Доступність посилання

ТОП новини

Як відповість Порошенко?


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Київ – Як замирюватимуть Донбас, як українці переживуть зиму, що буде з гривнею та економікою, коли нарешті настане час реформ у державі? Це лише частина надважливих питань, на які має відповісти Петро Порошенко 25 вересня, під час своєї першої прес-конференції на посаді президента, кажуть експерти. Вони зауважують, що від відповідей глави держави залежать і міцність президентської влади і виборчі перспективи його політичної сили.

Президент Порошенко за місяць до парламентських виборів, тобто на початку найактивнішої фази передвиборчої кампанії, зацікавлений продемонструвати, що він упевнено тримає президентське «кермо», що він не припустився серйозних помилок та провалів, що є досягнення, зазначає у коментарі Радіо Свобода політолог Вадим Карасьов.

Водночас, на думку політолога, українське суспільство нині перебуває у передістеричному стані, до чого українців спонукають, зокрема, прояви просідання економіки. Відтак, президенту доведеться прояснювати, чому хитається банківська система, знецінюється національна валюта, чому падає споживчий попит, чому майже всі підприємства в державі збиткові, каже експерт. Крім того, невідомо, що буде з вугіллям та газом – багато українців не впевнені у тому, як переживуть зиму, зазначає Карасьов. За його словами, українське суспільство сповзає в кризу ще до того, як вийшло з попередніх Майдану та війни у східних областях. Набувають розмаху анархічні тенденції – депутатів та губернаторів кидають у сміттєві баки, що свідчить про поступову втрату контролю влади над ситуацією, зауважує експерт.

Президенту треба переламати тенденції до сум’яття та анархії – Карасьов

Відтак, президенту треба переламати тенденції до сум’яття та проявів анархії, дати сигнали впевненості, що влада контролює ситуацію в економіці, в суспільстві, на фронтах, на майданах, що зима – це не катастрофа, що країна до зими готується, що будуть знайдені інструменти контролю у банківській сфері, на валютному ринку, на виробництві, каже Карасьов. Главі держави також потрібно чітко сформулювати бачення того, як конкретно втілюватиметься мирний план урегулювання конфлікту на Донбасі, наголошує політолог.

Якщо ми увійдемо в зиму у такому бунтівному, надто емоційному стані, то нас навесні чекатимуть нові виклики. Будуть і далі розсипатися ті залишки державності, які ще поки є
Вадим Карасьов

«Коли демілітаризація Донбасу? Тому що озброєні люди і вибори – це несумісні поняття. Що буде з кордонами? Які це райони з особливим порядком самоврядування? Тобто, питань набирається багато, на які потрібно дати такі чіткі відповіді, щоб суспільство починало трошки заспокоюватися. Якщо ми увійдемо в зиму у такому бунтівному, надто емоційному стані, то нас навесні чекатимуть нові виклики. Будуть і далі розсипатися ті залишки державності, які ще поки є», – каже Карасьов.

Президент спробує виправити помилки в інформаційній політиці – Ковальчук

Підписання Мінського протоколу та ухвалення двох законів про Донбас зазнали різкої критики, особливо спосіб прийняття цих законів, зауважує у коментарі Радіо Свобода політолог Ярослав Ковальчук. Він каже, що ухвалення законів Верховною Радою 16 вересня цього року нагадало ухвалення так званих «диктаторських законів» 16 січня. Утім, Порошенко, напевно, розуміє, що це впливає на перспективи його політичної сили на виборах. Відтак, президент під час прес-конференції спробує розставити всі крапки над «і», щоб виправити помилки в інформаційній політиці і налагодити діалог з суспільством, припускає експерт.

Навіть, якщо ситуація на фронті погана, важка чи є якісь загрози – президент має бути відвертим зі своїми громадянами
Ярослав Ковальчук

«В умовах зовнішньої агресії, таке єднання є дуже важливим. Навіть, якщо ситуація на фронті погана, важка чи є якісь загрози – президент має бути відвертим зі своїми громадянами і саме від них черпати підтримку своїх ініціатив», – зауважує Ковальчук.

Експерти вважають, що президент Порошенко має висвітлити і питання необхідних реформ у державі. Зокрема, він має чітко пояснити, з якою програмою йде на парламентські вибори його політична сила.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG