Доступність посилання

ТОП новини

Унаслідок штурму Черкаської ОДА затримали 58 осіб


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне
Черкаси – Штурм приміщення обласної ради Черкас переріс у сутички з міліцією: вночі правоохоронці відтіснили мітингувальників із будівлі, є постраждалі. За офіційною інформацією УМВС України у Черкаській області, у подіях біля Облдержадміністрації взяли участь близько 300 осіб. Вони виламали двері, зайшли в фойє ОДА, пошкодили і підпалили майно. При цьому молоді люди використовували піротехнічні засоби, каміння, залізні прути.

За фактом вчинених у Черкасах правопорушень слідчим відділом Соснівського райвідділу міліції відкрито кримінальні провадження за статтями про опір представникові правоохоронного органу та масових заворушень Кримінального кодексу України. Окрім того, до Соснівського районного відділу міліції доправили 58 осіб. Як повідомляли на сайті відомства, ще з ночі їх опитували та встановлювали роль кожного в масових заворушеннях.

Водночас за інформацією черкаського журналіста Віталія Латишева на сайті інтернет-видання «Прес-центр», затримані біля облдержадміністрації перебувають в КПЗ і скаржаться на жорстоке поводження. За словами одного з них, при затриманні їх били кийками та ногами по голові.

Телефоном очільник Черкаської обласної організації партії «УДАР» Віталій Іляшенко, який перебуває у райвідділку практично від часу затримання активістів, повідомив Радіо Свобода, що станом на шосту годину відпустили близько 14 осіб. Зокрема, лише після п’ятої години відпустили інваліда другої групи, який лежав із травмою голови у райвідділку і до якого не викликали лікарів.

За словами Іляшенка, близько шостої години ранку опозиціонери, які там були присутні, заблокували виїзд з будівлі начальника Соснівського райвідділу міліції із вимогою звільнити відеооператора місцевого сайту «0472», який здійснював зйомку під час акції. За годину стало відомо, журналіста відпустили.

Між тим станом на шосту ранку чотирьох затриманих допитали як підозрюваних. Відтак сьогодні-завтра їм мають визначити запобіжний захід, зазначив ударівець.

Постраждала дівчина у критичному стані

Серед іншого, під час усіх подій біля Черкаської облдержадміністрації із четвертого поверху адміністративної будівлі у протестувальників жбурнули вазон, який вцілив дівчині в голову. Відомо, що це черкащанка Ольга, аспірантка Київського ВНЗ. За поширеною у соціальних мережах інформацією, дівчину вже прооперували.

«Спілкувався з лікарями. Дівчину прооперували. Стан критичний. Не менше тижня буде без свідомості. Про динаміку можна буде говорити лише через два дні. Необхідні медикаменти є. Чого бракує на майбутнє – буде вранці», – написав на своїй сторінці у Фейсбук екс-мер Черкас Сергій Одарич.

Як штурмували Черкаську ОДА

Події у Черкасах розпочалися із вечірнього мітингу на Соборній площі, куди прийшло близько двох тисяч черкащан. Коли активісти вирішили підійти до облдержадміністрації, з’явилися радикально налаштовані люди. Вони й відтіснили близько півсотні правоохоронців, які посеред акції протесту прибігли боронити облдержадміністрацію. Радикальні активісти виламали двері та почали вибивати вікна. У цей час із вікон ОДА зі шлангів їх поливали водою та пускали сльозогінний газ. За свідченнями очевидців, у приміщенні в той час були правоохоронці.

До будівлі ОДА активісти потрапили з іншого боку – через приміщення Будинку рад. Там вони розгромили фойє – розписали стіни, вибили вікна, двері, а речі звідти виносили і спалювали на вогнищі біля входу. Свої дії протестувальники називали помстою за невинно вбитих людей у Києві.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG