Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська руйнують довкілля Донбасу – міністр екології


Київ – Дві третини вугільних шахт Донбасу затоплено внаслідок бойових дій. Про це повідомив Радіо Свобода міністр екології України Андрій Мохник. За його словами, в результаті затоплення забруднюються підземні води і питна вода в усьому вугільному басейні. Міністр екології звинуватив у руйнації довкілля Донеччини та Луганщини російські окупаційні війська та найманців.

Російські війська та найманці на Донбасі цілеспрямовано руйнують інфраструктуру, як наслідок – забруднення довкілля є катастрофічним, заявив у коментарі Радіо Свобода міністр екології і природних ресурсів Андрій Мохник.

«Ми не можемо точно порахувати збитки: екоінспекція на території бойових дій фактично не працює. Ми маємо інформацію, що затоплено дві третини вугільних шахт Донбасу, а це означає забруднення підземних вод і питної води в усьому вугільному басейні», – сказав міністр.
На території Донбасу, де є потужні водні системи, зосереджені металургійні, хімічні та інші близько шестисот підприємств – будь-які потрапляння боєприпасів у них мають згубні екологічні наслідки, констатує міністр екології. Й додає, що порахувати збитки, які завдали довкіллю бої, наразі складно. Тим часом уряд нарахував уже більше трильйона гривень збитків від війни на Донбасі. Однак у ці збитки не включена шкода довкіллю.

За словами Андрія Мохника, збитки навколишньому природному середовищу на Донбасі обчислюються у мільярдах гривень. «Точно порахуємо, коли відіб’ємо територію», – зауважив міністр.

Як заявив Мохник, критичним є забруднення повітря через влучання російської артилерії в хімічні та металургійні підприємства, а також через згоряння великої кількості потужних боєприпасів.

На півдні України розташовані інші хімічні підприємства, і дві атомні електростанції. В разі влучання артилерії в них – буде катастрофа
Андрій Мохник

«Поки що це локалізовано на відносно маленькій території. Але якщо враховувати плани Путіна зі створення «Новоросії» – то далі на півдні України розташовані інші хімічні підприємства, і дві атомні електростанції. В разі влучання артилерії в них – буде катастрофа, до того ж на такі влучання ці об’єкти не розраховані», – пояснює Андрій Мохник.

Знищення природи – сплановане?

За словами екологічного міністра, російські війська цілеспрямовано руйнують інфраструктуру Донбасу, щоб потім Україна витрачала ресурси не на розвиток економіки, а на її відновлення.

За час АТО від влучань артилерії загорілися та вибухнули кілька екологічно небезпечних виробництв. Серед них – цехи Авдіївського та Ясинівського коксохімічних заводів, Лисичанський нафтопереробний та Краматорський верстатобудівний заводи, а також підприємства «Точмаш» і «Стирол».

Українські сили запевняють, що вогонь по цих підприємствах вели не вони, а російські найманці та сепаратисти. Виняток – вибух заводу вибухівки в Петровському на Луганщині, де, за даними української розвідки, проросійські сили налагодили виробництво фугасів, і який знищили сили АТО.

«Інфраструктура зруйнована, а скоро зима»

Між тим, на Донбасі зруйновані бойовиками та російськими військовими не лише заводи. Під час вторгнення постраждав Луганський степовий заповідник, центральну садибу якого у прикордонні зруйнували та захопили російські військові та найманці, повідомляють в Національному екологічному центрі України. Серйозним, на думку фахівців центру, є забруднення ґрунту й повітря речовинами від горіння боєприпасів. Однак найбільшою є загроза радіоактивного забруднення та знищення зелених насаджень, вважає заступник керівника НЕЦУ Олексій Василюк.

Інфраструктура зруйнована, а скоро зима. Мешканці рубатимуть нечисленні штучні зелені насадження. Вистачить їх, скоріше за все, на одну зиму
Олексій Василюк

«Головна проблема в тому, що немає контролю. Затоплені шахти, зокрема, в місті Єнакієвому, де проводили експериментальний підземний ядерний вибух у радянський час. Інфраструктура зруйнована, а скоро зима. Мешканці рубатимуть нечисленні штучні зелені насадження. Вистачить їх, скоріше за все, на одну зиму», – прогнозує еколог.

За словами Олексія Василюка, є екологічні наслідки, які спрогнозувати важко і які дадуться взнаки упродовж багатьох років після завершення бойових дій. Зокрема, на його думку, кількість та склад хімічного забруднення території Донбасу, яке відбувається через фактичну війну на його території, наразі встановити мало реально.

Натомість представники «ДНР» і «ЛНР» звинувачують українських силовиків у систематичних обстрілах будинків мирних мешканців та промислових підприємств на Донбасі. А Росія категорично заперечує участь своїх регулярних військ у війні на Сході України, стверджуючи, що це – «внутрішній конфлікт».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG