Доступність посилання

ТОП новини

Берлінська зустріч щодо Донбасу: треба ще 5 по 5


(Зліва направо) Лоран Фабіус, Павло Клімкін, Франк-Вальтер Штайнмаєр та Сергій Лавров під час наради щодо ситуації в Україні, Берлін, 17 серпня 2014 року
(Зліва направо) Лоран Фабіус, Павло Клімкін, Франк-Вальтер Штайнмаєр та Сергій Лавров під час наради щодо ситуації в Україні, Берлін, 17 серпня 2014 року

Зустріч міністрів закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії у Берліні, не дала значних результатів, але міністри домовились продовжити переговори – можливо, навіть вже дуже скоро після консультацій зі своїми столицями. Єдиним питанням, щодо якого нібито досягнуто домовленостей, є тема російського «гуманітарного конвою», який має піти в Україну з вантажем для мешканців Донбасу. Щодо інших тем – зокрема моніторингу українсько-російського кордону – то поки що повної згоди немає.

Зустрів була в так званому «нормандському форматі»: Німеччина, Франція, Україна та Росія. Саме лідери цих чотирьох держав провели консультації щодо врегулювання конфлікту на Донбасі ще на початку червня у французькій Нормандії. Берлінські переговори проходили в неділю увечері п’ять годин до самої ночі. Троє міністрів роз’їхались, а підсумовував самостійно глава німецької дипломатії Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Програма максимум – не досягнута, під чим мається на увазі врегулювання конфлікту. Але тут і не було надмірних очікувань: українські сили ведуть наступ, Росія підкріплює сепаратистів все новим партіями озброєнь – в тому числі важкими озброєннями.

«Це все ще наша мета – зробити все можливе з нашого боку аби зброя замовкла в Україні і щоб ми уникнули нових жертв», – заявив Штайнмаєр.

А глава французької дипломатії Лоран Фабіус сказав, що ключовим принципом врегулювання має бути збереження територіальної цілісності України.

«Немає місця компромісу там, де держава повинна перетнути свою червону лінію. Україна її не перетнула. Відчував підтримку наших партнерів», – написав у Твіттері міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи берлінські переговори.

Російський конвой: проблеми зняті?

У вівторок виповниться тиждень, як конвой відправився до України. Ось вже кілька днів триває огляд його Червоним Хрестом в Ростовській області на кордоні з Україною поблизу пропускного пункту Ізварине. І цей вантаж на 262 КамАЗах також оглядають українські представники.

Суперечливі моменти, які були до Берлінської зустріч: конвой повністю під егідою Червоного Хреста, повна інформація про вантаж та його детальний огляд, а в’їзд в Україну в кабіні з одним російський водієм, представником Червоного Хреста і представником України.

Домовлено, що вміст вантажівок оглянуть представники ОБСЄ – можливо до кінця вівторка.

«Певного прогресу було досягнуто щодо питань, які ми обговорюємо вже тривалий час. Перш за все ми нарешті досягли згоди на користь доставки гуманітарної допомоги людям у Південно-Східній Україні», – сказав російський міністр Сергій Лавров.

Відтак, наразі все ще невідомо, коли цей російський конвой поїде в Україну – на терени, які перебувають під контролем озброєних сепаратистів. До речі, сепаратисти наразі не дають цьому конвою гарантій безпеки.

Щодо кордону – не домовились

Вже раніше було домовлено про посилення моніторингової місії ОБСЄ на кордоні, але Берлін не зняв спірні моменти.

Речник інформаційного центру РНБО України Андрій Лисенко висловив обурення тим, що Росія запропонувала для спостереження представникам ОБСЄ тільки ті ділянки українсько-російського кордону, де не ведеться обстріл позицій українських військ і добровольчих батальйонів з російської території. Тобто, безпроблемні ділянки кордону.

Також у Берліні говорили і про те, аби спостерігачі на кордоні від ОБСЄ могли використовувати безпілотники, але Росія наполягає, щоб дрони літали тільки з українського боку.

«Для України йдеться про дієвий контроль кордону, про потік зброї, найманців, важких озброєнь, про обстріли з російської території, про чітке розуміння, як покласти цьому край», – сказав Клімкін на брифінгу в Києві у понеділок увечері.

Військової допомоги наразі не буде

Україна перед Берліном звернулася по військову допомогу до ЄС і НАТО. Про це Клімкін заявив німецьким ЗМІ. Наразі відповідь – негативна. Представник МЗС Німеччини Мартін Шевер заявив: «Федеральний уряд не має жодних планів постачати в кризовій ситуації конкретне військове устаткування».

Прем’єр Фінляндії Александр Стубб також заявив, що в умовах конфлікту на українській території, надання Києву військової допомоги неможливо.

Після консультацій у столицях не виключена нова зустріч у цьому «нормандському форматі». Як написав Клімкін у Твіттері, можливо, доведеться зустрітися ще п’ять разів по п’ять годин, щоб врегулювати конфлікт на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG