Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Путін не домовляться про газ – експерти


Президенти Росії та України Володимир Путін та Петро Порошенко
Президенти Росії та України Володимир Путін та Петро Порошенко

У четвер, 16 жовтня, у Мілані розпочинається форум «Азія-Європа». У кулуарах цього заходу має відбутися зустріч президентів України та Росії Петра Порошенка і Володимира Путіна. Глава України заявляв, що ці переговори будуть непростими, але він до них готовий. Під час перемовин Порошенка і Путіна головними темами має стати ситуація на Донбасі, а також перспективи відновлення постачання в Україну російського газу.

За кілька днів до поїздки у Мілан президент України Петро Порошенко заявив, що під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним він очікує позитивних зрушень у питанні постачання російського газу.

Ми дуже близькі зараз до того, щоб урегулювати питання газового спору з Російською Федерацією
Петро Порошенко

«Ми дуже близькі зараз до того, щоб урегулювати питання газового спору з Російською Федерацією. Я сподіваюся, що значний прогрес буде продемонстровано 17 жовтня у Мілані», – сказав Порошенко і додав, що умови постачання в Україну російського газу обговорюватимуть у пакеті з питаннями, які пов’язані з ситуацією на Донбасі.

Утім експерти, як і українські, так і російські, не сподіваються, що ця зустріч Порошенка і Путіна зробить прорив у газових переговорах.

Буде заявлено, що вирішено продовжити переговори, що спільні точки знайдено, і залишилося лише провести кілька раундів переговорів і все буде вирішено
Володимир Саприкін

«Безумовно, коли зустрічаються два президенти, вони попередньо узгодили якісь досягнення, – говорить Радіо Свобода український експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. – Отже, буде заявлено, що вирішено продовжити переговори, що спільні точки знайдено, і залишилося лише провести кілька раундів переговорів і все буде вирішено. Це максимум, який буде отримано на переговорах».

Крутихін: газовий компроміс – це умови України

Фахівці наголошують, що наразі Україна і Росія залишаються на своїх позиціях і не планують йти на поступки.

«Важко бути оптимістом щодо цього. Але досі сторони займали протилежні позиції і не йшли на поступки», – каже Радіо Свобода аналітик російської дослідницької компанії RusEnergy Михайло Крутихін.

Наразі позиції української і російської сторін залишаються незмінними. Росія наполягає, щоб до початку відновлення газопостачання Україна сплатила значну частину боргу «Газпрому». Київ натомість прагне домогтися поступової сплати боргу. Також українська сторона хоче укладення нової тимчасової угоди щодо газопостачання, а Росія наполягає на змінах до чинного контракту.

Відтак, наголошує Михайло Крутихін, і під час цієї зустрічі Порошенка та Путіна не варто очікувати досягнення компромісу щодо цього.

Рішення, яке б задовольнило всіх, для Росії означає прийняти умови України
Михайло Крутихін

«Рішення, яке б задовольнило всі сторони, і Європа б не замерзла, і Україна почала б отримувати газ, і російський бюджет почав би отримати прибуток від продажу російського газу Україні, і «Газпром» зберіг би репутацію надійного постачальника газу до Європи, тобто таке рішення, яке б задовольнило всіх, для Росії означає прийняти умови України. Але оскільки прийняти якісь умови для Росії означає піти на поступки, то мені важко уявити, щоб російське керівництво з цим би погодилося», – говорить Крутихін.

«Мінімальне рішення» щодо газу може бути до кінця року – Саприкін

Український енергетичний експерт Володимир Саприкін натомість висловлює сподівання, що «мінімальне рішення» у газових переговорах буде досягнуте до кінця року. І, на його думку, відбудеться це під тиском ЄС.

«Зараз Євросоюз тисне на Росію та Україну, щоб дві сторони домовилися, оскільки у ЄС є побоювання, що газовий конфлікт буде продовжено у гострій фазі. Отже Євросоюз намагається примирити дві сторони і знайти бодай якесь рішення», – вважає Саприкін.

Між тим до цього часу посередництво Євросоюзу у газових переговорах між Україною та Росією не увінчалося особливим успіхом. Останні тристоронні переговори, які проходили 26 вересня у Берліні, не принесли результатів. Наступний раунд переговорів у форматі Україна-ЄС-Росія відбудеться в Берліні 21 жовтня.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG