Доступність посилання

ТОП новини

Автомати, БТРи, безпілотники – «неформальна» допомога армії від народу


Волонтери у Рівному модернізують БТРи для АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Волонтери у Рівному модернізують БТРи для АТО

Рівненські умільці по всій області самотужки ремонтують техніку для армії – бронюють автівки, удосконалюють і приводять до ладу БТРи, а ще вводять новації, які побачили учасники міжнародних миротворчих батальйонів під час служби в гарячих точках світу. Усе це – на тлі сповільнених бюрократичних процедур, які завадять вчасному отриманню допомоги армійцям із державного та місцевих бюджетів.

Перший безпілотник рівняни змогли потримати в руках близько місяця тому, розповідає координатор громадського руху «Допомога армії – Рівне», журналіст Юрій Дюг.

«Ми зібрали тоді приблизно 4 тисячі євро, замовили у Франції безпілотник, він правдами-неправдами їхав сюди. Ддостатньо велика сума – важко було перерахувати за кордон, платили, перевозив нам його голова обласної ради через кордон сам на своїй машині. Але виявилося,що французи не дуже круті в цих безпілотниках», – зауважує Юрій Дюг.

Волонтери з Рівного купили французький безпілотник для АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Власне, апарат виявився недоукомплектованим, тож волонтери не могли приховати свого розчарування. Втім, голова обласної ради Михайло Кирилов не шкодує, що ризикнув взятися за його перевезення. Адже цей апарат може врятувати життя багатьом землякам у зоні бойових дій. Його доукомплектували столичні фахівці.

Коли про це дізналися рівненські авіамоделісти, то запропонували волонтерам свої послуги, розповідає Юрій Дюг.

Цього тижня два щойно сконструйованих «з нуля» рівненських безпілотники відправляться у зону бойових дій на Донбасі
Юрій Дюг

«Є група дуже толкових хлопців, які розбираються в електроніц, – зазначає журналіст. – Збирають зараз у нас два безпілотники, один – гексококтер, а один –такий літачок досить дальній і потужний». Тож цього тижня два щойно сконструйованих «з нуля» рівненських безпілотники відправляться у зону бойових дій на Донбасі. Вонги виявилися удвічі дешевшими від недоукомплектованого «француза».

Патріоте, допоможи собі сам

А тим часом інші місцеві кулібіни ставлять компенсатори на автомати, які допомагають приховати точне місце знаходження бійців добровольчих загонів і військових, розповідає керівник обласної організації Українського вільного козацтва імені Северина Наливайка Володимир Мусій. «Постало питання, потрібно щось зробити, щоб не було видно вогню, і щоб не було звуку», – зауважує він.

Цим зайнялися рівненські фахівці, які користувалися подібними автоматами з подібними пристроями під час перебування у складі миротворчих батальйонах ООН на території Африки. «Зараз остання партія випробовувалася вже там, наші хлопці виїжджають періодично у війська – казали, що давайте хоч тисячі. Але справа в тому, що ми не можемо зробити багато. Вже почали випуск у Львові, група приїжджала на стажування, зустрічалися з нашими технологами», – розповів Володимир Мусій.

Доробляти і переробляти власними руками доводиться чимало. У той час як наші військові нарікають на нестачу військової техніки та санітарних автівок, місцеві умільці просять надати неробочої техніки побільше – для безкоштовного ремонту й удосконалення. Нещзодавно відремонтовані військові машини вийшли з воріт одного із сарненських підприємств. Не відстають від поліських майстрів механізатори в Костополі та Здолбунівському районі, котрі беруться за ремонт БТРи.

Ініціатива рівнян – не забаганка. Адже бюрократичні перепони й сповільнена реакція держави на нагальні потреби армії коштують нашим воїнам життя. Свіжий приклад – у середині червня обласні депутати проголосували за виділення 2 мільйонів 355 тисяч на виготовлення касок і бронежилертів для бійців батальйону територіальної оборони «Горинь». Через бюрократичні перепони на цю операцію досі не надійшло жодної копійки. 11 вересня з цього приводу збереться позачергова сесія Рівненської обласної ради.

Представники Рівненської територіальної самооборони та козацтва звернулися до президента із проханням вирішити питання про передачу їм військової техніки, яка простоює на складах. Тим часом Рівненський автомобільний завод, котрий роками простоював під керівництвом Міністерства оборони, лише сьогодні розпочинає ремонт невеликої партії бойової техніки.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG