Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть вибори заспокоїти кризу в Україні? (Світова преса)


Світова преса пише про проблеми з коштами за газ для України, а відтак і для ЄС, чи про майбутні вибори в Україні, зокрема, і псевдовибори, які хочуть провести сепаратисти. Газети також звертають увагу на залежність США від Росії щодо ракетних двигунів для запусків військових супутників.

Європейська комісія зможе надати Україні найближчим часом не більш як 790 мільйонів євро – про таку заяву голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу на саміті ЄС пише європейське видання щоденника Wall Street Journal. Цих коштів навряд чи хоч близько вистачить, щоб допомогти Україні оплатити свої рахунки, і це може створити тиск на країни-члени Євросоюзу, щоб ті самі покрили різницю, заявили неназвані урядовці ЄС, яких цитує газета. Київ має отримати кошти якнайшвидше, щоб залагодити фінансові питання з Росією і почати знову отримувати газ від «Газпрому». І це питання визначальне і для Європи – Європейський союз побоюється, що цієї зими країнам-членам може забракнути газу, якщо Росія не поновить постачання Україні і, як припускають, Київ може почати відбирати частину транзитного російського газу. Також видання пише з посиланням на півдесятка людей, ознайомлених із дискусіями на саміті, що прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці домагався вилучити з проекту підсумкової заяви згадку про «обмежувальні заходи» проти Росії, але не отримав підтримки – інші лідери заблокували його пропозицію. Італія, яка нині головує в ЄС, раніше цього року дуже опиралася розширенню санкцій проти Росії через кризу в Україні, а її прем’єр-міністр Федеріка Моґеріні ставила під сумнів дієвість цих санкцій, нагадано у статті.

Британський щоденник Guardian запитує, чи можуть вибори заспокоїти кризу в Україні. Газета звертає увагу, що фаворит виборів, блок президента Петра Порошенка, змагається під гаслами миру і єдності, але в країні з такими розколами, як Україна, парламент може стати новим полем битви. Питання в тому, чи зможе Порошенко гармонізувати такі різні інтереси, які напевно будуть представлені в новому парламенті, при цьому реформуючи економіку України і домовляючись про тривалий мир із Росією. На думку видання, наявність у різних партійних списках понад 30 активістів громадянського суспільства і десятків бійців гарантує потрапляння до Верховної Ради «нової крові». Але, хоча ці активісти твердо віддані європейському майбутньому України, їм бракує досвіду, необхідного для втілення вирішально важливих реформ. Крім того, автор статті звертає увагу, що суспільство в Україні стає дедалі радикальнішим і агресивнішим, і як приклад наводить практику кидання до сміттєвих баків тих політиків, яких люди вважають корумпованими. Це має бути боляче бачити тим, хто вірить, що Україна наближається до європейських цінностей, мовиться у статті. А ще більше непокоїть відсутність реакції на це з боку правоохоронців і відсутність відповідальності за це тих, хто коїть ці дії, наголошує видання. Газета також пропонує Заходові визначити собі нові термінові пріоритети – а саме знизити свої очікування від Києва і посилити підтримку в тих сферах, де це може принести швидкі й практичні поліпшення для українців.

Іще одне британське видання Financial Times пише про «Донецьку народну республіку» напередодні власних «виборів», які хочуть провести ватажки цього збройного угруповання. Журналістка щоденника пише з окупованого сепаратистами Іловайська про те, як там агітував за себе нинішній провідник цього угруповання Олександр Захарченко: прибувши до міста колоною джипів із кількома десятками озброєних охоронців, він заявляв групі лікарів і медсестер, що цей регіон такий же багатий, як і Об’єднані Арабські Емірати, тільки що там війни немає, а тут є. Хоча сепаратистські «вибори» на територіях, підконтрольних «ДНР», мають на меті легітимізувати цей сепаратистський проект, наразі кампанія має протилежні наслідки – вона наголошує на хаотичних і часто авторитарних тенденціях і так званої «республіки», і її ватажків, мовиться у статті.

Газета Daily Telegraph, також британська, зі свого боку, пише про сепаратистів із угруповання «Луганська народна республіка»: там вирішили 26 жовтня «перейти на московський час». При цьому, звертає увагу щоденник, на сусідніх територіях, підконтрольних угрупованню «ДНР», далі залишаються на київському часі.

І знову ж європейське видання Wall Street Journal привертає увагу до того, що Міністерство оборони США, незважаючи на авантюризм Росії і накладені проти неї американські і європейські санкції, далі інвестує мільйони доларів у російський військово-промисловий комплекс. Зокрема, в серпні США отримали від Росії два нові ракетні двигуни РД-180 на суму в 50 мільйонів доларів для ракет-носіїв «Атлас-V» – це одна з двох ракет, якими нині США запускають у космос свої супутники оборонного призначення. Автор статті, колишній начальник розвідки Військово-повітряних сил США, генерал-полковник у відставці Дейвід Дептюла, нагадує, що використання військовими США російських ракетних двигунів уже роками збагачує корумповану російську владу коштом американських платників податків і допомагає фінансувати прогрес Росії в ракетних технологіях. На його думку, це і образливо, і становить загрозу національній безпеці США, і до того ж не необхідно: у США не бракує власних компаній, готових виробляти заміну російським двигунам.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG