.

3. Розгін міліцією смолоскипного маршу, а потім і зачистка Майдану, не отримає осудження світової спільноти, оскільки офіційна пропаганда, підтримана Кремлем, показуватиме фото «воінствующіх екстремістов», а атмосфера зі смолоскипами лише підсилюватиме цей месидж. Таким чином, у влади розв’яжуться руки, а зачистка активістів відбуватиметься вже «в робочому порядку».

З огляду на вище сказане, вважаю, що вшанування пам’яті Степана Бандери потрібно робити, але не у тій формі, як це запланувало Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Не хочу бути злим пророком, але є великі ризики, що 1 січня, якщо марш все ж таки відбудеться, може стати останнім днем Майдану і початком масових репресій. В цьому випадку, відповідальність ляже повністю на організаторів маршу.

Звертаюся до всіх українських патріотів із ВО «Свобода» та інших патріотичних організацій, заради загального добра Української Нації, відмовитися від ідеї смолоскипного маршу, а провести вшанування Провідника в інший, більш прийнятний до сучасного моменту спосіб. Наприклад, похід із квітами, розповсюдження просвітницької літератури про життя і діяльність Степана Бандери, спільна панахида і таке інше, щоб вшановуючи Героя України, не дати жодного приводу для провокацій.

В одному не можна не погодитися з російською пропагандою – Майдан організували бандерівці. Бандерівці за Духом. То ж не даймо, щоб його знищили, використовуючи славне ім’я Степана Бандери.

Олесь Городецький – голова Християнського товариства українців в Італії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG