Доступність посилання

ТОП новини

Посол України при ООН: замість того, щоб молитися за нас, росіяни проголосували, щоб нас вбивати


Посол України при ООН Юрій Сергеєв
Посол України при ООН Юрій Сергеєв
Нью-Йорк – Підтримка світу ще спроможна попередити кровопролиття між Україною та Росією, але час йде на секунди. У цьому переконаний посол України при ООН Юрій Сергеєв. Він спілкувався з кореспондентом Радіо Свобода перед засіданням Ради безпеки ООН в Нью-Йорку, де розглядали українське питання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

– Чого Україна очікує від Ради безпеки?

– Я хотів, щоб члени Ради безпеки вимагали від постійного члена Ради безпеки, Російської Федерації, щоб її уряд, президент Путін, зупинили те, що сьогодні вранці (1 березня – ред.) було запущене і те, що зараз ми на грані агресії з боку Росії.

– Що, на Вашу думку, сьогодні запустили?

Те, що зробила верхня палата, кваліфікується як акт агресії і так світова спільнота очевидно й буде оцінювати
– Було запущене схвалення одноголосного рішення верхньою палатою парламенту, рішення про воєнне втручання, фактично ми це читаємо як воєнне вторгнення в Україну, для захисту російськомовного населення. Дуже такі розмиті підстави, які не вкладаються у будь-які міжнародні рамки. Те, що зробила верхня палата, кваліфікується як акт агресії і так світова спільнота очевидно й буде оцінювати те, що відбувається.

Пане посол, у п’ятницю під час засідання Ради безпеки ООН Ви сказали, що на територію України прибули російські військові транспортні літаки. Ви казали про вертольоти, які порушили простір України. У Вас є дані про нові порушення?

Військова присутність в Криму розростається з кожним моментом
– Ми знаємо про збільшення кількості військовослужбовців і що незаконні перетини повітряного простору України тривають. Таким чином військова присутність в Криму розростається з кожним моментом. Вчора ми ще не казали відкрито, що це акт агресії, сподіваючись, що російська сторона проявить мудрість і зупиниться. Але, на жаль, цього не сталося і сьогодні ми констатуємо, що агресія фактично почалася раніше. Сьогодні її зафіксували в парламенті і чекають на підпис Путіна. У нає є лише кілька секунд, хвилин, можливо годин, днів, не знаю, поки не буде поставлений підпис, для того, щоб зупинити це безумство.

– Росія, як Ви висловилися, зупинить це «безумство»? Вистачить розуму, уяви, щоб ухвалити таке рішення?

– Розумієте, Росія зараз опинилася у досить складному становищі. Вони ступають у великій християнський гріх напередодні великого посту. Замість того, щоб молитися за нас і допомогти розв’язати кризові проблеми, які виникли не лише за останні три місяці, ці проблеми вже багато років в Україні є, так от заміть того, щоб молитися за нас, вони проголосували, щоб вбивати нас.

– Чи є у Києва конкретні прохання до світової спільноти?

– Тут є кілька адресатів. Оскільки я посол при ООН, то наш адресат, в першу чергу, це вся світова спільнота. Ми звертаємося до всієї світової спільноти, щоб вона підняла свій голос щоб впливові країни, які входять до «Групи восьми», до «Групи двадцяти», щоб вони змогли переконати президента Росії не робити того кроку, до якого його підштовхує на його ж прохання Рада федерацій.

В нас є чотири інші гаранти – США, Велика Британія Франція і Китай. З боку США прозвучав дуже серйозний попереджувальний сигнал
Стосовно другого адресату, це наші гаранти в рамках Будапештського меморандуму, підписаного в 1994 році у зв’язку з нашим роззброєнням. Росія вчора демонстративно перед пресою і в Раді безпеки заявила, що вона не готова виконувати свої зобов’язання в рамках цього меморандуму. На жаль, цим самим вона продемонструвала позицію, яка дуже небезпечна для принципу нерозповсюдження. Це поганий сигнал тим, хто хотів, би міг піти нашими кроками в плані ядерним шляхом, це дуже поганий сигнал. Але в нас є чотири інші гаранти – США, Велика Британія Франція і Китай. Мені здається, що вчора з боку США прозвучав дуже серйозний попереджувальний сигнал. Думаю, що такий сигнал прозвучить і з боку інших наших гарантів. Думаю, що можуть піти і на конкретні кроки, щоб зупинити будь-який розвиток воєнних суточок.

І третій механізм – Європейського союзу. Сьогодні на наше проханням Європейська комісія буде засідати і шукати шляхи, як нам допомогти. Також ми, хоча дотримуємося принципу нейтралітету і неприєднання, ми в партнерських відносинах з НАТО і сьогодні в нас також пройшли консультації в штаб-квартирі НАТО.

Із Юрієм Сергеєвим розмовляв Юрій Жигалкін, Російська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG