Доступність посилання

ТОП новини

Із ветеранів 9 травня хочуть зробити «живий щит», про який говорить Путін – експерт


Олексій Гарань, політолог
Олексій Гарань, політолог
Київ – На заході України не варто здійснювати сьогодні парадів та інших подібних акцій до 71-ї річниці створення дивізії СС «Галичина». Про це заявив Радіо Свобода політолог Олексій Гарань. Коли цілісність держави перебуває під ударом, коли Росія веде проти України неоголошену війну, треба бути виваженими, зазначив Олексій Гарань. При цьому він наголосив – зневажати історією України минулого століття не можна, але наразі головне питання – збереження єдності Сходу та Заходу України. Водночас політолог не чекає виваженості з боку проросійських сил, готових використати ветеранів Червоної армії на 9 травня.

– Ветерани національно-визвольної боротьби закликали не проводити масові акції на честь річниці дивізії СС «Галичина». Про це йдеться у зверненні за підписом голови братства Першої української дивізії Української національної армії Євгена Куцика та голови Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА Олеся Гуменюка. Ви, пане Гарань, підтримуєте таке звернення?
Зараз нам потрібно зробити максимум, щоб забезпечити національну єдність, відстояти інтереси єдиної країни, а вже потім будемо зупинятися на питаннях історії
Олексій Гарань


– Це дуже мудро. І якщо це зробили самі ветерани-дивізійники, то честь їм і хвала. Це говорить про те, що вони інтереси української державності ставлять зараз вище, ніж згадку про події свого особистого життя. Багато чого ще треба роз’яснювати українцям – роз’яснювати, що ОУН – це одне, УПА – інше, дивізія СС «Галичина» – це ще інше. Тобто, на це все потрібен час і я впевнений, що велика частина української аудиторії все це знає. Але оскільки зараз на Схід ідуть лякалки про «бендерівців», й люди взагалі нічого не розуміють, оскільки це наповну використовується російською пропагандою, ми перебуваємо в ситуації неоголошеної війни. Зараз нам потрібно зробити максимум, щоб забезпечити національну єдність, відстояти інтереси єдиної країни, а вже потім будемо зупинятися на питаннях історії – роз’яснювати і пояснювати.

– Пане Гарань, такою є позиція мешканців Заходу України щодо історичної дати 28 квітня. Але за півтора тижня буде наступна історична дата – 9 травня. І якщо судити із інформації у соцмережах та пресі, ветерани Червоної армії не закликають уникнути масових акцій цього дня на Сході та Півдні України. Навпаки, у цих регіонах акції можуть бути дуже масовими.
Ми маємо усвідомлювати – на 9 травня будуть провокації. Але нам зараз треба зробити своє – будемо мудрішими
Олексій Гарань

– Хтось має бути мудрішим. Ось і вся відповідь. Так, знову ж таки 9 травня – це зовсім інша подія, ми розуміємо, що більшість українців мобілізували тоді до Червоної армії. І, знову ж таки, їхнє особисте життя було пов’язане з Червоною армією. Давайте думати, що може зробити кожен із нас? Ми маємо зробити те, що від нас залежить заради збереження цілісності держави. Те, що мають зробити свідомі українці, які розуміють – що таке була історія. Те, що робитиметься 9 травня…Там – не ветерани будуть. Там виходитиме більшість на провокаційні акції. Ветеранів використовуватимуть як прикриття, як «живий щит», про який говорить Путін. Ми маємо усвідомлювати – на 9 травня будуть провокації. Але нам зараз треба зробити своє – будемо мудрішими. До 9 травня ще є час і давайте зі свого боку покажемо, що ми є мудрими.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG