Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі влада заявляє про створення загону оборони, якого городяни не бачили


Запоріжжя – Попри звітування посадових осіб Запорізького обласного військового комісаріату про створення Батальйону оборони, запорізькі журналісти і місцеві жителі засумнівались, та вирішили провести власне розслідування.

Про ініціативу створення Батальйону територіальної оборони журналістам ще два тижні тому доповідав голова Запорізької облдержадміністрації Валерій Баранов. Минулого тижня формування обіцяли показати. Втім, за 5 хвилин до заходу, поїздку на полігон, де начебто навчався батальйон, скасували.

Військові терміново поїхали виконувати поставлені завдання. Батальйон охоронятиме кордон між Запорізькою і Донецькою областями
Валерій Баранов
«Військові терміново поїхали виконувати поставлені завдання. Батальйон охоронятиме кордон між Запорізькою і Донецькою областями. Знаходитиметься по всій території кордону, а також на блокпостах. Зроблено це для того, аби не допустити потрапляння в Запоріжжя диверсійних, або сепаратистських груп», – зазначив голова Запорізької ОДА.

Підозру у журналістів викликало те, що точних координат батальйону не розголошували навіть у обласному воєнному комісаріаті. Відтак, вирушили на пошуки формування самостійно.

«На кордоні з Донецькою областю його немає точно. Я там був протягом двох днів. Є формування з Дніпропетровська і Донецька, але про Запоріжжя на кордоні не чули», – стверджує редактор запорізького тижневика «Прав.Да» Валерій Зотов.

Батальйон є і вже зробив перші успіхи – військоммат

Журналісти ж видання «Субота+» шукали батальйон в районах, прилеглих до кордону з Донецькою областю. Їм вдалося знайти кілька десятків службовців цього формування. Однак, за словами журналіста Валерія Бутенка, настрої у батальйоні далекі від патріотичних.

Я зрозумів, що вони не вірять у присутність російських спецслужб в Луганській та Донецькій областях. Він мені сказав що не стрілятиме в «братів росіян
Валерій Бутенко
«Біля одного села в Розівському районі, що далеко від Донецької області, я знайшов близько 30 службовців батальйону. Спілкувався зі старшим лейтенантом. Головне, що мене здивувало – настрої бійців. Зі слів цього командира я зрозумів, що вони не вірять у присутність російських спецслужб в Луганській та Донецькій областях. Він мені сказав що не стрілятиме в «братів росіян», – зазначив журналіст.

Втім, попри розповіді журналістів, у військовому комісаріаті стверджують – батальйон створено і вже є перші успіхи.
Перший батальйон територіальної оборони, який ми сформували, після виконання заходів бойового лагодження був перекинутий в райони області
Михайло Логвінов
«Поставлене завдання вищого командування щодо формування Батальйону територіальної оборони виконане. Перший батальйон територіальної оборони, який ми сформували, після виконання заходів бойового лагодження був перекинутий в райони області, а потім отримав завдання зайняти визначені райони в Донецькій області», – зазначив заступник обласного військового комісара Михайло Логвінов.

Кореспондентові Радіо Свобода вдалося побувати на полігоні, де нібито тренувався батальйон територіальної охорони Запорізької області. Там військові зазначили, що, справді, якесь формування перебувало протягом кількох тижнів, але чи був це батальйон, солдати-строковики судити не беруться. Тим часом, хоч громадськість поки не побачила першого батальйону, обласний військовий комісаріат оголосив про наміри створити вже друге таке формування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG