Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетні витрати пустять «під ніж»


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Цьогорічний бюджет стане «економнішим» на 50 мільярдів гривень, обіцяють у Мінфіні. «Під ніж» уряд має намір пустити передовсім капітальні витрати й ті статті бюджету, які мали корупційну складову. У парламентській більшості згодні проголосувати за такі зміни до бюджету, однак наразі вони ще не надійшли до Верховної Ради, стверджують у її регламентному комітеті. Експерти вважають, що скорочення бюджету одночасно з ліквідацією корупційних витрат сприятиме відродженню економіки.

Великі державні борги України, скрутний стан економіки та виснажені золотовалютні резерви змушують українську владу вдатися до безпрецедентного скорочення цьогорічного бюджету, заявив на брифінгу міністр фінансів Олександр Шлапак.

«Я стверджую, що попередній уряд постійно брехав своєму народові. Це робилося свідомо, це робилося під політичним впливом. Уряд завищував економічні показники, обіцяв абсолютно нереальні соціальні стандарти, ввів велику кількість держпрограм, на які не було жодної копійки», – каже він.
Він повідомив також, що нині вперше в історії України платежі за державними кредитами перевищили обсяг держрезервів, а прихований дефіцит бюджету сягнув рекордних позначок.

Ми скоротимо передовсім поточні та капітальні витрати бюджетів усіх рівнів, зменшимо пільги та витрати владного апарату
Олександр Шлапак
«Ми виявили прихований дефіцит бюджету на суму понад 50 мільярдів гривень, і це не рахуючи бюджету «Нафтогазу». Ми скоротимо передовсім поточні та капітальні витрати бюджетів усіх рівнів, зменшимо пільги та витрати владного апарату», – пообіцяв міністр. І зауважив, що найменше скорочення бюджету зачепить зарплати й соціальні виплати.

Раніше українські медіа повідомляли, що одним із пунктів урядового плану оптимізації бюджету є скорочення пенсій для тих хто працює, однак ані законопроекту про це, ані інших підтверджень таким намірам наразі немає.

«Крим – дотаційний. Спроби перейти на рубль посіють хаос» – Шлапак

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про вплив військового конфлікту в Криму на фінансову стабільність держави, Олександр Шлапак наголосив, що нині уряд передає всі необхідні кошти на соціальні виплати в автономії, й контролює банки-посередники, щоб кошти дійшли до адресата. Жодного випадку привласнення соціальних коштів наразі не було, запевняє урядовець. За його словами, якщо самопроголошені керівники автономії намагатимуться здійснити свою обіцянку перевести Крим з гривні на російські рублі – це викличе хаос на півострові, прогнозує міністр. А спроба анексії Криму та можливе перекривання фінансових операцій між Сімферополем та Києвом не загрожуватиме державному бюджету, оскільки Крим є одним з найбільш дотаційних регіонів України, запевняє міністр фінансів.

Нині ж Мінфіну вдалося фінансово підтримати кримських вояків, яких блокують у їхніх частинах сепаратисти та російські солдати у формі без розпізнавальних знаків. Українські військові на півострові отримали 125 мільйонів гривень як одноразове матеріальне забезпечення.

Секвестр бюджету до Ради ще не дійшов

В парламентській більшості готові підтримати скорочення державних витрат.

Маємо економити, бо вирішуємо питання збереження країни. Завдяки діяльності Януковича – ми знаходимося на руїнах фінансової та бюджетної системи
Андрій Іллєнко
«В нас не залишилося вибору: маємо економити, бо вирішуємо питання збереження країни. Завдяки діяльності Януковича – ми знаходимося на руїнах фінансової та бюджетної системи, тому нині маємо думати не про перспективи майбутнього, а про поточний момент. Залишаються два нагальні пріоритети: виплата зарплат і пенсій та підвищення обороноздатності країни», – розповів Радіо Свобода член бюджетного комітету парламенту свободівець Андрій Іллєнко.

За його словами, бюджетний комітет почне розглядати законопроекти щодо скорочення бюджету наступного тижня. Водночас заступник керівника регламентного комітету ударівець Валерій Карпунцов повідомив, що ніяких законопроектів про зміни до бюджету ще не зареєстровано.

Якщо озвучене урядовцями скорочення бюджетних витрат на 50 мільярдів супроводжуватиметься ліквідацією корупційних схем, то така державна економія матиме лише позитивні наслідки, зазначають експерти.

Сигнал українська влада вже дала – скоротила управлінські витрати. Соціальні видатки, якщо й будуть зменшуватися – то в останню чергу
Олександр Пасхавер
«Перше, на чому можна зменшити бюджетні видатки – це чесні державні закупівлі. Отримаємо десь таку ж цифру економії. Сигнал українська влада вже дала – скоротила управлінські витрати. Соціальні видатки, якщо й будуть зменшуватися – то в останню чергу. Оскільки найбільші витрати в уряді Януковича були корупційними – то економія не матиме негативних наслідків», – розповів Радіо Свобода економіст Олександр Пасхавер.

Однак ці припущення, зазначає експерт, мають сенс за умови, що не розпочнеться військовий конфлікт між Україною та Росією.

Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що уряд змушений буде виправляти помилки попередників, для чого ітиме на непопулярні кроки, зокрема – на скорочення бюджетних видатків. Таке скорочення є одною з вимог МВФ у питанні поновлення кредитування. Натомість у Мінфіні очікують, що вже найближчим часом Україна отримає щонайменше 20 мільярдів євро фінансової допомоги.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG