Доступність посилання

ТОП новини

Рош-га-Шана – єврейський новий 5775-й рік в Україні


Невідомі спаплюжили пам'ятник розстріляним євреям «Менора» у Бабиному Яру, Київ, 24 вересня 2014 року (Фото: www.evreiskiy.kiev.ua)
Невідомі спаплюжили пам'ятник розстріляним євреям «Менора» у Бабиному Яру, Київ, 24 вересня 2014 року (Фото: www.evreiskiy.kiev.ua)

Київ – У ніч на 25 вересня єврейська спільнота зустріла новий – 5775-й рік. Юдеї вірять, що у ці дні небеса вирішують, кому жити, а кому – померти, тож вони звертаються до Творця з проханням продовжити життя. Українське ж єврейство просить Творця також повернути мир в Україну.

Цього року в Україні єврейський Новий рік – Рош-га-Шана –святкують за надзвичайно складних умов, на настрої єврейської спільноти вплинули анексія Криму і військова агресія Росії проти України, соціальні й економічні проблеми у державі. Про це у розмові з Радіо Свобода повідомив голова Євразійського єврейського конгресу Йосип Зісельс. За його словами, у Криму і у містах Донбасу, які поки що підконтрольні бойовикам, євреї позбавлені можливості належним чином відсвяткувати Рош-га-Шану. Багато євреїв виїхали з окупованого Кримського півострова, з Донбасу в інші регіони України, зазначив Зісельс.

Війна у нас, ось такі цього року особливості зустрічі єврейського Нового року! Тобто, у деяких громадах на Сході, на жаль, у тому обсязі, в якому завжди проходить це свято, воно не пройде
Йосип Зісельс

«Війна у нас, ось такі цього року особливості зустрічі єврейського Нового року! Тобто, у деяких громадах на Сході, на жаль, у тому обсязі, в якому завжди проходить це свято, воно не пройде. У деяких містах у Криму і на Донбасі відсутні рабини. які мають читати новорічні молитви – вони тримались до останнього, але були змушені виїхати. Виїхали рабини з Луганська і Донецька, наприклад, – каже Зісельс. – А з іншого боку, нічого такого особливо специфічного нема. Ця війна, цей конфлікт жодного єврейського аспекту не мають. Це Україна веде боротьбу за свою незалежність і цілісність, і ми як її частина теж».

Те, що в Україні неспокійно, відчули на собі і паломники-хасиди, які прибули до Умані зустріти Новий рік на могилі свого духовного батька – цадика Нахмана. У місті посилили заходи безпеки, повідомили журналістам у Черкаському обласному управлінні МВС. Так, на в’їздах до Умані встановлено вісім блокпостів, у місті чергують понад чотириста українських правоохоронців і дванадцятеро поліцейських з Ізраїлю.

Серед хасидів багато хто висловлює підтримку Україні

Стояла скринька волонтерська. Приїжджі паломники туди гроші кидали, але лише тоді, коли їх знімали
Вікторя Михайлюк

Серед хасидів багато хто висловлює свою підтримку Україні, а дехто з приїжджих кидав гроші до скриньки для потреб АТО, яку встановили волонтери на вході до хасидського кварталу. Щоправда, за твердженням уманської журналістки Вікторії Михайлюк, приїжджі робили це під камери журналістів.

Фрагмент пошкодженого пам'ятника «Менора»
Фрагмент пошкодженого пам'ятника «Менора»

«Стояла скринька волонтерська. Приїжджі паломники туди гроші кидали, але лише тоді, коли їх знімали. Назбирали ж волонтери близько тисячі гривень».

У Києві напередодні святкування єврейського Нового року невідомі зловмисники осквернили пам’ятник розстріляним євреям у Бабиному Яру.

Урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій Друзенко вважає цей акт «наругою над пам’яттю жертв нацизму як свідому провокацію, яка має на меті засвідчити нібито посилення антисемітських і ксенофобських настроїв в українському суспільстві».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG