Доступність посилання

ТОП новини

«Борговий бюджет-2014» вигідний найбільшим бізнес-структурам – експерт


Андрій Новак, голова Комітету економістів України
Андрій Новак, голова Комітету економістів України
Київ – Лише найбільшим фінансово-промисловим групам, які мають лобістів у владі, вигідні норми проекту дербюджету-2014, зазначив у розмові з Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак. За його словами, влада пропонує ухвалити «борговий бюджет», баланс якого тримається на запозиченнях. Крім того, кошторис ґрунтується не нереалістичному макроекономічному прогнозі щодо зростання обсягів виробництва, зауважив експерт.

– Пане Новак, у владі кажуть, що пропонують країні «бюджет стабільності», в опозиції, що це «бюджет проїдання», як Ви визначите зміст проекту дербюджету-2014?

Мінімальна зарплата зросте аж на 83 гривні, а мінімальна пенсія ще «більше» – на 65 гривень. Тому за такими параметрами ми чітко розуміємо, що це – далеко не соціальний бюджет
Андрій Новак
– Це не є соціальний бюджет, це не є бюджет розвитку, а найближче схоже, що це є борговий бюджет. Це є бюджет, у якому уряд розраховує здебільшого на залучення боргових ресурсів. Крім того, бюджет можна назвати глибоко дефіцитним, тому що дефіцит у 60 мільярдів гривень майже
удвічі більший, ніж закладався дефіцит у первинному бюджеті минулого року – 35 мільярдів гривень. Крім того, у проекти передбачена девальвація гривні, як мінімум, до 8,5. Початок цього процесу ми спостерігаємо вже зараз. За соціальним напрямком у проекті бюджету передбачено, що за весь рік прожитковий мінімум зросте на 80 гривень, від якого «танцюють» усі інші соціальні через індекси. Мінімальна зарплата зросте аж на 83 гривні, а мінімальна пенсія ще «більше»: на 65 гривень. Тому за такими параметрами ми чітко розуміємо, що це далеко не соціальний бюджет.

– Чому Ви вважаєте, що проект бюджету не передбачає розвитку економіки?

На авіакосмічну галузь, єдину, яка тримає Україну у топ-10 країн світу, спрямовано рівно у 10 разів менше
Андрій Новак
– З приводу розвитку найкрасномовніше говорять два порівняння. На вугільну галузь спрямовано бюджетних, кредитних і гарантійних ресурсів на 15 мільярдів гривень, водночас на авіакосмічну галузь, єдину, яка тримає Україну у топ-10 країн світу, спрямовано рівно у 10 разів менше – 1,5 мільярда гривень. Тож цей бюджет є далеко не бюджетом розвитку.

– Можливо, уряд просто запропонував той проект держбюджету, який він здатен виконати?

– Бюджет напрацьований на базі абсолютно нереалістичного макропрогнозу щодо росту ВВП України у 3,5 відсотки. Цього точно не буде у 2014 році.

– То чи є такою нагальною потреба ухвалити бюджет якомога скоріше, як того хочуть і прем’єр-міністр Микола Азаров, і фракція Партії регіонів?

Бюджет минулого року, хоч і був жахливий, але, як не дивно, бюджет цього року ще гірший
Андрій Новак
– Це дуже спекулятивна тема, що державний бюджет обов’язково треба приймати до 1-го січня, а якщо не вдалося, то його обов’язково треба приймати якомога швидше, бо інакше життя в країні зупиниться, не будуть виплачуватися соціальні платежі. Все це є прямий обман, тому що українське законодавство передбачає, що в разі неприйняття до 1-го січня бюджету на наступний рік, діють норми минулорічного бюджету. Ніякі бюджетні розрахунки не зупиняються. Бюджет минулого року, хоч і був жахливий, але, як не дивно, бюджет цього року ще гірший. Тому краще країні жити за параметрами минулорічного бюджету якомога довше.

– Чому ж влада намагається прискорити ухвалення державного бюджету на нинішній рік, кому це вигідно?

– Він буде вигідний, перш за все, тим, хто перебуває нині у владі і чиї представники є владою в Україні. Тобто найбільші бізнес-структури пов’язані з потоками енергоресурсів. Це стосується вугільної сфери, це стосується енергетики, електроенергетики і, безумовно, металургії та хімічної промисловості.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG