Доступність посилання

ТОП новини

Уряд планує збільшити пенсійний вік та скасувати стипендії?


Київ – Україна отримає Державний бюджет на 2015 рік до 26 грудня, обіцяє голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. А «уряд національного шансу», як його назвав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, немов готує українців морально: заощаджувати доведеться на всьому, що іще можна урізати. Експерти додають: найперше – зменшаться витрати на соціальну сферу, втім на обороні держава не економитиме.

У мережу потрапили доручення голови уряду Арсенія Яценюка міністрам, де детально розписано, які саме зміни до українського законодавства потрібно внести, аби держава могла зекономити. Деякі з пунктів особливого гостро б’ють по соціально незахищених українцях: пропонується збільшити пенсійний вік до 65 років, зробити вибірковими виплати при народженні дитини, а також скасувати стипендії у звичному для студентів вигляді. Таким чином, держава планує зекономити близько 27 мільярдів гривень.

«Робочими матеріалами, що ходять між міністерствами» назвав ці папери новообраний міністр соціальної політики Павло Розенко. За його словами, ці доручення – не фейк, втім там викладені лише пропозиції експертів, як реформувати країну та скорочувати витрати бюджету.

«Але жодних рішень, жодних постанов чи конкретних законопроектів уряд ще на сьогоднішній день не ухвалював. І ті робочі матеріали так звані, які оприлюднені в ЗМІ, я, наприклад, особисто не можу ні підтвердити, ні спростувати, тому що сотні документів через мене проходять з цієї тематики. Але можу сказати, що реформи справді будуть непростими, важкими, може по деяких сферах і критичними», – говорить міністр Розенко.

Що новий держбюджет готує для пенсіонерів?

Зокрема, якщо пропозиції із доручення все ж ухвалять, то пенсійний вік вирівняють до 65 років. Окрім того, можуть скасувати пільговий стаж, який дає право на дострокову пенсію – зараз на це мають право медики та вчителі після 30 років роботи.

Витрати Пенсійного фонду України зростають щороку, зокрема у 2013 він витратив близько 250 мільярдів гривень – приблизно половину того, що заробляє держава.

Розенко заспокоює: держава не ображатиме українців похилого віку. Особисто він проти подібних скорочень, які рекомендують йому експерти: «Це неправильно, це не вирішить жодного питання ні пенсійної системи, ні наших громадян». Він додає, що окрім витрат, Пенсійний фонд має і близько 170-180 мільярдів гривень прибутків, а решту отримує дотаціями з держбюджету.

«Пенсійний фонд за останні роки, фактично, доведений до банкрутства. Але, безумовно, держава не допустить банкрутства. Немає жодних загроз сьогодні не здійснення виплат пенсій. Сьогодні це гарантовано, і держава взяла на себе гарантії», – говорить чиновник.

Втім, за словами Розенка, про те, щоби підвищувати виплати, мова поки не йде – дотацій із бюджету ледве вистачає, аби «залатати дірки» та залишати пенсії на тому ж рівні.

Держава дає соцвиплату не родинам, а новонародженому – міністр Розенко

Павло Розенко також закликає молоді родини, що мають немовлят та розраховують на допомогу від держави, не панікувати завчасно. Дійсно, міністерству соціальної політики пропонують «прив’язати» виплати до рівня заробітної плати. Схема наступна: гроші отримуватимуть сім’ї, сумарний дохід яких не перевищує 5880 гривень на місяць. Міністр ставиться до цієї ініціативи скептично, адже ця фінансова допомога дається не родинам, а новонародженому, який, природньо, не має прибутків.

Міністр соцполітики резюмує: не варто завчасно панікувати, слід дочекатись остаточного державного бюджету на 2015 рік. Втім підхід до соцвиплат дійсно зміниться, зокрема, «неефективні пільги» скасують, а допомогу видаватимуть адресно.

Прописані в оприлюднених документах і скорочення в освітній сфері, їх переобраний міністр освіти та науки Сергій Квіт називає «первісною пропозицією міністерства фінансів». Зокрема, там йдеться про скорочення кількості дитсадків та шкіл, де вчаться менше 30 дітей, збільшення ставки вчителя із 18 до 20 годин на тиждень, позбавити надбавок вчителів та викладачів. Також Мінфін пропонує скасувати студентські стипендії усім, окрім сиріт та інвалідів, яка зараз нараховується від 700 гривень кожному. Втім Міносвіти хоче самостійно, без «вказівки згори» вирішувати, що і як скорочувати.

«Ми сказали, що ми просимо довести нам суму коштів, яка може бути виділена, а ми будемо скорочувати самі. Тому зараз я не можу сказати які (соцвиплати скорочуватимуться – ред.), тому що ми ще працюємо над цим», – додає міністр Квіт.

Незабаром в Україні може стати не 450, а 150 депутатів

Втім передбачена в рекомендаціях Міністерства фінансів і низка скорочень виплат чиновникам та депутатам. Зокрема, пропонується зменшити кількість народних обранців із 450 до 150 осіб. Потенційна економія – близько 425 мільйонів гривень. Можливо також, що депутатам не відшкодовуватимуть робочі витрати. Реальна економія – майже 100 мільйонів гривень. Також пропонують їм скоротити кількість помічників із чотирьох до 2, аби зберегти таким чином 40 мільйонів гривень.

Втім депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін вважає, що змусити депутатів прийняти та лобіювати подібні скорочення буде дуже складно. Сам Каплін підтримує такі «внутрішні санкції», а також зняття депутатської недоторканності.

«Я ще навіть не уявляю, на які маніпуляції вдадуться окремі політики, господарі фракцій чи частин фракцій, щоб цього не зробити», – додає він.

До ухвалення бюджету потрібно внести зміни до Бюджетного та Податкового кодексів

Уряд ще має близько трьох тижнів до оприлюднення держбюджету. Цей час посадовці мають використати на те, аби змінити Бюджетний та Податковий кодекси. Таким чином, фактично, має увійти в дію декларована урядом децентралізація. Оновлене законодавство разом із кошторисом на 2015 рік стануть показником роботи попереднього уряду Арсенія Яценюка, говорить новопризначений міністр фінансів Наталя Яресько.

«Ми ухвалюватимемо бюджет на підставі реформ соціальних фондів, податкових та бюджетних реформ, які розробляли попередні урядовці. Щодо розрахунків інфляції – це не моя компетенція, про це мають домовитись Нацбанк та МВФ. Та ми просилили, щоби МВФ якомога швидше зайшов в Україну», – додає вона.

Згідно з «чернеткою» робочого варіанту бюджету-2015, уряд очікував зростання ВВП від 0,3% (за оптимістичним сценарієм) до 2% (за песимістичним сценарієм). Показник промислового виробництва мав зрости на 0,7-1,9%, при цьому дефіцит бюджету мав скласти від 3,5 до 3,7 мільярдів гривень. Також планувалось, що борг держбюджету зросте на 100 мільярдів гривень по відношенню до 2014 року, втім зменшиться на 1-2% по відношенню до ВВП.

Втім реальні показники станом на сьогодні нижчі, аніж Яценюк закладав в оптимістичний сценарій, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його словами, погіршення запланованих показників ВВП, обсягів експорту та інвестицій – передбачувана ситуація.

«Я думаю, що економіка в цьому році впаде на 8%, інфляція на рівні майже 25% за результатами цього року, практично 100% девальвація – не могли не позначитись на дефіциті державних фінансів», – коментує Устенко.

Доведеться позичати та скорочувати соцвиплати – експерт

Втім держава не матиме іншого вибору як тими чи іншими способами скорочувати дефіцит бюджету, говорить Устенко. У таких випадках або слід позичати, збільшуючи державний борг, або ж проводити приватизацію, яку експерт називає «нестійким шляхом фінансування» – спрогнозувати прибуток складно, а ринок наразі не дуже сприятливий.
Устенко додає, що уряд зараз не має іншого виходу, як підняти планку допустимого державного боргу та суттєво скорочувати витрати. На підтримку цього Кабмін уже пропонує Верховній Раді збільшити межу держборгу на кінець 2014 року на 161,4 млрд гривень – до 968,35 млрд гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG