Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МЗС Чехії задоволений забезпеченням прав чеської меншини в Україні


Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек задоволений забезпеченням прав чеської меншин в Україні. Про це, як інформує українське МЗС, Заоралек сказав під час зустрічі з заступницею міністра закордонних справ України Наталією Галібаренко.

«Керівник чеського МЗС висловив задоволення станом забезпечення прав чеської національної меншини в Україні, зазначивши, що «на власні очі переконався, що чеська меншина перебуває в повній безпеці, і цей сигнал буде доведено до чеського суспільства», – мовиться у повідомленні українського зовнішньополітичного відомства.

Як повідомляло Радіо Свобода, 40 родин волинських чехів звернулись до президента Чехії Мілоша Земана з проханням про репатріацію.

Своє прохання про повернення до Чехії вони мотивують насамперед почуттям страху, що «розпочнеться війна з Росією, яка вже приєднала Крим, і що їхні чоловіки можуть бути мобілізовані, щоб воювати».

Після цього Мілош Земан звернувся до міністра внутрішніх справ Мілана Хованеца, щоб той пішов назустріч бажанню 40 родин волинських чехів щодо репатріації до Чехії.

Земан заявив, що «становище у нинішній Україні не дає можливості волинським чехам вести повноцінне життя».

В Україні, в першу чергу у Волинській і Житомирській областях, але і в інших регіонах також, зараз живе, як вважають, близько 20 тисяч осіб чеського походження. В Україні волинські чехи живуть із другої половини 19-го століття.

XS
SM
MD
LG