Доступність посилання

ТОП новини

Війна змушує демократів іти на вибори однією колоною – Ємець


Війна змушує демократів іти на вибори однією колоною – Ємець
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:03 0:00

Гість «Вашої Свободи»: Леонід Ємець, народний депутат України.

Віталій Портников: Зараз, коли практично всі ЗМІ переповнені повідомленнями про можливе російське пряме вторгнення на територію нашої країни, виникає таке питання, якого, чесно кажучи, я побоювався від першого моменту, як почалася передвиборча тема в заявах українських політиків і розмови про необхідність дострокових виборів, що ця передвиборча кампанія взагалі буде відбуватися на тлі війни. Вже не просто АТО, а справжньої війни з сусідньою державою, яка, як бачимо, не жаліє коштів, щоб знищити українську суверенність.

І тут виникає питання: чи може бути взагалі такою передвиборча кампанія? Чи потрібні тоді в такій ситуації дострокові вибори?

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Почну з того, що вторгнення вже неможливе, а воно відбулося, як факт. Учора це офіційно підтвердили не лише українські представники, а й представники міжнародної спільноти. Є офіційна заява Канади, Швеції і Швейцарія скликає Раду ОБСЄ. Арсеній Яценюк сьогодні вимагав від Ради Європи і Ради Безпеки ООН засідання, на якому мають бути обмежені повністю і Європою, і США фінансові сполучення і введення вже абсолютно секторальних санкцій щодо агресора – Російської Федерації.

Тепер щодо того, що вибори відбудуться під час фактично воєнного стану. Ми маємо розуміти, що фронт у нас не лише зовнішній, а й внутрішній. І ті люди, які сьогодні нібито є депутатами Верховної Ради, а насправді завжди представляли хто олігарха Януковича, хто напряму «п’ятою колоною» Кремля є, зрозуміло, не зацікавлені ні в обороноздатності української держави, ні в тому, щоб працювати на вимогу українського народу.

Активізація військ Російської Федерації напряму пов’язана з початком виборчої кампанії

Тому я вважаю, що активізація військ Російської Федерації вчора-сьогодні напряму пов’язана з початком виборчої кампанії. Росія не зацікавлена в тому, щоб вибори відбулися...

– Тим більше на Донбасі.

– …без фактичного представництва її кандидатів через Донбас та Луганськ.

Єдине, чого їм таки вдалося досягнути, тому що в них сьогодні там реально є більшість, у Верховній Раді, то це зірвати можливість прийняття нового закону про відкриті виборчі списки. Тобто, залишається на 50% мажоритарна система. Це система, в якій основну підтримку будуть реалізовувати за гроші, гречку, дороги, лавочки. За підкуп громадян знову будуть проходити представники у тому числі і Російської Федерації.

– Але ж Ви самі є мажоритарником.

– Я мажоритарник. Але я свідомий того, що відбувається. Ми перемогли режим Януковича на мажоритарній кампанії виключно тому, що створили об’єднану опозицію. Тобто ми тоді вирішили, що не буде «Батьківщина», «Свобода», «Фронт змін», «Громадянська позиція» Гриценка, Рух, тобто загалом дев’ять партій, змагатися на округах, тому що у нас ворог один – Янукович і його режим. І ми об’єдналися і визначилися, що по кожному округу буде йти один об’єднаний кандидат. І саме тому була, можливо, й перемога.

І сьогодні ситуація абсолютно аналогічна. Якщо по округу буде йти представник «Батьківщини», УДАРу, «Солідарності», «Свободи», «Волі», «ДемАльянсу», а з іншої – буде йти якийсь потужний хлопець з грішми і засівати гречкою… От ми знаємо, що Пшонка і молодший син уже почали кампанію. Він у себе, звичайно, не присутній на окрузі, бо його арештують. Але він там вже дав відмашку, що бюджет не лімітований – працюйте. І ми розуміємо, що сьогодні ми змагаємося приблизно з тим же ворогом.

Бо насправді Янукович – це маріонетка Кремля. І для того, щоб перемогти його, перемогти ці шалені гроші, які будуть вкинуті на мажоритарну, немає іншого виходу, як об’єднатися вже сьогодні.

Які є варіанти взагалі для представників від «ДемАльянсу» і «Волі», і інших навіть не політичних сил, а окремих громадських активістів, бути представленими у парламенті? Вони мають на це право, але шансів у них нуль. Якщо будуть змагатися усі, то переможе лише той, хто буде засівати грішми.

Тому є ідея, і вона була озвучена, і це те, на чому стою я, як мажоритарник, що або ми приймаємо закон про відкриті списки… І неважлива тут моя особиста роль і доля, а важливо те, що ми очистимо парламент, єдиний законодавчий орган, від тих людей, які не працюють на інтереси української держави.

– А чи не є у передвиборчої кампанії такої небезпеки, що всі, хто буде брати у ній участь, будуть намагатися критикувати якщо не президента Петра Порошенка, принаймні військово, як зараз це відбувається, ми ж говоримо на тлі мітингу біля Міноборони за якісь прорахунки і взагалі проблеми під час військової кампанії, що це, звичайно, буде ускладнювати саму військову кампанію?

– У «Фейбук» уже давно гуляють такі мотиватори. Там велика риба нападає на декілька маленьких, які розбігаються від неї. А потім показують знизу, що ці маленькі об’єдналися у такий великий гурт, і вже вони нападають на цю рибу. Тому вихід з ситуації один: треба єднатися.

І, зрозуміло, ми не можемо воювати з таким потужним ворогом, як Росія, з усіма її військовими, грошовими, медійними можливостями, дипломатичними можливостями, бо вони є сьогодні реально суб’єктом світовим, до чого ще лише Україні можна прагнути. Але як це можна зробити, якщо ми ще всередині у себе строїмо роздрай?

Так , ніхто не ідеальний, президент у нас не ідеальний, прем’єр не ідеальний, ніхто не ідеальний. Але ми маємо розуміти, що сьогодні ми маємо боротися проти військового ворога, військового агресора. І тут ми маємо робити певні поступки. І потім, коли ми вже вирішимо питання з війною, ми пройдемося і по економічних негараздах, і по соціальних проблемах. Але потім. Бо якщо ми програємо війну, вже не буде взагалі про що вести мову.

– А вони Вам тоді скажуть, що ті, хто пішов з політичної ради партії «Батьківщина», то це і є ті люди, які влаштували роздрай.

– З політичної ради ми пішли з приміщення, де відбувалося засідання політичної ради. Є абсолютно юридичні і моральні підстави так зробити. Бо голова Верховної Ради Олександр Турчинов чотири рази намагався поставити, згідно з регламентом і статутом партії, на голосування питання про те, що ми вже сьогодні маємо об’єднатися з усіма демократичними і патріотичними силами для того, щоб уже український народ розумів, що ми є єдині, і ми є спільнота, яка здатна перемагати.

Тому що, якщо (повернуся до того, про що я говорив) ми всі підемо окремо, виграє Росія, виграє олігархат, виграють ті, у кого є вкрадені в української держави гроші.

І коли всупереч статуту відмовилися це питання поставити на голосування, Олександр Валентинович пішов, бо в нього були державні справи, і ряд членів політради пішли теж, тому що, якщо є таке грубе порушення статуту і просто відсутня демократію, то про що далі може йти мова?

– Якщо говорити про створення спільної демократичної коаліції, можливе питання: навіщо зараз «Батьківщині» об’єднуватися ще до виборів у спільну демократичну коаліцію з тією ж «Свободою», коли «Свобода» разом з УДАРом проголосувала за припинення функціонування чинної коаліції?

Ви ж з УДАРом врешті-решт не збираєтеся створювати спільну коаліцію, наскільки я розумію.

Збираємося створювати коаліцію з усіма демократичними патріотичними силами

– Збираємося створювати коаліцію з усіма демократичними патріотичними силами.

– Тоді виникає інше питання. УДАР і «Свобода» самі, без «Батьківщини», вирішують питання коаліції, а «Батьківщина» хоче з ними створити коаліцію. Може, спочатку треба домовлятися на березі?

– Мова йшла про те, що була розвалена та коаліція, яка є сьогодні. Коаліція існувала на папері, але де-факто і де-юре вона не реалізовувала покладені на неї законодавчі повноваження. Скільки законів було не прийнято! Скільки законів було провалено! Закон про відкриті виборчі списки, на якому наполягали і УДАР, і «Свобода», і «Батьківщина», не прийшов.

Чому? Тому що ми як були опозицією у цьому парламенті, так і залишилися. Нас там 180, потрібно 226. Коаліція була заснована у тому числі і на бувших представниках Партії регіонів, і на перебіжчиках з так званих «тушок». І, зрозуміло, коли їм було страшно людей на Майдані, вони готові були голосувати, але як тільки вони трішки відчули свою безпеку, відразу сказали: ні, ми, будь ласка, хочемо якісь преференції, банально грошей хочемо і не будемо голосувати за потрібне державі. Не було коаліції!

Тому, коли з коаліції вийшли УДАР і «Свобода», просто була поставлена певна крапка під тим, що вже існувало. Коаліція розпалася давним-давно. Просто був запущений процес перевиборів.

Ми вважали, що цей процес треба запускати, але трішки пізніше. От «Батьківщина» тоді вимагала: давайте до вечора почекаємо. Була вже домовленість про те, що буде розпадатися коаліція, але треба було проголосувати тоді закони, необхідні про бюджет, про ГТС, про виділення грошей на армію. І тоді наша вимога була – почекайте до вечора, календарний план це не поміняє, проголосуємо і розпускаємо коаліцію.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: Пане Ємець, скажіть, будь ласка, чому ви у парламенті не проголосували закон про надзвичайний стан у Донецькій і в Луганській областях? Чому ви не підтримали партію «Свобода» у цьому?

Так зараз негайно треба нових депутатів. А таким, як Ви, пане Ємець, ганьба! Ви не хочете надзвичайний стан вводити у Донецькій та в Луганській областях. Потім буде війна до кінця дуже довго. Це ваша вина!

– По-перше, введення надзвичайного як і воєнного стану – це не рішення Верховної Ради. Це спочатку має бути рішення РНБО, потім указ президента, а після цього продовж двох днів Верховна Рада ухвалює відповідне рішення.

Власне кажучи, такого закону взагалі не ставилося на голосування. Повірте, я за таке і проголосував би. Тому давайте, будь ласка, говорити про реальні речі.

Відслідковуйте чітко ті законодавчі процедури, які йдуть, і хто за що голосував. Тому що дуже важливо сьогодні розуміти, хто і як у цьому парламенті виконує покладені на нього громадою обов’язки. Це стосується як і тих законів, які вже були ухвалені, так і, наприклад, закону про люстрацію, очищення влади, який буде голосуватися наступного сесійного тижня. Я прошу, щоб кожен українець чітко для себе зрозумів, хто хоче очищення влади, а хто не хоче.

І, будь ласка, на сайті Верховної Ради по кожному голосуванню є персональна позначка, хто і як голосував.

– Якщо повернутися до теми об’єднаної демократичної коаліції перед виборами, то що робити з нею зараз, коли вже де-факто з нею сталося таке «розлучення» в лавах «Батьківщини», коли немає ніякої впевненості у тому, що ті політичні сили, які підтримують президента Порошенка, а це насамперед партія УДАР, підуть в єдиній колоні з тими політиками, які залишили політичну раду «Батьківщини»?

Фактично ми зараз маємо, якнайменше, три колони демократів під час парламентських виборів. Три! Не дві вже, а три!

– Має залишитися одна (колона демократів – ред.). Бо інакше ми програємо і програємо все.

– А який шанс, що вона може залишитися однією?

– Зважаючи на військову ситуацію, я думаю, що відсоток такий близький до 100. Тому що це вже інстинкт виживання і для всієї української громади, і для кожного персонально. Тому або ми об’єднуємося, або ми програємо все. Програємо війну – програємо українську державу. І ті люди, які хочуть собі виграти якісь мандати, втратять мандати ці теж. Тому я впевнений, що цей здоровий глузд і інстинкт самозбереження спрацює.

Власне кажучи, той, хто не погодиться на такий формат (тут я без всякого), однозначно має бути визнаний, як політична сила, людина, політик, який працює проти українського народу. Тому що іншого варіанту вижити для нас сьогодні не існує.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка: Скажіть, будь ласка, чи можна таким чином підготуватися до виборів у Раду, щоб були списки тих людей, які винні в тому, що сталося в Україні, щоб вони були знані? Буквально партії, з’єднання – немає значення. Якщо вони вийшли, то їх імена. Щоб люди знали, бо не всі настільки розбираються, як ви.

Закон про люстрацію буде прийнятий

– Запитання насправді дуже влучне, тому що закон про люстрацію, про очищення влади, який ми вже проголосували у першому читанні, і співавтором якого я є, якраз і передбачає процедури, за якими людина, яка планує балотуватися до Верховної Ради або до органів місцевого самоврядування, має повністю надати інформацію і пройти певні люстраційні процедури, у тому числі, яким чином він голосував, які у нього доходи та видатки, його зарплата, як мінімум, має збігатись з машинами, квартирами і зі всім іншим, що в нього є.

Тому, якщо цей закон буде прийнятий, а я переконаний, що буде, бо громадськість уже домоглася від Верховної Ради його прийняття у першому читанні, ми зараз його допрацювали до другого читання, і він абсолютно готовий до прийняття, почне працювати відразу після підписання головою Верховної Ради і президентом.

– Пане Леоніде, у тому, що Ви говорили про необхідність об’єднання, є певна маніпуляція також. Тому що, якщо ми уявимо собі, що буде якась політична сила, яка ні з ким не об’єднається або скаже, що тільки вона захищає сьогодні інтереси українських громадян, усі інші, які об’єдналися, можуть називати її зрадницькою. І це буде знову, вибачте, кампанія одних проти інших.

– Вибачте, а що, це буде неправда?

– Правда у політиці, як Ви знаєте, має багато барв.

– У нас зараз політики немає. У нас є зараз війна і просто інструмент виживання.

Ми не обираємо Верховну Раду за тими процедурами, власне кажучи, яких хотілося б, до яких звикли. Ми зараз її очищаємо. У нас перевибори Верховної Ради, тому що вона не працює, і тому що там є «п’ята колона» Кремля. Нам треба звідти викинути цих людей і забезпечити, щоб парламент мав 300 голосів для прийняття змін до Конституції, для введення військового і воєнного стану.

Не впевнений, що цей парламент взагалі здатен для введення воєнного стану

Я, наприклад, взагалі не впевнений, що цей парламент взагалі здатен для введення воєнного стану. А це законодавча процедура. Тому вибори необхідні у будь-якому випадку, незалежно від того, йде війна чи не йде. Це два місяці, які ми маємо пройти у жорсткій ситуації в країні. Але парламент має бути очищений для того, щоб він міг належно виконувати, покладені на нього Конституцією і народом функції. Якщо він не буде здатен це робити, а сьогодні він не здатен це робити, ми не зможемо належно захищати країну. І кожен, хто виступає проти такого очищення, власне кажучи, не працює на українську державу.

– Тут є певна проблема. Тому що я щирий прихильник загальнодемократичної коаліції перед парламентськими виборами, щоб вона була створена, і щоб усі демократи українські йшли єдиною колоною. Але разом з цим я вважаю, що в разі, якщо такого об’єднання не можна буде досягнути, тому що не будуть пройдені певні процедури, не буде знайдений спільний якийсь знаменник, боротися один з одним на час таких виборів – це теж поразка.

– Абсолютно! І про це йде мова. Боротися між собою – це поразка. І, більше того, боротися між собою – це зрада, тому що це поразка.

Парламент цей буде обиратися на один рік. За рік має забезпечити виконання функцій, необхідних для воєнного стану, новий закон про відкриті виборчі списки, зміни до Конституції

І ми маємо розуміти, що це трошки ущербний варіант буде парламенту. Але парламент цей буде обиратися на один рік. За цей рік він має забезпечити виконання функцій, необхідних для воєнного стану, має забезпечити новий закон про відкриті виборчі списки, має забезпечити зміни до Конституції. Тобто, потрібно 300 голосів, без яких цих змін буде недостатньо. І через рік має піти у відставку. І по новому закону за відкритими виборчими списками буде обраний нормальний, демократичний парламент.

– Це ідеальний варіант. А потім, коли депутати прийдуть до зали засідань, я не думаю, що більшість з них захоче там сидіти рівно один рік.

– А потім прийдуть люди під стіни парламенту, і, я думаю, депутати звідти підуть. І, згідно з Конституцією, через рік у президента знову з’явиться право розпуску парламенту. Власне кажучи, 300 голосів, які необхідні для зміни Конституції, сьогодні у парламенту не те що шансів немає, а взагалі ймовірність нуль.

Я, як член конституційної комісії, яка працювала над змінами до Конституції, правильними змінами, чітко можу забезпечити те, що 250-260 – це абсолютний максимум, який можна знайти у цьому парламенті. А парламент, який не має 300 голосів, не є дієздатний.

– Якщо навіть відбудеться об’єднання президентських сил з тими силами, які сьогодні пішли з політичної ради «Батьківщини», ці сили вже можуть набрати більшість голосів у новому парламенті, згідно з тими соціологічними опитуваннями, які можна подивитися, за рейтингами окремих політиків, не політичних сил. Це просто такий попередній розрахунок.

І виникає питання: чи захоче президент розпускати парламент, в якому у нього буде більшість? Це теж величезне питання. Знаєте в питаннях політичної доцільності…

– Президент – відповідальна людина. Поки що інших кроків ми його не бачимо. Тому будемо сподіватися, що так і буде відбуватися далі. Буде реалізована та позиція, про яку він говорив неодноразово: відкриті виборчі списки. Пропозиція президента до Верховної Ради така була.

Відкриті виборчі списки. Голосів немає у парламенті

Більше того, є законопроекти від «Батьківщини», від «Свободи», від УДАРу, від окремих позафракційних депутатів про відкриті виборчі списки. Голосів немає у парламенті. Немає.

Але якщо у нас буде 300 голосів після цих виборів, я думаю, що кожен нардеп уже сьогодні має взяти на себе відповідальність разом із президентом, що буде прийнятий новий закон, і ми підемо на перевибори через рік.

– А якщо буде 280 голосів і не вистачить 300? Розумієте, у цьому є певна політична маніпуляція.

– Ми все рівно підемо на перевибори, якщо не вистачить.

– За закритими списками?

– Ні, нам потрібно 226 для того, щоб ми могли змінити виборчу систему. 300 нам потрібно для того, щоб міняти Конституцію. 226 ми знайдемо. Без Криму, частково обмежена участь Луганської і в Донецької областей. Виключно в ситуації, коли буде об’єднана команда по мажоритарних округах – це половина парламенту. Половина парламенту! Якщо попроходять знову ті, які сьогодні там сидять, за гроші, за гречку, звичайно, ми нічого не зможемо зробити.

Тому варіантів, крім як об’єднуватися, у нас просто немає. Якщо ми не об’єднаємося, ситуація залишиться та ж сама, а це навіть не патова ситуація, бо ми реально програємо, в тому числі і тому що роз’єднані.

– Чи не зафіксують вибори, які відбудуться, без Криму і без частини Донбасу такого варіанту, що Україна фактично показує, що частину території влада не контролює, і частина населення не має представників у вищому законодавчому органі?

Не буде 30 з чимось депутатів у парламенті

– Відбудеться. Покажемо. Бо це факт. У нас не буде приблизно 30 з чимось депутатів у парламенті, бо це мажоритарні округи Криму, Луганська і Донбасу. Ще невідомо, скільки там у нас у східних регіонах взагалі буде проведено депутатів по цих округах. Власне кажучи, тому мова йде про те, що через рік мають бути знову перевибори, але вже за новою системою.

– А якими діями зараз можна заспокоїти той резонанс, який має останній скандал на політичній арені «Батьківщини»? Адже люди бачать, що навіть перед обличчям військової небезпеки політики, яким вони довіряли, можуть чубитися між собою замість того, щоб тихо, без якихось гамірних заяв, виробляти потрібні для суспільства варіанти. А це насправді не врахування уроків Майдану.

– Ми поставили просте запитання на політраді. Дуже просте: чи готові ми сьогодні об’єднатися з іншими патріотами? Ми не те що отримали негативну відповідь, ми не змогли його винести на обговорення, це питання. І робив це не хто-небудь, рядовий член політради чи рядовий депутат, а голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Йому не дали поставити це питання на голосування. Це ж не демократичні процедури.

– Я це почув. Але це не є відповіддю на моє запитання.

– Ми маємо погоджуватися з таким станом речей? Я? Ні. Я присягу давав не партії, а українському народу і принципам демократії, свободи, волі і, власне кажучи, інтересам українського народу. Тому, якщо мої позиції будуть різнитися з позиціями політичної сили, то, вибачте, виберу український народ і буду працювати на його користь, тому що я сам є український народ. І, власне кажучи, на свою користь я буду працювати, бо мої діти будуть жити, мої батьки тут живуть, сім’я моя тут живе. Якщо ми зараз програємо країну, то де ми всі будемо жити, весь український народ?

– Але ці люди, від яких Ви пішли, теж є український народ.

– Так. Але люди здатні помилятися або йти за якимись своїми іншими інтересами. І про це ми мали говорити. Це ми мали обговорювати на політраді.

– А як ви тепер шукаєте спільного знаменника об’єднання з людьми, які вже помилися?

– Ми ж не почули позиції партії. Нам не дали поставити питання на голосування. Ми не почули позицію ні політради, ні політичної сили.

Якщо ця позиція буде така ж сама, на якій ми наполягаємо, а наполягаємо ми не тому, що нам так хочеться, а тому що інакше не можна сьогодні, то велкам – ми всі разом. Але, вибачте, якщо хтось робить помилку, не можна просто мовчки погоджуватися. Треба, по-перше, робити свою справу, а по-друге, переконувати. Ми цим і займаємося.

Там залишилися мої друзі, ми персонально пройшли такі речі і на Майдані, і інші, що в мене язик ніколи не повернеться про них хоч слово погане сказати. Хоч слово! Але, вибачте, я не для того працюю, щоб комусь сподобатися. Я просто роблю ті речі, які вважаю потрібними і правильними.

– Побажаю вам усім знайти спільний знаменник для об’єднання демократичних сил перед цими виборами і всім нам, щоб ця передвиборча кампанія не виявилася кампанією на тлі справжньої гарячої війни!

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG