Доступність посилання

ТОП новини

На руїнах будинків Слов’янська люди волають про допомогу


Жителі звільненого від сепаратистів Слов’янська просять допомоги у відбудові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

Жителі звільненого від сепаратистів Слов’янська просять допомоги у відбудові

Слов’янськ – У звільненому від сепаратистів Слов’янську поки не знають, як і з чиєю допомогою відбудовувати місто. Там частково або й повністю зруйновані не лише деякі житлові будинки, але й школи, лікарні й підприємства. Як і хто фінансуватиме відбудову міста, не знають чиновники області. Водночас прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що у змінах до бюджету, які пропонує уряд і які поки не погодили у парламенті, на відновлення інфраструктури Донбасу передбачено понад 3 мільярди гривень.

Мешканка Слов’янська Наталя разом із дітьми розгрібає будівельний мотлох біля руїн, колись красивого двоповерхового будинку.

«Мені ніде жити. У мене багатодітна сім'я, четверо дітей. Ось так я в зиму залишилася без нічого. Ось це все треба знімати, всі стіни видуло яйцем», – показує руїни Наталя.

За її словами, до родини вже приходили з міськради і райвідділку міліції, протоколювали, фотографували руйнування. Але, коли буде допомога і чи буде взагалі, жінка не знає.

«Обіцяти – це ще не одружитися» – директор сиротинця

На дитячому майданчику сиротинця «Топольок» жінки з лопатами, мітлами теж прибирають наслідки «війни» – так у Слов’янську називають антитерористичну операцію. Тут снаряди знищили гойдалки, лавки. Поруч – приміщення дитбудинку, де замість вікон – дірки.

Сама малеча перебуває в соціально-реабілітаційному центрі Святогірська «Смарагдове містечко». За словами директора дитбудинку «Топольок» Любові Назаревої, туди сиріт евакуювали ще 19 травня. У рідні стіни вони повернуться не скоро.

Вісімдесят відсотків віконного скла розбите. У будівлі практично гуляє вітер. Потрібні рами, багато понівечених
Любов Назарева

«Вісімдесят відсотків віконного скла розбите. У будівлі практично гуляє вітер. Потрібні рами, багато понівечених. Коли пролунав вибух, ну, коли розвалилася будівля, то всі ці двері повиривало», – розповідає вона.

У дні найпотужніших артобстрілів, з 2 до 7 липня, у сиротинці з персоналу нікого не було, цим скористалися мародери з проросійського так званого «ополчення» – вкрали побутову техніку, комп’ютери, ксерокс.

Коли ми приїхали до цього сиротинця, тут якраз очікували на комісію Донецького обласного департаменту освіти, яка повинна встановити збитки і визначитися з відновлювальними роботами. Директор Любов Назарева каже, що чиновники обіцяють все відремонтувати до холодів:

«Обіцяють. Обіцяти одружитися – це ще не одружуватися».

«У одному з кабінетів сказали, що юридичним особам не буде відшкодування» – директор меблевої фабрики

На ринковому комплексі «Слов'янський бульвар» зараз не виробляють і не продають надто актуальну сьогодні продукцію місцевої меблевої фабрики. Її просто немає. На підприємстві сильно пошкоджені снарядами електрокабелі, зруйнований вхід фабричної будівлі, в цехах небезпечно знаходитися.

Ми подали заяву в міськвиконком. У одному з кабінетів сказали, що юридичним особам не буде відшкодування
Катерина Киреєва

«Ми подали заяву в міськвиконком. У одному з кабінетів сказали, що юридичним особам не буде відшкодування. Це сто восьмий кабінет виконкому. Ми потім свою заяву передали в канцелярію міськвиконкому», – зазначила директор меблевої фабрики «Слов'янський бульвар» Катерина Киреєва.

Директори потерпілих підприємств у розмові з Радіо Свобода висловлювали сподівання, що обіцянка уряду допомогти в порятунку міста буде реалізована в конкретних програмах і виплатах.

«Ми звернулися по допомогу міжнародних організацій» – радник Тарути

У Слов'янському міськвиконкомі наразі намагаються збагнути, як фінансуватимуться ремонтні роботи: держава переказуватиме кошти на рахунок конкретної людини, яка потребує відновлення житла, чи гроші надходитимуть на рахунок підприємства, якому довірять ремонт.

За попередньою інформацією Донецької облдержадміністрації, внаслідок боїв у Слов’янську повністю знищено 169 приватних будинків і 190 квартир. Ще 1147 квартир потребують ремонту.

Ми ще знаходимося на етапі збору та аналізу інформації: скільки будинків зруйновано, де і в яких районах
Костянтин Батозський

«Усі зруйновані будівлі будуть відновлені, це факт. Всі вони будуть відновлені за допомогою держави, це факт. Форми допомоги ще уточнюються. На сьогоднішній день ми ще знаходимося на етапі збору та аналізу інформації: скільки будинків зруйновано, де і в яких районах, щоб зрозуміти, який обсяг відновлювальних робіт і грошей необхідний», – повідомив Радіо Свобода радник голови Донецької ОДА Костянтин Батозський.

Чиновники на Донбасі визнають: відновлення зруйнованих міст може гальмуватися – наприклад, через непристосованість деяких законів до військових умов, або через тривалі тендерні процедури, або затримки у роботі з казначейством (тим паче, що донецьке казначейство евакуювали в Маріуполь). Тому в Донецькій ОДА сподіваються на європейські благодійні організації.

«Безумовно, ми розуміємо, що справа йде до зими. Щоб уникнути бюрократичних зволікань, ми звернулися по допомогу міжнародних організацій, всіляких благодійних фондів, до ООН. Сьогодні вони є основними постачальниками допомоги для жителів Слов'янська. Про що йдеться? Найбільша нагальна проблема – відновлення віконного скла і покрівель», – розповідає радник голови області Костянтин Батозський.

Родинам, чиє житло зруйноване, влада пропонує тимчасово виїхати в Святогірськ, Ізюм або інші міста, де з житлом можуть допомогти волонтери.

Тим часом багатодітна сім'я Наталі знайшла прихисток у її батьків.
«Не знаю, не знаю, я сподіваюся на милість Божу, на добрих людей, на державу! А чому б і ні?», – крізь сльози висловлює сподівання Наталя.

Напередодні прем’єр Арсеній Яценюк розповів, що в запропонованих урядом змінах до бюджету на відновлення інфраструктури зруйнованих міст передбачено понад 3 мільярди гривень. Водночас заявлені зміни поки не підтримали у Верховній Раді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG