Доступність посилання

ТОП новини

Після того, що Росія зробила, нам варто очікувати будь-чого ­– Скибінецький


Міністр оборони Росії Сергій Шойгу
Міністр оборони Росії Сергій Шойгу

Київ ­– Готовність Росії посилити свою військову присутність у Криму є черговим проявом агресивної політики Москви стосовно України. Таку думку висловили Радіо Свобода експерти, коментуючи заяву міністра оборони Росії Сергія Шойгу про те, що ця держава здатна розгорнути на кримському напрямку «повноцінне і самодостатнє» угруповання військ. Він пояснив такі наміри необхідністю боронити російські кордони, поблизу яких нібито зросла «іноземна військова присутність».

Росія має розгорнути кримське угруповання, «через загострення ситуації в Україні і зростання іноземної військової присутності поблизу своїх кордонів». Про це заявив Сергій Шойгу, говорячи про завдання Південного військового округу, інформує агенція «РІА Новості».

При цьому міністр оборони Росії не навів подробиць «зростання іноземної військової присутності» біля кордонів його держави.

У України не має бути жодних ілюзій стосовно «миролюбства» Росії. Це стверджував у коментарі Радіо Свобода експерт з питань безпеки, колишній перший заступник голови СБУ, генерал-лейтенант Олександр Скибінецький. Він назвав заяви Сергія Шойгу «черговими словесними маневрами і брехнею» з боку Росії. Олександр Скибінецький не виключає такого розвитку подій, що Росія може спробувати окупувати деякі території на півдні України, щоб створити сухопутні коридори до вже захопленого Криму.

Я не бачу тут якогось здорового глузду, а бачу формулювання, призначені для підсилення своєї агресивної позиції
Олександр Скибінецький

«Я не бачу тут якогось здорового глузду, а бачу формулювання, призначені для підсилення своєї агресивної позиції. Ви знаєте – після того, що Росія вже зробила, я думаю, що нам варто очікувати будь-чого. Слід сподіватися на краще, а готуватися до гіршого», – констатував Олександр Скибінецький.

«Захід не забуває про Крим»

Також аналітики відзначають важливість того, що «кримське питання» не має опинитися в тіні протистояння на Донбасі й спроб урегулювати цей конфлікт (напередодні Верховна Рада ухвалила президентські закони «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території цих областей).

Президент Володимир Путін та інші російські високопосадовці категорично відмовляються від будь-якої можливості обговорення майбутнього окупованого півострова, стверджуючи, що Крим – російський і це не підлягає жодним сумнівам.

Але, як зазначає експерт Ігор Семиволос, Захід не забуває про Крим.

Про Крим не забули. Останні заяви з цього приводу прозвучали буквально днями – західні держави не визнають псевдовиборів, які пройшли на півострові
Ігор Семиволос

«Про Крим не забули. Останні заяви з цього приводу прозвучали буквально днями – західні держави не визнають псевдовиборів, які пройшли на півострові. Думаю, що це є свідченням саме того, що це питання нікуди не поділося з порядку денного», – відзначає Ігор Семиволос.

За попередніми результатами виборів регіональних і місцевих органів російської окупаційної влади Криму і міста Севастополя, партія Путіна-Медвєдєва «Єдина Росія» набрала 70 відсотків голосів. Це – перші вибори на анексованому півострові, які проводили напередодні за російським законодавством. Їх масово бойкотували кримські татари. Експерти зафіксували залякування людей за неявку на голосування, фальсифікації на виборчих дільницях. Натомість глава «Держради» Криму Володимир Константинов заявив про повну законність і чесність цих виборів.

«Створивши на частині суверенної території України «сіру зону»…»

Тим часом Міністерство закордонних справ України сприйняло заяву міністра оборони Росії Сергія Шойгу як таку, що дестабілізує ситуацію у всьому Чорноморському регіоні.

«Створивши на частині суверенної території України «сіру зону», яка де-факто не покривається чинними багатосторонніми договорами в галузі контролю над озброєннями, Російська Федерація продовжує нарощувати військову присутність у Криму та створювати там ударне військове угруповання з незрозумілими завданнями. Заявлені російським міністром причини таких військових приготувань – зростання іноземної військової присутності поблизу російських кордонів та загострення ситуації в Україні – не витримують жодної критики, особливо на тлі досягнення домовленості з припинення використання зброї у Донецькій і Луганській областях», – йдеться у заяві МЗС.

Реакції на цю заяву російського зовнішньополітичного відомства або міністерства оборони цієї держави поки що не було.

16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG